Otthonszülés-a váll elakadása IV. Mi a teendő tehát?

No, gondolom, mindenki erre a posztra várt, vágjunk hát bele, míg alszik a taknyos aprónép-és most a taknyot szó szerint értem, hehe…aki eddig eljött, most már jöjjön velem, mindjárt vége!

Tehát a váll elakadt. Mi a teendőnk?

manElső lépés: észre kell venni azonnal! Már írtam a teknősbéka-jelről a legelején, emellett még egy jel, ami elég nyilvánvaló: anya nyom és nyom, esetleg moderált mértékben húznak egyet a babán és az nem mozdul kifelé. Aki már szült hüvelyi úton az tudja, hogy nem sok hely van ilyenkor odalenn, de biztos vagyok benne, hogy határozottan lehet érezni, hogy a gyerek be van ragadva, nem jön, csont akadt el a csontban. A gyerekek nem pottyannak csak úgy ki az anyjukból, a fej megszületése után is kell még párat nyomni általában, hogy a baba teljes teste kibújjon. Mivel ilyenkor az orvosok már szeretnek sietni (tiszt. a kiv.), főleg epidurálban szülő nők esetében jobbnak tűnhet egy kicsit rásegíteni a dologra. Ilyenkor a baba fejét lefelé forgatva gyengéd de határozott húzással rásegítenek a test megszületésére. Tegyük fel tehát, hogy a baba nem jön kifelé.

Először is segítséget kell hívni (nyilván az otthonszülők hívjanak újszülött mentőt, mert a kicsi újraélesztésére szükség lehet). A manőverek többségéhez mindkét kezére szüksége lesz a szüléskísérőnek ugyanis. Jó, ha valaki nézi az időt, hogy mennyi telt el a fej megszületése óta.

mcr Az első 2 manőver, amit meg kell próbálni az a McRoberts és a suprapubicus (szeméremcsont feletti) nyomásgyakrolás. Mind a kettő igen kíméletes és hatékony megoldás lehet az elakadt váll kiszabadítására. A McRoberts manőver abból áll, hogy az anya lábait behajlítva a hasára nyomjuk, a térdek a vállak felé közelednek. Ilyenkor ugyanis a medence átmérője megnyílik kissé, s ez utat enged(het)a vállnak, közben a farokcsont is felszabadul, kissé az is el tud mozdulni hátrafelé, még jobban megnyitva ezzel a medencét. sppA suprapubicus nyomás esetében pedig az történik, hogy a kezét ökölbe szorítva a szüléskísérő erőteljes nyomást gyakorol közvetlenül az anya szeméremcsontja feletti területre, az ott található vállat előre vagy hátra nyomva. A probléma ugyanis abban gyökerezik, hogy a váll “függőlegesen” “akart” a medencebemenetbe bejutni a nagyobb átmérőjű ferde átmérő helyett, ezért előre vagy hátra mozdítva a vállat esetleg besegíthető a csont alá. Ez a 2 manőver a tanulmányok szerint a SD-k 50-60%-át meg is oldja. Ennek a 2 manővernek még az is előnye, hogy mivel közvetlenül nem kell a babához nyúlni, nem fog sérülést okozni a magzatnak. rpa

Ha a váll még mindig nem mozdul a csont alól, a következő lehetőség a dugóhúzó manőver (nem biztos, hogy pontosan így hívják a magyar szülészek), amikor is a baba alsó (nem beragadt) vállát megfogva és azt egy progresszív forgatással előre mozgatva a felső (elakadt) váll kimozdul a csont alól, illetve a vállat a mellkas felé forgatva az átmérő is megrövidíthető kissé, ezáltal csökkentve a vállak közötti távolságot. Ha a vállat a baba háta felől nyomjuk, akkor azt Rubin manővernek nevezik egyébként. Ha ez sem járt sikerrel, akkor megpróbálkozhat a szülész az alul levő kar kifejtésével is. Ilyenkor az alsó (posterior) kart megfogva és a baba mellkasa előtt elvezetve előre lehet venni, ilyen módom megszületik az alsó váll és kar, és így kiforgatható az elakadt váll a csont alól. Ennek a beavatkozásnak a következtében 12% esélye van a felkartörésnek, azonban jó hír, hogy a felkar általában nagyon jól és gyorsan gyógyul.

Négykézláb vagy térd-könyök helyzet: Ina May Gaskin (aki egy amerikai bába) által javasolt ez a manőver (ami egyébként az egyetlen manőver, amit bábáról neveztek el), mikor is az anyát sebesen négykézlábra fordítják. Bruner (1998) tanulmányában azt írja, hogy a SD-ák 89%-át sikerült megoldania egyedül ennek a manővernek a segítségével, és a fordítástól a baba megszületéséig átlagosan 2 perc telt el. Ez a manőver sajnos ennek ellenére is inkább a bábák körében terjedt el, aki már járt szülőszobán, az képben van, miért. Egyszerűen a medence “helyzete” változik meg ilyenkor és ez jól kihasználható.

