Mit együnk 2017-ben?

Semmi érdekes felütés nem jutott az eszembe, pedig annyit írtam már ilyesmiről, lehetne valami frappáns indító szlogenem. 🙂

Semmi különösről nem szeretnék írni, annyit terveztem csak, hogy az utóbbi hetekben általam olvasott, felkapott, népszerű trendeket és irányokat megnézem kicsit, és írok pár sort a jelenségről – a saját szemszögemből.

 

Nem irigylek senkit aki manapság tervez egészséges életmódváltást, mert a piac óriási, rengeteg ember dolgozik a “bizniszben” amit én még mindig elképesztőnek tartok: interneten ingyen is megtalálható információt pénzért eladni szerintem nagyon problémás, de mindjárt meg is gondolom magam, valójában ez zseniális dolog.
Az ilyen ember ( általában edző vagy táplálkozási tanácsadó, dietetikus, ezek a hívószavak) kihasználja az emberek lustaságát, tudatlanságát, képzetlenségét, és megmondja, mi a teendő. Sajnos ezeknek az embereknek a legritkább esetben van teljesen igazuk, mert ők sem csinálnak mást, mint amit a klienseiknek kellene: elfogadnak igaznak valamit aztán arra ráállva mondják, mit kell enni-inni és az esetek többségében azt is, mit kell mozogni, és ha neked nem sikerült, akkor vagy nem tartottad be az ajánlásokat és csaltál, vagy – döbbenetes, de van ilyen is, talán ismeritek is, aki ezt nyomatja – egy idióta vagy.

Az ajánlások úgy működnek, hogy ingyen is akad ez-az, de aztán ha többet szeretnél, akkor az párezer forint, ha pedig személyeset, akkor az többtízezer. Szerintem ez még teljesen megfizethető, de általában sajátmárkás kiegészítőket is kell venni hozzá.

Ilyen diéta is van: ami a dobozba fér, színkóddal. Bejövős? 🙂

 

Mit együnk? 

Itt jelenleg általánosítva két megközelítés van: az egyik a szokásos, kiirthatatlan, megdönthetetlen zabkása, csirke-rizs, napi ötszöri étkezés fontossága, tízóraira gyümölcs (alma és banán is) és a kalóriamenyiségből jól lecsípnek. A másik irányzat az anyagcseretípusokra lebontott ötlet, ez legalább úgy hülyeség, ahogy van, de mégis ez a legdrágább, ahogy elnéztem. Ezek mind zsírfóbok, párolják a húst, lenmagolajat esznek vaj helyett, miattuk van a boltokban a zsírszegény túró és általában túltolják a fehérjét rendesen, de a diéta mellé mozgás is mindig társul, úgyhogy végül is ez elmegy.

Van egy kissé komolyabb irányzat is, ezek azok, akiknek valami betegsége van, ők jóval összeszedettebbek és nem is kérnek érte pénzt (kivéve a csajt, akinek terméklánca is van, ő egész jó cuccokat árul, én is szoktam venni ezt-azt), örülnek, hogy meggyógyultak és ezt örömmel tovább is adják, segítenek. Ez az irány arról ismerhető fel hogy mind csökkentett szénhidrát tartalmú diétát preferál, és általában az adalékanyagok sincsenek túltolva.

Ha inzulinrezisztes probléma van a háttérben, akkor még komolyabb a helyzet, ezek a lányok (mert leginkább fiatal lányok érintettek) keményen diétáznak, s gyógyszert is szednek, ők nagyon képben vannak, ők nem esznek zabot meg csirkerizst (de végül is lehet, hogy esznek), s ők bátran megeszik a vajat, a szalonnát is. Általában crossfitteznek, de aki nem, az is mind súlyt emel, ennek is megvan az oka. Rájuk valamiért jellemző, hogy sok receptet osztanak meg, úgyhogy én nagyon kedvelem az oldalaikat.

A népszerű házaspár továbbra is töretlen, véleményem szerint ők teljesen ártalmatlanok és a termékeik is, akinek bejön a stílusuk, azoknak ez az egészséges életforma egy öröm, heppinessz, szeresdmagad siker, jól van jól van. Nekem nem jönnek be annyira, a feleség edzéseit pl. nem is bírnám, és a kajáikban is sok az adalékanyag, úgyhogy kösz nem, de ők szerintem komoly eredményeket tudnak felmutatni. Ha ez kell a népnek, hát ez kell!