Zavanelli manőver: ez már nincs a standard ajánlásban sehol. Ilyenkor ugyanis a baba fejét visszanyomják a hüvelybe, majd császármetszést végeznek, amikor a baba fejét visszahúzzák a méhbe, majd kiemelik a babát a hasfalon keresztül. Közben persze a méhet teljesen el kell lazítani és gyorsan el is kell altatni az anyát. Egy gond van ezzel: O’Leary tanulmánya szerint ő 59 ilyen császárt végzett, 6 esetben nem tudta visszatenni a fejet, 5 esetben “igen nehezen”. Ha sikerült, azt 5 és 30 perc között vitte végbe. Így is a babák 30%-át 3-as, 60%-át 6-os Apgar alatti állapotban vette ki, 2 anyának elrepedt a méhe az eljárás közben, és számtalan gyerek szenvedte meg a hosszantartó oxigénhiányt valamilyen módon. Az ACOG szerint minden orvos legyen tisztában a lehetőséggel, azonban legyen ez az “utolsó utáni” manőver, ami megfordul a szülész fejében. (A fenti study-ban csak ezt alkalmazta az orvos, különben az időveszteség hatalmas!)

Ennek fényében olvasva ezt a nyilatkozatot mindenki vonja le a saját következtetéseit.

A fennmaradó lehetőségek között van még a baba kulcscsontjának eltörése. Ez a csont már a magzati korban is igen kemény, tehát nem könnyű eltörni. Ha sikerül is, a törött csontvég könnyen elkaszálhatja a nyaki ereket, befúródhat a tüdőbe is. Inkább akkor törik el a csontot, mikor a babán már nem lehet segíteni, így 1-2 percen belül kihúzható a holttest. Hozzáteszem, előfordul, hogy a manőverek során a csont magától eltörik…
Hát ennyi röviden. Hogy a tragikus eset során mi történt, nem tudom. Remélem, lesz egy alapos és igazságos vizsgálat. Remélem, hogy az orvosok nem nyilatkoznak több megalapozatlan hülyeséget, mert “az átlagember úgy sem érti”. Remélem, hogy nem hurcolják meg Geréb Ágnest. Mivel nem voltam ott, nincs elsőkézből információm a pontos részletekről, nem is mondok többet. Azt viszont remélem, hogy aki elolvasta ezt a pár részes szösszenetet, kicsit megszűri majd a médiából jövő információkat.

forrás

60 Hozzászólások

 1. Köszönjük. Azt, amit elrettentésnek szántál, azt is felrakod majd?

 2. “ezt a nyilatkozatot”-ra klikkelve olvasható, idézek:
  “de van egy nagyon precíz műfogás sor, amit ilyenkor el kell végezni, mégpedig a magzat fejének a hüvelybe való visszahelyezése, és azzal egy időben egy azonnali császármetszés, amit, mint mondta dr. F T szülész-nőgyógyász , otthon szülésnél nem lehet elvégezni.” (Ez a Zavanelli-manőver, ami nem is része a protokollnak. A precíz műfogás-sor valójában a HELPERR)

 3. Jaja, ezt elolvastam. Meg is rémültem. Viszont ha ezt mondja, hogy csak ezt lehet, és ezt KELL csinálni, a közvélemény bekajálja. És ezt VALÓBAN nem lehet otthon.

 4. Remélem, csak rosszul írták le, és nem ezt mondta…komolyan, én még hiszek benne, hogy a fenti mondatot egyszerűen elgépelték. Ja, és ezt is:
  “Dr. L F szerint, ha kiderül, hogy vállelakadás okozta a kisbaba halálát, ezt a komplikációt egy sima gátmetszéssel valószínűleg meg lehetett volna oldani. ”
  Nem tudom, miért hiszek még a félregépelésben…talán csak nem akarok szembenézni azzal, ami itt folyik: ez egy ártatlan orvos meghurcolása lenne-rivaldafényben? Hányok ettől.

 5. orskosays:

  Igen, ezt olvastam (a visszanyomásról). Nem szakértőként hihetetlennek tűnt, hogy ez lenne az egyetlen megoldás…
  a többihez pedig, mint az a térképészes blog nocomment… vagyis katasztófa…

  orsko

 6. Annyira kéne egy korrekt, pártatlan és alapos vizsgálat. A telefonhívások időpontjainak lekérésével, például. Sok mindenre fény derülne. 🙁

 7. SKatasays:

  Sírok,miközben a soraidat olvasom és nagyon -nagyon remélem,hogy ilyen rettenetes megpróbáltatáson a jövőben minél kevesebb anyának és magzatnak kell majd átmenni!Úgy értem,a Természet és a Jóisten nem hagy ilyeneket megtörténni!Jobb volt nekem tudatlanul,egyre jobban félek a második baba vállalásától!

 8. Nuskasays:

  SKata, szerintem ne félj…:) Liv orvos, gondolom,a szülészet tankönyvében látott elég csúnya dolgot, én gyógypedagógus vagyok, és tanultam gyp-i kórtant, az sem Rejtőjenő, főleg a fotók rémisztőek. Mégis, Livnek két lánya van, én pedig várom a harmadik babát (igaz, több éve elő sem vettem a főiskolai könyveimet…:) )
  Bátorság! És főleg hit, hogy amiben részünk van/lesz, azt el is tujuk viselni.

 9. SKatasays:

  Nuska:) szerintem ha eljön az ideje,nincs az a rémhír ami eltántoríthatna a 2.babától!Az se számítana,ha tudnám előre,hogy az életemet kell adnom cserébe Őérte!

 10. savitrisays:

  Liv, nem akarod elküldeni ezt a kis sorozatodat a kismamába? nem biztos, hogy jó ötlet, de most nekem annak tűnik.
  Nagyon sokat ad ez az összefoglaló a tragédia megértéséhez. Nekem legalábbis.
  Jól csinálod, nna!

 11. guritasays:

  A Gaskin könyv megjelent már magyarul is. Útmutató szüléshez a címe a Jaffa adta ki

 12. Köszi Liv, megint szuperül összegyűjtötted és magyarul (értsd közérthetően) megírtad…

  Felháborodásomra Dr L F a császármetszést is nyilatkozta… Felháborodásom kettes számú oka, hogy Dr L F annak a kh-nak az oszt vez szülészorvosa, ahová a babát s mamát szállították. Tehát korántsem nevezhető elfogulatlan, objektív szakértőnek!! mégis autentikus forrásként szerepel..

 13. Annyi mindent írt már mindenki… Orvosként számomra – sajnos sokadszor – az a tanulság, hogy részünkről a hibás kommunikáció, az odafigyelés, a tisztelet és alázat hiánya, a tévesen értelmezett jót akarás, az önérdek ismét végzetes következményekkel járt. Oda nem figyelés a szülő nők és születendő babák (nem, nem a gyertyafényre és a kényelemre gondolok!!) igényeire, állapotára persze, h növelik az otthonszülés iránti igényt, főleg, ha azt olyan személyiség irányítja, mint G. Á. Akkor is, ha közben a “hivatalos” egészségügy és G. Á. közötti kommunikáció sem megfelelő és nincs szabályozás és nincs gördülékeny gyakorlat és együttműködés, és ez talán hozzájárult a mostani történethez (időőőőő?). Ahelyett, hogy ebből tanulnánk, az orvosok egy része kihasználja pillanatnyi vélt előnyét és azonnal övön alul támad, tisztelet a kivételnek (Csákány M György), akik higgadtan nyilatkoznak. Uff 🙁

 14. Katisays:

  http://napkelte.wildom.hu/naptv/naptv.visszanezo.page?nap=20070917#

  A fenti linken megnézhető az eredeti interjú dr.Fülöp Tamással és dr.Bálint Sándorral.

 15. Hmmm, már biztosan sokan olvastátok, de azért lehet, h valaki most… 2002-ben (!) írt elképzelés az otthonszülés szabályozásáról (tán nem véletlen, h őt kérték fel most is…)

 16. köszi, S’asszem!

 17. Savitri: nem is tudom…aki kíváncsi, idetalál úgyis. 🙂

 18. Aha, Liv,m idetalál, oszt jól elviszi. Sajna ha elküldenéd, akkor is lehet, hogy simán elcsórnák. Elég rablógazdálkodás van a médiában.

 19. Most hallottam a tényekben, hogy beperelték G.Á.-t. Hát nagyon remélem, hogy tényleg pártatlan és igazságos lesz a szakértői vizsgálat.

 20. No, írtam a W.U.R.-nak… 🙂

 21. hát pártatlan orvosszakértőben egyelőre nem nagyon hiszek 🙁
  nagyon sajnálom a szülőket. nagyon. de amit nyilatkoztak, azon enyhén szólva meglepődtem. gá nem lasszóval fogja a szülő nőket és mindannyian tudjuk (már akit tényleg érdekel és utánajár) hogy mennyire részletes tájékoztatást kap mindenki. Tényleg nem akarom, hogy rosszindulat uralkodjon el a gondolataimon, de lehet, hogy a tragédia miatt érzett fájdalmukat kihasználják és manipulálják őklet – nem közvetlenül értem ezt, hanem az ilyenkor érthetően könnyen befolyásohatóságot kihasználva. Az OEP nyilatkozata szerint végre fogást találtak (sic!) Ágin, annyi év próbálkozása után.

 22. Babanetes cikkről:

  “Pl. Angliában az először szülőknek nem javasolják az otthonszülést, nem javasolják 20 év alatt és 35 év felett sem. Ezzel már a szülő nők mintegy 75%-nak nem javasolják”

  No ez az, nem mindig javasolják, de attól még lehet csinálni. Lehet, hogy megpróbálnak lebeszélni, pl túlhordás esetén, de nem köteleznek arra, hogy kórházban szülj. Ez Mo-n elképzelhető lesz majd? Vagy kőbe lesz vésve?