A paleo már-már szitokszó lett, pedig aztán nincs abban sem semmi rossz, sok ember gyógyult meg és fogyott le ettől a viszonylag tiszta diétától, manapság kevesebbet hallok róla. Talán az alapfelvetés miatt inkább vallásos dogmatika jut az emberek eszébe, mint diétás irányzat.

Mit ne együnk? 

Sajnos ettől a ponttól kezdve nagyjából követhetetlen a piac és az is, mi igaz és mi nem.

 • Alapok

Fontos tudni, hogy a kalóriacsökkentett diéták, főleg a rengeteg ajánlott mozgás mellett mindenképp hatásosak lesznek, legalább is az első pár hétben biztosan.

 

Azt is érdemes tudni, hogy amíg valaki fogy egy diétán, addig teljesen más a helyzet, mint amikor valaki a súlyát tartja egy diétán. A magyarázat pofonegyszerű: a fogyás alatt az ember saját zsírpárnáiból kiszabadult zsírsavak tömegei keringenek a vérben (hiába a főtt csirkén fogy valaki, a fogyás alatt tetemes a “zsírfogyasztás”).

Ami megint csak egy fontos szempont: a testmozgás feltétlenül jót tesz, de éhes is lesz tőle az ember, de úgy istenigazából. Az izomépítéshez nem csak fehérjeturmix kell; mindenből több kell, mert kalória kell a működéshez, ásványi anyagok, vitaminok, minden.

 • Metabolikus rugalmasság

Szerintem egy egészséges ember esetében a lényeg, hogy metabolikus rugalmassághoz jussunk.
Döbbenettel olvastam egy többféle táplálkozási végzettséggel rendelkező fiatal lány (ugyancsak tanácsadó is) írását arról, hogy megpróbált böjtölni és alig bírt ki pár órát.

Szerintem itt van a baj, és nem ott, hogy csirke-rizs és zab. Hanem itt.

Ha engem kérdez valaki, azt mondanám, hogy mielőtt bármibe fogunk, vissza kell szerezni a metabolikus rugalmasságunkat.

Metabolikusan rugalmas az az ember, aki reggeli és ebéd nélkül viszonylag nyugalmasan elvan vacsoráig, nem produkál testi tüneteket. Aki képes megenni köret nélkül a húst, be tud menni egy pékségbe anélkül, hogy “elcsábulna”, nem eszik naponta ötször, mint a gyerekek, akik folyamatosan nőnek, fejlődnek, alakulnak.

Amíg ez nincs meg, addig felesleges befizetni bárki bármilyen személyes tanácsadására, vagy belefogni a combformáló programba, ami mellé 1500 kalóriás diétát ajánlanak.

Talán itt említem meg, hogy felesleges olyan irányokba elkeveredni, ahol te hormontípus (?) vagy. Nem vagy. Azonban különféle hormonális problémák felléphetnek, ez igaz, lehet gond pajzsmiriggyel, mellékvesével, ováriumokkal,az egész tengellyel (erről is írtam egyszer, a hormonális problémák általában együtt mozognak, az agyalapi mirigy minden hormontermelő szervvel kapcsolatban van. Egyszerűen szólva: mindegyik hat egy kicsit mindegyikre.) Drága is, hülyeség is, előbb-utóbb feloldhatatlan ellentmondásokba keveredünk vele.

Akkor mit csináljunk? 

Szinte lehetetlen áthidalni ezt a széles választékot, ráadásul a diéták általában irányt adnak, nem eszközt. Jól fogsz kinézni, meggyógyulsz, stb. Van minden, célokból válogatunk elsősorban, ami logikus is, de egy-két segítő tényező nem árt mindezek mellé.

Tehát, mielőtt elvitatnám bármelyik módszer jogosságát és megkérdőjelezném eredményességét, inkább javaslok valami pluszt, illetve valamit, ami megelőzi a diétát és a teljes változást ígérő programokat.