 23. katka: a szövegkörnyezete az általad idemásolt mondatnak a következő:

  “Ki kell jelölni azokat az eseteket, amelyekben a szakma mai állása szerint a szülés kockázata minimális. Erre egy szakmai gréniumot kell kijelölni, akik figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatokat és a hazai helyzetet is.
  Nem akarok részletekbe menni, de ennek a bizottságnak a tevékenysége nagyon fontos, mert a túlzások is ártalmasak. Pl. Angliában az először szülőknek nem javasolják az otthonszülést, nem javasolják 20 év alatt és 35 év felett sem. Ezzel már a szülő nők mintegy 75%-nak nem javasolják?.. De túl lazára sem lehet venni a megengedések körét.”

  szóval a fentieket a túlzások közé sorolta a szerző. Kőbe valszeg nem lesz vésve a javaslat, de tartok tőle, hogy az Ági elleni per kimenetele dönti majd el, mennyire mernek majd eltérni tőle 🙁

 24. jumamsays:

  sziasztok, örülök,Liv, hogy mindezt leírtad!
  A Kismamánál az egyik újságíró, azt hiszem W. Ungváry Renáta otthon szült, őt meg lehetne keresni a publikálás lehetőségével és nem lenne ferdítés. volt pár otthonszülős cikk, ha ő volt az elkövető, akkor téynleg ő az. (régen láttam Kismamát és nekem sajnos most nincs időm visszanézni a cikkeket.) és a szülés.hu-n a családi képek között is ott van a fotójuk és a nevük is (de sajnos ezt is végig kellene böngészni, mert nem tudom a párja nevét de a család azon szerepel.)
  minden jót Nektek!

 25. Köszi, Jumam. Már írt vissza, és azt írta, hogy a kismamák totál bepánikolnának egy ilyen cikksorozattól, ami teljesen érthető, jogosnak tartom. Ennek ellenére azt mondta, hogy az Extra rovatban (?) megemlíti a blogot. Ciki, de nekem egy Kismama sincs meg, mindig átfutom a honlapot, de az újságot nem veszem meg.
  No lám, nem tudtam, hogy otthon szült, de biztosra vettem volna…;)

 26. ki kell igazítanom saját magamat: Ágin az ANTSZ és nem az OEP próbált találni – és nyilatkozatuk szerint most végre talált is – fogást.

 27. látom, Livi, nálatok is korán indul az élet. vagy vége sincs az előző napnak? kis takonypócok hogy vannak?

 28. Indi: már az apjuk is taknyos…de az éjjel egy kicsit többet sikerült aludni! Juhéj! 😀

 29. bettisays:

  Sziasztok,
  Elnézést a belekotyogásért, W. Ungváry Renátát személyesen ismerem, egész biztos, hogy nem szült otthon, mind a négy gyermekét császárral szülte.
  Viszont nem tudom hogy a Kismama szerkesztőségében van-e olyan újságíró, aki otthon szült. Lehet.
  üdv
  Betti

 30. köszi Betti az infot….:)

 31. sz_katasays:

  Sződy Judit, pszichológus, laktációs szaktanácsadó, a Kismama magazin egyik szerkesztője szült otthon. Ő tartja egyébként Ágiék tanfolyamán a szoptatásról szóló előadást 🙂

 32. no, akkor rendben vagyunk, köszi Kata!

 33. http://www.nol.hu/cikk/464840/

  ” Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium vezetője azonnal felelőtlennek nevezte Geréb Ágnest, amiért úgy nyilatkozott: kórházban is meghalhatott volna a kisbaba. Szabó István szerint a kórházban rögtön tudták volna, milyen műfogásokat kell alkalmazni. A Népszabadságban Csákány M. György, szintén kamarai tag tovább sorolta azokat a hibákat, melyeket Geréb Ágnes elkövetett. Csákány, aki legelső (a kollégiummal feltehetően még nem egyeztetett) megszólalásában nagyon ritkának tartotta a vállelakadást, később már gyakorinak mondta azt, és úgy vélte: egy sima gátmetszéssel megmenthették volna a babát. Az RTL Klubnak ugyanő nyilatkozta, hogy kórházban évente átlagosan öt kisbaba hal meg vállelakadás miatt. Erről az öt kisbabáról soha nem hallottunk.

  Habár Geréb Ágnessel egyik doktor sem beszélt, pontosan tudták, hogy az asszonynak fájásgyengesége volt, és hogy Geréb milyen műfogásokat nem alkalmazott. Üdítő ritkaság, hogy orvosok egymás eseteit csócsálják a nagy nyilvánosság előtt (vö.: orvosi titoktartás, szakmai szolidaritás, az elhunyt gyermek és hozzátartozói tisztelete). Kár, hogy az urak nem egymás dolgain, hanem a szerintük megengedhetetlen otthon szülés egyébként is félig üldözött képviselőin köszörülik a nyelvüket.”

 34. Tényleg korrekt cikk.

 35. jumamsays:

  Na, akkor a Kismamás infóm csak részinfó volt, de kiderült, az a lényeg.
  Tegnap éjjel az rtl Házonkívül c műsorában volt egy elég normális riport, és ott beszélt Ági is, ő éppen azt mondta, hogy a baba és a szülők iránti tiszteletből nem nyilatkozik, nem beszél arról ország-világ előtt, hogy mi történt és mi nem szombat hajnalban.

 36. jumamsays:

  Ez tényleg végre egy jó cikk.
  Azzal vitatkoznék csak, hogy az újságíró szerint nem károsodott egy gyermek sem, mert sajnos előfordult, Ági honlapján is van erről szó. (és itt a közelünkben is él egy család akiknek mindkét gyermeke otthon született, a nagyobbikkal nem stimmel minden teljesen, nem ismerem a születése pontos körülményeit, olyan közeli viszonyban nem vagyunk, de feltehetően akkor történt vele valami)

 37. kicsinapsays:

  Én csak egy aprócska dolgot nem értek.
  Ezt a babát nem is otthon, hanem egy születésházban akarták világra hozni. Miért? Miért más ott szülni, mint egy barátságos kórházban, egy természetes szülést vállaló orvosnál? (Mert azért jónéhány ilyen akad.) MIt csináltak volna, ha rendben megszületik a baba, pár óra múlva vállalják a haza utat vele?

 38. SKatasays:

  Én is meglepődtem ezen,mert mindenhol otthonszülést emlegetnek!Írjátok már meg,hogy mi a különbség születésház és egy adott esetben modern,bababarát szülőszoba közt?Itt is vajúdhat ahogy és ahol akar,zene,lágy fény,nem rögtön elvágott köldökzsinór,stb.,vagy nem?
  És miért támadják Gerébet ilyen hülyeségekkel,hogy a kórházban is meghalhatott volna a baba?!Pedig így van!Vagy úgy veszik,mintha állította volna,hogy tuti?!Sajnálom a Szülőket,mert teljesen megbolondítják őket már!

 39. jumamsays:

  SKata, szerintem a szülés kísérésén van a hangsúly. A hogyanon. A jelenlévők viselkedésén. Hogy hagyják a szülést a maga medrében folyni.
  Nem állítom, hogy nem lehet olyan orvost találni, aki kellő átérzéssel segít, de nehéz.

  Nekem harmadszorra sikerült kórházban szinte teljesen háborítatlanul szülnöm, állítom, hogy azért mert orvos nem is jött a közelembe csak a végén akkor is tisztes távolból figyelt (és persze mert minden rendben volt velünk!)A szülésznő is csak párszor jött be szívhangot hallgatni és megvizsgálni (GÁ pl nem vizsgál vajúdás közben, ha minden oké, csak a szülőnő kifejezett kérésére)

 40. Kicsinap: a születésházban azok az otthonszülők szülnek, akik nem budapestiek, ill. nagyon messze laknak Bpesttől, mégis “otthon” akarnak szülni.
  Jumam: szerintem a háborítatlanság mindenkinek mást jelent, ezért nehéz megfogalmazni, kinek miért nem elég az alternatív szülésszoba.

 41. jumamsays:

  Liv, szerintem a teljes háborítatlanság az ami otthon és Ágiékkal megvalósítható (az enyémet sem mondom teljesen annak, mert bár eléggé békén hagytak és végül négykézláb szültem, de mégiscsak vizsgálgattak, bejöttek néha, próbáltak burokrepesztésre rábeszélni, mikor Julcsi kibújt, szinte rögtön leszívták az orrát, mert nem sírt-állítólag nem vett rögtön levegőt- na ez után sírt szegénykém egy órán keresztül :(.) Én szültem volna otthon, de a párom nem támogatott ebben, ezért lett 3xra is kórház.

  Ami a “bababarát” szülőszobákban zajlik, azt inkább alternatívnak nevezném. És van akinek ennyi elég is, mert közben neki kell “az orvos” támogatása is. Igen, mindenkinek más…
  Bocs, ha hosszú voltam.

 42. kicsinapsays:

  És a teljes háborítatlanság az annyira fontos? MOst komolyan kérdezem. ÉN is kettesben voltam a férjemmel, időnként megkérdezte a szülésznő, hogy mi van, meg ránézett a CTG-re. A végén meg jött a doki és kész. Bárhogy szülhettem volna, akár szülőzsámolyon is, de meg kell mondjam, hogy én azt kifejezetten kínzó eszköznek éreztem, és mondtam is, hoyg nem szeretnék ott lenni.
  Szerintem az “otthonszülés” is egy “alternatív” dolog lett, ami sikk, ma már bármi megvalósítható csak akarni kell, meg kérni.
  Mindegyik gyerekem azonnal abbahagyta a sírást, amint odatették mázasan, maszatosan rám, nem piszkálták őklet egyáltalán.

 43. Kicsinap,
  van, akinek nagyon fontos, igen. Az első szülésem előtt ez nem is tudatosodott bennem. Nem igazán tudtam, mi vár rám, összehasonlítási alapom sem volt, és ezért a kh-hoz is sokkal semlegesebben viszonyultam. Mert nem tudtam, hogy milyen más a (közhely) szülés alatti tudatállapot. Aztán megszületet a fiunk (otthon), és onnantól az lett a “normális”, amihez minden mást hasonlítani kezdtem. Onnantól tudtam, hogy engem zavarna a ctg-re néha ránéző szülésznő is. Furán hangzik, tudom, és hidd el, nem lenézően meg hisztizve mondom ezt.
  A háborítatlanság nem is feltétlenül azt jelenti, hogy csak ketten lennénk. Hanem, hogy a vajúdás alatt kialakul egy “burok” azokból, akik jelen vannak, és szívesen vannak látva, és ha ez a burok “megszületett”, akkor innen se ki, se be. AKkor már nem szabad megérkezni a legjobban várt dúlának sem, vagy kimenni (kh esetében) a szívesen látott szülésznőnek.Ez a burok nagyban hozzájárul a biztonságérzehez, a jó-helyen-vagyok-hoz. Érthető ez egyáltalán?
  Egyébként a párom az első perctől támogatott, sőt megkönnyebbült, amikor eldöntöttem, hoyg nem kh-ban szülök. És minél több gyerekünk született, annál kevésbé tudja elképzelni, hoyg normális szülés esetén minek kh-ba menni. (Persze nem beszél róla, mert már így is hülyének néznek minket. Elég konzervatív munkahelyen dolgozik.)
  Nem tudom ezt jobban megfogalmazni, de nekünk nem lenne (ma már) alternatíva az “alterbatív szülőszoba”. Vagy otthon, vagy baj esetén műtőben.

 44. kicsinapsays:

  Nem igazán értem, ezért is kérdezek ennyit. Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy ez komolyan annyira fontos lenne, hoyg megérje akár 1%-kal nagyobb kockázatot is vállalni, mint ha kórházban szülnék. Mert abszokute nem én vagyok a fontos a történetben, hanem a gyerekem, akinek az életét nem kockáztathatom semmilyen helyzetben.
  Engem sokkal jobban zavart a kórházban töltött pár nap, ha tehetem hamar haza jövök, de amúgy nem tehettem volna, hiszen mindeygik gyerekem kékfényezett.
  Őszintén szólva én az első gyerekem születésénél annyira “más” állapotba kerültem, hoyg a dolgok jó részét a férjem mesélte el később, arra sem emlékeztem hányan voltak ott, vagy, hogy a férjem segített tartani a fejem, vagy ilyesmi. A második gyerekem születésénél már sokkal tisztább volt a tudatom (sokkal könnyebb volt a születés bizonyos szempontból), és mégsem zavart akkor semmi. Nekem megnyugvás, hogy hallom, hogy a gyerekem rendben van, rendben van a szívverése, megnézik. Én ebben a folyamatban tényleg másodlagos vagyok.
  ÉS sajnos soha nem tudhatjuk előre, hogy “normális szülésünk” lesz-e.
  PL. nekem az elsőnél minden rendben lévőnek tűnt, aztán baromi nehéz lett, vákuum, nyakra tekeredett zsinór, nagy vérveszteség (1 nappal a szülés után 50-es HGB szinttel). A második veszélyesnek tűtn (koraszülés), mégis sima volt, gond nélküli, és gyak. ahogy felfeküdtem az ágyra már ki is jött a fiam.

  A másik amit soha nem értettem, hoyg miért vannak totál meztelenül a szülő nők az összes képen, filmen, amit látni az otthonszülős képeken. Na én ettől érezném magam rém kényelmetlenül.

  A másik. Számomra bocs, hoyg ezt mondom, de GÁ kicsit furcsa, és akkor enyhe kifejezést használtam. És akkor még a pénzügyekről nem is beszéltem.

  Összességben továbbra is az a véleményem, hogy a baba a leglényegesebb szereplője a folyamatnak, és az ő szempontjából nem az otthonszülés a legjobb választás. Mindig arról van szó, hogy milyen jó “nekem” ez így. És milyen rossz nekem a kórházban.

  MÁsik kérdés. VOlt ott abban a születésházban bármi féle eszköz a csecsemő esetleges újraélesztéséhez, bármi, ami segíthet? (Mert úgy olvastam, hoyg semmi sem volt.)

  Hogyan vállalhat valaki évi 300 szülést? Hogyan tudja a távolságokat áthidalni?

  Miért nem lenne jobb, ha ezt rendesen leszabályoznák, ha a születésházakat mondjuk a kórházakon belül alakítanák ki?

  BEnnem nagyon-nagyon sok kérdés van, nem is tudom mindet megfogalmazni, de néhányat muszáj.

 45. kicsinap: remélem, valaki (mcs) válaszol, nekem csak véleményem van (és lehet), de tapasztalatom egy szál sem. 😉

 46. SKatasays:

  Na látjátok,ezt nagyon bírom!Hogy adott témáról más-más vélemények vannak,de merjük vállalni őket és senki se harapja át a másik torkát!
  Gratulálok Mindenkinek:))!OFF:)!

 47. jumamsays:

  Liv, a véleményedet is írd le!!! Szerintem mindenkit érdekel!! 🙂
  Itt az enyém:
  Az (is), hogy ki miben van a szülésnél, teljesen egyéni, szerintem otthon is, és kórházban is (bár való igaz, kórházban általában van az anyákon hálóing stb), én pl a másodiknál meztelen voltam, mert úgy esett jól, és ugyan, akkor sem nagyon zavartak minket, egy barátnőm volt velem, de annyira bele tudtam merülni, hogy talán nem is érdekelt volna, ha más is lát. ott is csak a szülésznő jött párszor a vajúdás alatt. Harmadszorra pedig abban voltam amiben bementem :), nem akartam hálóingbe átöltözni. (mivel nem gondoltam betegnek magam, a kórházi napok alatt is inkább melegítő stb. mint hálóing volt rajtam)

  Mi fura neked Geréb Ágiban? elmondod?
  A pénzügyekről elég kimerítő értekezés folyt a napokban a Babaneten az otthonszülős topikban, olvasd el ha arra jársz.

  Áginál mindig van újraélesztéshez szükséges eszköz, biztos, hogy itt is volt, de ezt akkor lehet alkalmazni, ha már kint van a baba.