 1. Rugalmasság

A metabolikus rugalmasság azt jelenti, hogy nem csak a szénhidrát fogyasztó génjeid vannak “nyitva”, működésben és használatban, hanem a zsírsav-oxidációhoz szükségesek is. A mai ember zsírégetésre csak kalóriadeficitben képes, és az is alaposan megterheli a szervezetét, igen, a hormontermelő szerveit is, ráadásul ez nehéz és fárasztó, nem véletlenül nem megy.
Mivel nem működik 2 útvonal, csak egy, mikor elfogy a szénhidrát üzemanyag, akkor újra enni kell, ezt éhségérzet jelzi. Ezért eszik a mai ember pár óránként és étkezések között is.

Könnyedén el lehet érni, hogy ne csak 1 útvonal génkészletéről íródjanak át enzimek, jelátviteli fehérjék és a többiek, stb.
A zsíranyagcsere egy teljesen más jellegű metabolikus útvonal, a mai hivatalos dietetikai ajánlások mellett azonban senkiben sem működik megfelelően. Akkor működik, ha zsírt fogyasztunk, ez pedig nem feltétlenül sokat és nem feltétlenül “hozzáadott zsírt jelent”, ez sokkal inkább jelent vajat, tejszínt, teljes túrót, húst, májat, tojást, olívaolajat, olajos magvakat, sajtot, halszeletet, szalonnát és sokféle zöldséget (melyek rostanyagait a bélbaktériumok rövidláncú zsírsavakra bontja le, ki hitte volna?).

Én azt látom, hogy aki diétája-életmódváltása előtt elég vegyesen táplálkozott, annak sokkal könnyebb helyes testsúlyra állni, mint a salátás  – abonettes – minden zsírszegény, nullaszázalékos és light – teljes kiőrlésű társaiknak.

Íme a tanácsom: nagyjából hasonló kalóriamennyiségben érdemes elkezdeni egy teljesen cukormentes, mézmentes (agavé szirup mentes, te jó ég!), kenyér, tészta, krumpli, rizsmentes diétát. A köretet zöldségre, a kenyeret “mentes” kenyérre cserélve, a kávéba tejszínt, nassolni….eh, csak ezen a blogon van annyi recept és ötlet, amivel túl lehet élni. És várni. Kicsit rossz lesz, kicsit lehangoló, olyan, mintha nem lakna jól az ember (az emelkedett vércukor-érzést tartjuk jóllakásnak valójában, de erre rá lehet ismerni, rá lehet csodálkozni, illetve azzal a ténnyel megnyugtatni magunkat, hogy megettünk annyi kalóriát, hogy nem halunk éhen, nyugi. Minden rendben lesz.).

Ha ez már jól megy, ki lehet hagyni egy étkezést. Csodák fognak történni. Nekem az első végre! érzésem akkor volt, mikor reggeli nélkül stabilan jól voltam, jól bírtam délig, majd délután egy, majd kettő óráig. Az ember megérzi, hogy ura a testének, nem a vércukorszintjének a rabszolgája.
Ezt nem kell, nem érdemes túltolni, amit még javaslok, hogy betegségben, PMS-ben érdemes ugyanezt kipróbálni. A szervezetnek ugyanis a nem emésztő állapota a regeneratív fázis. A szervezetünk igen hatákony. Ha nem eszünk állandóan, akkor “semmittevés” állapotában nem “lelassul az anyagcserénk”, amitől retteg mindenki, épp ellenkezőleg: megindul a rendrakás. Van idő pl. hibás sejteket szelektálni. Ezek a látszólag primitív gondolatok kulcsfontosságúak a szervezetünk optimális működésében.

No, pár hét, esetleg pár hónap (nem kell mindent hú, de szigorúan, úgy nagyjából is elég), és kicsit belejöttünk ebbe, utána lehet diétázni. Sokkal jobban fog menni.