  Az a 300 szülés/év valószínű inkább 250-270 körül lehet, és vannak még páran (úgy tudom, javítsatok ha nem így van)akik majdnem annyira képzettek mint ő, ugyan nem orvosok, de hivatalosan képzett bábák, ha GÁ nem tud menni mondjuk egy épp akkor zajló másik szülés miatt (nem is “mondjuk”, mert csak ezt az okot tudom elképzelni), akkor másik bába megy. És csak Bp és közvetlen környezetében mennek ki, távolabb lakók vagy a születésházba jönnek vagy volt már olyan, hogy saját baráti körből “adtak kölcsön” nekik lakást.

  Szerintem a baba és a mama is egyformán lényeges szereplője a szülésnek-születésnek, mert az anya is akkor tud maximálisan segíteni a kicsinek, ha az ő érzései, kívánalmai szerint van körülötte minden. És mivel mások vagyunk, van akinek a kórházi, hagyományos vagy alternatív környezet adja meg ezt, van akinek az otthoni.

  Érdemes mazsolázni pl a http://www.szüles.hu-n ajánlott könyvekből, nekem mindhárom terhességem alatt szinte bibliám volt A születés művészete.

  Lányok, tényleg javítsatok, ha valamit nem jól írtam…

 48. jumamsays:

  http://www.szules.hu helyesen, de gondolom, erre rájöttetek…

 49. kicsinapsays:

  JUman!
  Látod milyen különbözőek vagyunk.:-) ENgem zavar a meztelenség egy ilyen helyzetben. Az összes kép, amit otthonszülésről láttam mind meztelen nőket mutatott, mintha szinte “kötelező” lenne így szülni.

  GÁ számomra egy igazi fanatikus, kicsit elvakult, és ez nem biztos, hogy jót tesz a tisztánlátásának. Ráadásul, amit csinál ma Magyarországon nem legális. Hazugségra kényszerít egy csomó embert. Mondom ezt még akkor is, ha magam nem tartom jónak, hogy mindez illegális legyen.

  Én ezt ha meglátom a kórházat, vagy a “nem szeretett orvost”, és leáll a szülésem dolgot kicsit misztikusnak tartom, lehet, hoyg létezik ilyen, de nem hiszem, hoyg ez annyira jellemző lenne. Én pl. amikor megláttam, hogy a második gyermekemnél sajnos a “tömegszülő” részre kerülök, akkor egy “jaj ne” sóhaj hagyta csak el a számat, nem volt jó érzés. Mégis könnyebb szülésem volt, mint az első, ahol minden körülmény a legszuperebb volt. 7.30-kor kerültem a vajúdóba, és 8.40-kor megszületett a fiam. Nem állt le semmi. Ez a tömeg szülőszoba dolog is csak abban a pillanatban volt rossz érzés, utána már csak a gyerekemre koncentráltam.

  MIndig azt emlegetitek, hogy a normális szülés esetén döntő többségben nincsen szükség orvosra. Ez val.szeg így van, nem tudom. De honnan fogom tudni, hoyg normálisan zajlik le a szülésem?! Mit csinálnak, ha, mint a lányomnál a nyakára tekeredett zsinór minden fájásszünetben visszarántja, és egyre jobban esik a szívhangja? AZ idő iszonyat számít. Van 4-5 percünk. Nem több.

  Lehet, hoyg tévedek, de ez is egyfajta “vallássá” vált, mint az alternatív iskolák (pl. a waldorf), a tévé mentesség, a természetközeli nevelés, a 2 éves koron túli szoptatás, a hordozókendő, az egy ágyban a család stb.

  Lassan, lassan leszűröm ám magamnak a tanulságokat.
  1. Én soha nem szülnék otthon.
  2. Nem ítélem el, aki otthon szül, de nem is nagyon tudom megérteni, valószínűleg azért, mert az egész élet, és családszemléletem más, mint az otthonszülők többségének.
  3. Inkább a kórházak otthonos kialakítását, az orvosok “átképzését” támogatnám, valamint az ambuláns szülést. Ehhez azonban az egész védőnői, szülésznői rendszert át kellene alakítani.

  Na most ennyi jut eszembe, iszonyat késő van, és egyedül vagyok itthon a gyerekekkel, a férjem tréningen. Ez utóbbiakat is betiltanám.:-)))

  Kicsinap

 50. Kicsinap: szerintem GÁ nem fanatikusabb, mint azok, akik valamit annyira akarnak és szeretnek és az életük céljává válik, hogy tűzön-vízen keresztül viszik.
  Engem csak nyáron nem zavarna a meztelenség a vajúdás közben, különben fáznék, mindkét vajúdásom alatt inkább fáztam, még zokni is volt a lábamon mindkétszer.
  Aki otthon szül, annak azért több dolog megfordul a fejében sztem. Például az ágyhoz kötöttség, jön a vizit, nem tudsz mozogni, nem mégy oda, ahova szeretnél, gátmetszés, fekve parancsra nyomatás, aztán a vénádba oxitocin, gyerek minden nyílásába csövek, szemébe a csepp, szájába a K vitamin, sarkába meg a fejébe a tű, karjába a bcg…aztán a 3. nap reggelén közlik, hogy a gyerek összeszedett valamit és maradni kell még 5 napig…Tudom, hogy ez Budapesten már nem gond és nem így van, mert ott már beköszöntött a 20. század, de hidd el, itt Pécsett még a sötét középkor van ilyen szempontból.
  Én komolyan a túlélésre játszom itt a világ végén, ha szülésről van szó.

  “Lehet, hoyg tévedek, de ez is egyfajta ?vallássá? vált, mint az alternatív iskolák (pl. a waldorf), a tévé mentesség, a természetközeli nevelés, a 2 éves koron túli szoptatás, a hordozókendő, az egy ágyban a család stb.

  Erről meg az a véleményem, hogy ez nem vallás, hanem ez így normális. No, jöhetnek a kövek… 😉

 51. Verussays:

  Lehet hogy nagy hülyeséget kérdezek, de pontosan mi okozza ebben az esetben az oxigénhiányt? Hiszen köldökzsinór még van. (Persze ha a nyakra van tekeredve, világos, hogy elszorul.)

 52. kicsinapsays:

  ÉN is vidéken lakom, de itt egyik sincs azok közül, amit írtál. Jó, volt gátmetszésem, de próbálták a védelmet, csak éppen magam 158 cm vagyok és az egyik gyerekemet 50 kilóval, a másikat 49 kilóval szültem meg, ráadásul jó nagy fejük is volt, tehát nem sikerült.

  Számomra meg nem ez a természetes. ÉN jobban szeretem a kengurut (40 fokban ki a fene akar magára tekerni 4 méter anyagot) valahogy biztosabban is érzem benne a gyereket. A szoptatást 2 éves koron számomra enyhén szólva furcsa, és szeretem, ha a gyerekeim külön szobában alszanak, leszámítva az első pár hónapot. De mindkétszer akkor aludtam ki magam először, amikor külön szobába keürltek. Amúgy ők is sokkal, de sokkal jobban alszanak külön. Számomra nem normális, hoyg mindeki egy ágyban aludjon, ha nekünk nincs meg a kis magánszféránk, akkor összeomolnék. Szuper jó dolog, hogy mind durmolnak, és mi szabadon csinálhatunk bármit. Nemcsak anya vagyok, hanem feleség is. Na meg ember is, akinek van némi igénye arra, hoyg miután egész nap rajta lógnak a gyerekei, este 8 után felszabadulhasson.:-)
  A tévéről meg az a véleményem, hoyg helyén kell kezelni. Nálunk nincs kábeltévé, ergo három csatornát lehet nézni, nem tévézünk sokat. A gyerekek sem, nagy néha egy-egy Kisvakond, vagy ha valami természetfilm van, de teljesen tiltani nem szerencsés szerintem.
  Na megint ki vagyok túrva, mennem kell, peig még tudtam volna írni.:-)
  Kicsinap

 53. Kicsinap: hát, nézőpont kérdése. Én is feleség vagyok, nem csak anya és nem érzem ebben az ellentmondást…és 40 fokban eszembe nem jutna magamra kötni a gyereket!!! 😀

 54. Verus: a lepény már kezd leválni, ugye, onnan egyre kevesebb oxigén jön. Levegőt meg nem tud venni, mert a tüdeje, légcső, stb össze van préselve.

 55. zrtsays:

  Kicsinap beírásaiból azt gondolom, hogy nem ismeri GÁ-t, de visszamondja amit a média mutat neki. Fél az újdonságoktól, a kendőtől, otthonszüléstől, olyan tipikus falusi gondolkodás…

 56. Nem, tudom, zrt, hogy lehet-e általánosítani így a falusiakat, én magam is valamennyire falusinak tartom magam és nem félek az újdonságokról, sem az otthonszüléstől.

 57. Hildisays:

  Lív, nagyon jó összefoglalás…..Geréb Ági jelenelegi tárgyalásán, ahol többek között azt az omniózus 2007-es vállelakadásban való felelősségét is tárgyalják, a tanuként meghallgatott orvos (János kh) szerint (bár ő még soha nem találkozott SD-vel), ha kórházban történt volna ez a szülés, kiküszöbölhető lett volna a vállelakadás mert gátmetszést vagy császárt(!) alkalmaztak volna…. kár hogy ő nem olvasta ezt az összefoglalást és más szakirodalmat sem -úgy tünik…szomorú és ijesztő lenne ha ilyen “szakmailag megalapozott” tanuvallomások alapján hozná meg a bíró a döntést..:(

  http://atv.hu/cikk/2040_gyerekgyilkoskent_kezeltek_birosag_elott_gereb_agnes_es_tarsai

 58. Hildi, én sem értem, én az egészet nem értem. Mindenhol szülnek otthon a nők, ez egy elfogadott, valóságos alternatíva. Hadd legyen már erre lehetőség itthon is!

  Én sokat viccelődtem ezzel, de most megint leírom: tök normális lenne, hogy a teszkós szórólap mellé bedobnák a 2011-es “bába-katalógust” is. ÉS akkor választhatnánk, hogy ha jövőre szülünk, kórház, vagy otthon, X bába vagy Y. És hogy végre legyenek a bábákról is tapasztalatok. Ki ezt ajánlja, ki azt. Mindenki megtalálhatná a magának megfelelőt. Szerintem mind erre várunk itt most már nagyon, ha az “ügyről” van szó.

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.