Kiegészítés: a szénhidrát raktáraink átmeneti csökkentésével a szervezet vizet is veszít, ettől remek fejfájást lehet kapni. Magnéziumot, káliumot is veszít, ettől meg remek izomgörcsöket, fur szívdobogást lehet érezni. A megoldás egyszerű: igyunk jó kedvvel, bőséggel (nem kell litereket leerőltetni, az baromság), vegyünk már egy magnézium pezsgőtablettát vagy magneB6-ot, vagy valamit, nem olyan nagy eretnekség ez. Idővel ez is beáll, elrendeződik. A kálium zöldségekben bőven van, de én pl. jó sós szardellával tartom karban az elektrolitjaimat mostanában. Érdemes leönteni róla a napraforgó olajat és olívát önteni rá, amelyikben kapribogyó is van az még jobb.

2. Hormonok, betegségek, gyógyszerek

Tisztában vagyok vele, hogy hormonális megbetegedés esetén (a nőknél leggyakrabban inzulin rezisztencia, amit kísérhet a pajzsmirigy alul működés, a PCOS, a mellékvese hormonok elégtelensége; a másik vonal a Hashimoto pajzsmirigy gyulladás illetve a pajzsmirigy túlműködés) orvossal kell konzultálni. Szerencsére ma már választhatunk progresszív, nem feltétlenül a mainstream-ben utazó orvosokat is, akik nagyon szépen kezelik az IR-t és társaikat. Szerintem is van olyan, hogy gyógyszer kell, akkor gyógyszer kell és kész. Fontos tudni, hogy az autoimmun betegségek, a diabétesz, a PCOS nem múlnak el, illetve, még ha el is múlnak, érdemes úgy gondolni rájuk, hogy nem. Ilyen betgségekkel általában életünk végéig dolgozni kell, nem lehet visszatérni a “normális” kerékvágásba.

Betegségek esetén feltétlenül orvossal (is) konzultáljunk, nem érdemes kizárólag táplálkozási tanácsadókra szorítkozni.

Metformin mellé úgy kell enni, ahogy az orvos megmondja (ezt egyébként sem feltétlenül gondolom így, de sosem tanácsolnám másképp). Hormonkiegészítő-pótló kezelés mellett már egyszerűbb a diéta, mert azok nem közvetlenül szólnak bele a metabolizmusba, ilyen esetben már érdemes bátrabban kísérletezni.

TL,DR:

 1. Ez csak evés. Nem kell túl nagy ügyet csinálni belőle. Nem is szabad. Mérd fel, gondold át, aztán csináld, annyi egyéb fontos teendő van az életben.
 2. Minden fogamzásgátlóval diétázó hölgynek: nem, nem fog jól működni, nem úgy fog működni. Óriási életminőség-javulást lehet tapasztalni a fogamzásgátló abbahagyásának hatására. (nyilván, ha valakinek ezt kell szedni-használni, az egy másik történet, igen, ilyen is van, tudom)
 3. Minél többet sportol valaki, annál inkább tökmindegy, mit eszik. Ha még többet sportol, az is mindegy, mennyit eszik.
 4. Annyi sporttevékenységre nevezzünk be, amennyit hosszú távon is vállalni tudunk, a szervezet ugyanis “be fog állni” ebbe az egyensúlyba. Ha abbahagyod-csökkented a sportot, akkor jönnek a kilók – és nem csak vissza, van akinek ilyenkor jönnek először.
 5. Olyan diéta nincs, hogy akármennyit lehet enni. Igen, vannak emberek akik akármennyit ehetnek, nekik pocsék hatékonysággal dolgozik az anyagcseréjük. Ne irigyeld őket, nekik meg más bajuk van. Valami mindenkinek van. 🙂
 6. Szinte bármelyik diéta működhet, legyen az a huszonéves tanácsadó vagy a harmincas aerobic edző vagy a nőgyalázó pasi diétája. Ha betartod, működni fog, persze, ezek a diéták a kalóriadeficit miatt működnek. Azonban minél rugalmatlanabb, minél problémásabb az anyagcseréd, annál több mellékhatás fog jelentkezni. Először egy nagy rendbetétel szükséges, aztán – sok mozgás mellett – a zabos light túró sem árt!

 

 

 

 

9 Comments

 1. Akkor egy életkép: győzködöm magam, hogy álljak neki felkockázni, kiporciózni és lefagyasztani a két kiló csirkemellet. (Kitaláltad, L*fetilt. Holnaptól…) P épp az egyben főtt karfiolra festi a Mona Lisát szalonnazsírral (csak annyit kértem, kenje le, ehhez képest indokolatlanul hosszú ideje pingál). Ma háromszor esett le a cukrom, pedig reggeliztem, tízóraiztam, ebédeltem… igen, mocsok szénhidrát… a tűzhelyen fő a zöldségleves, amit egy bő négy órán át főtt, hagymázott csontlével öntöttem fel, ebben főtt meg az imént a karfiolfej is.
  Kiddy vagyok, éppen harmincéves, hetven kilós szottyadék, 12+3 a másodikkal és nem akarok megint húsz kilót felszedni és nem akarok megint majdnemrossz ogtt eredményt produkálni, és hányingerem van a látványtól, hogy akkora a hasam, mint anno félidősen az elsővel, aki most hagyja abba épp a cicizést, amitől egy grammot se fogytam 21 hónap alatt, sőt.
  Annyira szeretem a cikkeid és a blogod. 🙂 (sokat ideömlengek, bannolni ér 🙂 )

  • livsays:

   Nahát, először is gratulálok! Gyereket várva azért minden kicsit más, hadd nőjön a gyerek. Aztán majd… A karfiol szalonnazsírral igen jó lesz!
   A Life—t igen szigorú diéta, nem lehet egyszerű betartani. Nekem a legijesztőbb ezekben a diétákban (nála sok féle van, nagyjából persze mindegyik ugyanolyan), hogy mennyire unalmasnak, monotonnak hangzik…ekkora fegyelem és akaraterő bennem sosem lenne. 🙂

   • Köszi 🙂
    Én is ettől tartok. Nyáron elkezdtem.az egyiket, ott csak négy napra volt kaja, az ismétlődött, két vagy három hétig bírtam, hatott, de persze utána vissza is jött… meg annyit csaltam, hogy ebédre és vacsorára raktam össze a napi kajákat, hogy ne kelljen enni egész nap… most is vmi.hasonló a terv, aztán ráállni a ketóra megint vagy áh, nem tudom, de ez nem állapot, szörnyen nézek ki és szörnyen is érzem magam. 🙁

    • livsays:

     Mi lenne, ha most “érzésre” mennél?
     Nekem ugye kompakt terhességeim és kisebb méretű gyerekeim voltak/vannak, úgyhogy én próbáltam akkor is enni, mikor nem is kívántam, hogy legyen bőségesen fehérje meg zsír meg minden nekik. Mostani fejemmel már nem ennék annyit meg mozognék is, valami sport nem ártott volna. Ez kábé minden, amit a bébi-témához mondani tudok! 🙂 🙂

     • Genetika… bátyám felesége úgy produkált 4800 grammos babát tavaly, hogy összesen 7-8(!!!) kg-t hízott, clean eating, mozgás… kíváncsi leszek az ifjú titánomra, már majdnem egy héttel nagyobb, mint a kora…
      Már most látom, ez a program sem fog menni. Későn keltünk, a reggelihez tettem kis karfiolt, kimaradt a tízórai, az instára most tettem fel a salátámat (3 marék jégsaláta, egy paradicsom… ja, meg öt centi uborka, egy paprika, 3 hónapos retek, egy pohár joghurt… 😀 ), ja, és zöldségleves is csúszik a csirkerizs előtt. Gyanítom, adtam a sz.rnak egy nagy pofont… bár ez mégsem fornetti, szóval… ki tudja…

 2. enikosays:

  nahat, milyen gyakran irsz most Liv! nagyon erdekes uj szempontok.

 3. Hajnisays:

  Livi, nagyon szeretem olvasni a bejegyzéseidet!
  Laikusként is érthető, értelmezhető. Itt Nálad mindig helyére kerülnek a dolgok. Köszönöm! 🙂

 4. Erikasays:

  De jó, hogy megtaláltalak, Lívia, direkt keresgéltelek a gugliban, hát nem volt könnyű, de úgy örülök, hogy megint írsz :). Régen mindig olvastalak. Remélem, mindnyájan jól vagytok.

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked