Mit együnk, ha nincs épp semmihez…?

Alap probléma nálunk is.

Nekem sincs mindig kedv időm piacra menni a helyiért, a bioért, másfél napig csontot gyöngyöztetni a kocsonyás levesért (lusta vagyok pucolni, lusta vagyok mosogatni…), húskreálmányokat kitalálni, karfiolból rizst gyártani (ezen még nem tettem túl magam), karfiolból vajas-tejszínes krumplipürét gyártani, húst rántani nyílgyökérlisztbe forgatva. Nem megy, na. Néha csak a kávé megy egy vödör tejszínnel, ilyen napok is vannak, ezek a napok jól illenek a böjtölési protokollomba.

Előbb-utóbb mindent meg lehet unni, a menzakosztot is lehet unni, a kollégáim is unják a delivery food-ot, de ha nem te főzöd, kevésbé unalmas. Talán. Én is unom néha ezt az egész diétázdósdit, néha nagyon-nagyon unom. De valahogy mindig találok valami újat , extrát, s akkor aztán újra megtalálom a lelkesedésemet, s kotyvasztok délután, melóból hazérve, két gyerekkel a konyhapulton (akik banánt esznek, ó, drága jó banán, de ennék egyet-kettőt időnként), közben Nigellát nézünk. Mert Nigella jó és tőle tanultam meg, hogy milyen guszta frissen sült húst salátalevelekre pakolni, zellerszárat hidegvizes kancsóba állítva az asztalra adni, darált húsból 15 perc alatt evőkanállal ehető sűrű ragut főzni. Multitasking.

A teljesség igénye nélkül néhány ötlet és kép a telefonomról. A legjobbakat sosem fotózom le, mindig utólag jut eszembe, gondolom azért, mert azokat azonnal eltüntetjük. 

1. Csirkemáj

Én jobb kapcsolatot ápolok a csirkemájjal, mint a sertéssel, borjúmájat ritkán kapok (finom az is), kacsamáj drága, akkor már inkább halat veszek. No, tehát csirke mája. Olcsó, kiadós. Hazahozása után fokhagymás tejben áztatom egy éjszakán át. Másnap hatalmas mennyiségű hagymakarikát sütök-párolok (ez kábé azt jelenti, hogy nagy lángon, de sózom is) sok borssal és majorannával és kakukkfűvel. Mikor már karamelles, kiszedem a tejből a májat és ráteszem a hagymára. Innentől ízlés kérdése, hogy ki mennyire süti át. Én jól. A végén szabad sózni. Én valami csalamádéval szeretem a legjobban, de bármilyen körettel huhh, de jó. A hagyma jó szószt ad alá. A maradékot (ha G nem eszik belőle, akkor marad) össze szoktam turmixolni maradék juhtúróval, krémsajttal, kis vajvéggel, s akkor kenőmájas lesz belőle. Zöldséggel, paprikába töltve is szuper, én bögréből szoktam enni kiskanállal. Írmagja sem marad.

máj

2. Piac – ezt most csak a feeling kedvéért, mert ha megyek, akkor…

A piacon virágot (vágottat, cserépben tulipánt), sajtot és tejterméket veszek elsősorban és levadászom a legközelebb termett zöldségeket (mivel kókuszzsírt is eszünk, ez lehet, hogy képmutatás, de akkor is a szentlőrinci paradicsomot esszük hozzá). Savanyúkáposzta. Házi tejszín. Juhtúró és vaj. Házi szalámi, mert csak én szeretem, mi magunk csak kolbászt-hurkát töltünk, szalámit nem. Túl réteg. Aztán hazamegyünk, iszunk még egy kávét és a friss virágosváza mellett megreggelizünk.

DSC_0045

3. Kacsa far-hát

Legújabb felfedezettem a kacsa far-hát a L*dlben. 299 Forint egy kiló. Ha akciós, akkor 243 Forint itt nálunk. Egy. Kiló. Nem értem. Nem értem, hogy lehet ilyen olcsó, nem kell senkinek??

Hazaszállítok üdvözülten két kilót. Konyha, előveszem a késeimet, bárdot, klopfolót. Hja, napközben is szoktam fűrészelni ezt-azt a munkahelyemen, itthon fűrész nincs, de azért kések vannak. 🙂 Szóval feldarabolom csinos kis darabokra a kacsát, jó zsíros, nyersen is olyan jó illata van. Nagy tepsibe bele, zsírt rajta hagyni! Só, bors, valami zöldfűszer (ne tárkony). Lefedve sütöm egy kicsit, aztán utána jól megpirítom. A zsírt a gyerekek napokig eszik pirítósra, a ropogós bőre is szuper (ezt külön is ki lehet sütögetni kacsatöpörtyűnek), a husi nem sok, de amolyan lerágcsálós, én ezt nagyon bírom. Paradicsomos káposztával például. Vagy magában.

A maradék csontot bele egy fazékba/lassúfőzőbe és még egyszer lehet belőle egy jó alaplevet főzni. Ebbe meg, miután a csontot kiszedtem, belefőztem pár idei répát, aztán tettem bele tejszínt meg mustárt és összeturmixoltam, még egyszer felforraltam és beleütöttem 5 tojást.

21 Hozzászólások

  1. Zsuzsisays:

    Még!!! 🙂

    A zellert mártogatjátok valamibe? És az a15 perces ragu nagyon érdekelne, a darált hús amúgy is egy szuperalapanyag. Köszi!

    • Szia Zsuzsi, nem szoktam semmi különlegeset a zellerhez, ami épp van, körözött vagy sajtkrém. Ettem már pestóval kikevert sajtkrémet is valahol, az is nagyon jó volt.
      A ragunak az a lényege, hogy szalonnát süt fokhagymás olajon, arra teszi rá a húst, nem bajlódik a hagymával, hanem kész hagymalekvárt kever hozzá, sok fűszert és darabolt paradicsom konzervet, parmezánt. Ha jól emlékszem, vörös lencsével sűríti be, az hamar szétfő, de én nem bajlódnék vele. A britek sok bárányhúst esznek, mi meg itt alig jutunk hozzá… 🙂

  2. A csirkemájat én is szoktam májkrémnek gyártani, de így: beáztatom tejbe :), másnap hagymát vágok, liba vagy kacsazsírral beleteszem a serpenyőben (hidegen), ráöntöm a tejes májat, fűszerezem és így teszem fel (Polcz Alaine szakácskönyvében olvastam, hogy puhább lesz így a máj) melegedni, majd sütni. Átsütöm, sózom és turmixolom (van, hogy pici mustárt teszek még bele).
    Ezt a kacsa far-hát dolgot én se értem, de tartsák csak meg szokásukat az emberek! 😉 Levesnek szoktam megfőzni, de kipróbálom egyszer ezt a sültet is!!! Múltkor a L*dlben volt akciós libacomb (vagy kacsa?), azt sütöttem meg, na annak majdnem egy befőttes üvegnyi zsírja sült ki. Azóta is azzal főzök.
    Jó, hogy írtál!!! 🙂
    Hiányzott…

  3. Ja és remek ez a piac! Tök jó áron adják a finomságokat (hozzánk képest)!!!

  4. Kiddysays:

    Köszi a májas tippet, kipróbáltam, bejött! 🙂

  5. Ide irom Liv,
    arra gyanakszom, hogy nekem valami ösztrogéntultengési problémám van.
    Bár már nincs ciklusom de havonta vannak kellemetlen ,gyulladásos tüneteim,néhány napig időnként szokott fájni a jobb oldalam,először a borda alatt,majd az egész derekam,hátul is.
    Olvastam az endometriózusról,azt gyanitom. A nőgyógyász nem állapitott meg semmit,azelőtt volt petefészek cisztám is,meg a mellem is tele volt cisztával,most is érződnek.Ezért szedtem barátcserjét.
    A háziorvosom kinevetett amikor mondtam a gyanumat,hogy a méhem fáj.

    Neked mi a véleményed?

    Titeket olvasva gondoltam,megpróbálok diétázni.
    Nálam az a gond,hogy egyértelműen nem is tudom ,hogy mi fáj.
    Olyankor mikor az emlitett jobb felem fáj akkor kivül is fáj a végén,tappintani lehet.Olyankor dilemmázok,hogy a béllel van baj,vagy egyébbel.
    Bélvizsgálaton voltam már.

  6. Szia Liv,
    ne haragudj,hogy csak úgy beléptem a blogodra.
    Ugy gondoltam,hogy már ismersz a közösen látogatott blogról 🙂
    mondjuk én többet vagyok ott,mert elszigetelt helyen lakom,és szükségem van a közösségre.
    Előbb még olvastam itt egy kicsit,de nem irtam mert nekem sincs sok időm,és nem volt okom,hogy irjak.
    Azt látom,hogy komoly ismereteid vannak,és bocs ha buta kérdeseim,véleményeim vannak,célom a fejlődés…

    Most,hogy kezdtem figyelni a táplálkozásomra,olvasgattam,kalóriát számoltam,észrevettem
    hogy bizonyos fokig meg lehet érteni logikusan a táplálkozási módokat,következményeket.
    Mivel az én szimptómáim ilyesztően bonyolultak nagyon nehéz elboldogulnom velük.
    Az egyik biztos pont,hogy nálam a stressz automatikusan megbénitja az emésztést.
    A másik,terhesség alatt ami egy volt csupán-elejétől a végéig nagyon fel voltam puffadva,ez is hozzajárul,hogy hormonális okokra gyanakodjak.
    A harmadik ami az ösztrogénre utal.Látom te ketózol de nem eszel sok húst.Azt gyanitom, nekem sem tesz jót a hús.Gyerekkoromban nem ettem húst,utáltam. Most,hogy próbáltam fogyózni,meg lowcarbozni-mindenfélét összeolvastam 🙂
    A legutolsó begyulladt állapotomat-a belekre értem most-az is okozhatta,hogy több húst ettem,több ösztrogéntartalmú kaját fogyasztottam…
    Az tegnap pl nem ettem húst erre gondolva,az este mivel már nem volt egyéb ennivalóm pennet ettem túróval,utána menta teát ittam. Erre elég jól reagálltam.Reggel nem voltam felpuffadva,az izületeim-ujjaim-se fájtak.
    Nem akarlak untatni a tüneteimmel,csak arra utalok,hogy szeretnék beinditani egy diétát amitől jól érezzem magam,és a sulyom is jó legyen.Olvasmányaim során arra is ráébredtem,hogy én petefészek tipus vagyok aki csúnyán aránytalanul,alsótestre hizik,tényleg igy van,de ez csak klimaxban állt elő.
    Ha lesz időd,irj kérlek 🙂

  7. Szia Eső!

    Látom, arra már te is rájöttél, hogy nem olyan egyszerű ez az egész. 🙂
    Klimax környékén az ösztrogén hiánya kezd el inkább probléma lenni. Én – sokakkal ellentétben – nagypbb problémának tartom a progeszteront, szerintem a nőknek avval van sokkal több bajuk, mégis progeszteron kenőcsöket ajánlgatnak az ösztrogén ellen súlyozására. Szerintem az ösztrogén egy csodaszer. 🙂

    Mindezek ellenére szerintem a tapaszalataid nagyon is érthetőek. A hús emésztése nem könnyű, főleg, ha valakinek nincs elég gyomorsava. Én az ilyen tünetekkel élőknek, mint a tieid, általában salátákat szoktam ajánlani, valami barátságos, de egyértelműen savas ecettel, olajjal. Almaecet. Reggelire citromos tea. A merészebbeknek puffadás esetére 1 kupica almaecet sok sok vízzel leöblítve, ez a bélflórát alaposan, szelektíven helyre rakja.
    Ha ez megy, érdemes a savanyított tejtermékeket is behozni az étrendbe, ha bírod. Sokan nagyon rosszul reagálnak a kefirre, joghurtra, erjesztett dolgokra (kovi ubi, sav. káposzta).
    Én a helyedben itt kezdeném.
    Az alsótestre hízás sokkal jobb, mint a hasra hízás, hidd el, persze, tudom, ez nem vígasztal, de a hasi zsír kifejezetten veszélyes.

    Aztán szépen lehet kísérletezni, hogy mi esik jól, mi tesz jót…mindig csak kis-normál adagokban.
    Most ennyi jutott eszembe. 🙂

  8. Szia Erika,

    Nem gondolnék az ösztrogénre, mint problémaforrásra nálad sem, főleg, ha rendellenes vérzéssel nem járnak a tünetek. Endometriózisra post-menopausában pláne nem. A hormonok azonban tényleg változnak, leginkább csökkennek. Az általad leírt problémák tipikus “női fájdalmak”, én inkább emésztéssel összefüggőnek gondolnám, először azt kellene kizárni.

    Nekem (ugyancsak gyakran vannak általad leírt fájdalmak-érzékenység) szuper jót tett az útifűmaghéj nevű zselésítő anyag, vagy a fene se tudja, mi ez pontosan… 🙂 Én sokat főzök vele, kenyeret is szoktam belőle sütni, még a fasírtba is teszek, a lényege, hogy nagyon kellemes hatással van a vastagbélflórára, a széklet minőségére és a rendszerességre is. nekünk itthon baromira bejött.

    Lehet, hogy hülyeségnek tartod, hogy pont ezt javaslom először, de tényleg, szerintem érdemes először a “nagy” ügyeket rendbe tenni, és akkor jöhetnek a kisebb dolgok, finomhangolás.

  9. Kösz a tanácsokat liv,

    érdekes az ecet kérdése. Amikor egyetemista koromban vizsgaidőszakban
    lebénult az emésztésem olyan késztetésem volt,hogy ecetet igyak.Ittam is fele-fele arányban teával 😀
    Szerencsére van otthon almaecetem mert gyártom egy jó ideje.

    Kipróbálom a csodakorpát örömmel. Én a mustármagot nyelem hosszú évek óta,de a hatás nem elég erős.

  10. A máj készitésénél a hagyma alá nem teszel semmi zsiradékot?

  11. Kiddysays:

    Maradék leveshús (egészen pontosan tarjacsontról lefaragcsált húsdarabkák) felhasználásra van valakinek valami jó, bevált ötlete? 🙂

  12. liv,
    az emésztésre adott tanácsaidat felhasználtam,segitett az indiaiutiűhéj is.
    Leapadt a feldagadt hasam,de mégis anélkül,hogy étel okozta volna egyszer csak támadott valami,rossz lett a közérzetem,éreztem egy nyugtalanságot. Az eredmény a nyaki spondilózis felébredése,hatalmas fej,nyak ,váll ,a lefutó idegek is fájás.Ez mind derült égből villámcsapás.
    A hasamat tapogatva mintha lennének fájó pontok benne,mintha receptorok lennének a gyulladásra.Ez az eset kb 2hétre az előbbi rossz állapotra amikor ugyancsak általános rossz közérzetem volt,meg hirtelen felpuffadtam.
    A mellékvesét vagy mit gyanitok….

  13. Jaj liv,
    kiegészitem mielőtt elbonyolodna a gondolatmenetem 🙂

    Az volt,hogy nagyon lehűlt az idő,reggel 6fok.
    Én bár jól felöltöztem,mert fázós vagyok,de azért sapkát nem raktam.Fújt a szél.
    Azt hiszem hedegallergia tünetek ezek.Amúgy a telet mindig nagyon nehezen birom.Sokszor szakad le a nyakam ,vállam a fájdalomtól.Most az elején viszketett a tarkóm,meg mindenem,azért gondolok erre.
    A diéta,böjtölés vajon segithet ilyen esetben?
    Amugy bőrallergiám mindig is volt,napfényre meg paszternákra pl.

    Vicces,hogy a multkor egy kolleganőm ajánlott egy tuti szert a nyakspondilózisos tünetekre,amit meg is vettem.Az pontosan hisztamint tartalmaz 🙂 Most újra vettem egy dobozzal,mielőtt leesett a tantusz. Már nem szedek belőle,hanem bevettem egy antihisztamin szert…

  14. Gabocasays:

    Szia Liv,
    Kipróbáltam en is a bojtolesi protokollodat, néha jo, néha iszonyúan nem megy!!! Olyan éhség tor rám hogy az rémes. Mar 3. Hete csinálom ( minden nap 11-kor ebéd, 3 fele kis uzsonna fele , 5-6 körül vacsi, persze ez mind alacsony szénhidráttal csak vacsi után kívánom a gyümölcsöt meg a kakaós edesitszeres mascarponet, meg a 85%-ős csokit. Reggelire csak egy kávé, egy kis főző tejszínnel. A habtejszintol emelnek es hányingerem van ha ehgyomorra es kávéval iszom.
    Szóval a kérdés, lesz ez könnyebb ??? Olyan jo hogy nem kell a reggelit is kitalálni es így időt, pénzt 🙂 es fejfájást is sporolok… De olyan éhes vagyok 8-9 körül hogy csak na.

  15. Nem tudom. 🙂 Mindenesetre ha úgy érzed, nagyon nehéz, akkor én nem erőltetném, főleg ha verejtékezős, “mindjárt rosszul leszek” éhséget érzel.
    Nem lehet 9-kor meginni a kávét?

  16. Gabocasays:

    Nagyon köszi a gyors választ:) igazából amiket olvastam az intermittent fasting-rol nagyon tetszett es hat ezért probalgatom ( no meg azért mert júniusban 2 hétig drága kedves Magyarországomat látogattam es a napi péksüteménynek, kiflinek nem tudtam ellenállni 🙂 ez aztán a nagyrészt Low carb /paleos életvitel után rendesen betett:):)

    9-ig meg nem nagyon tudok várni, reggel 5-kor kelek es hat muszáj az az egy kávé hogy kicsit eberebben olvasgassam a bibliam es ne csak álmodozzak…
    Köszönöm az “engedelyt” hogy akkor tényleg nem fogok emiatt stresszelni hanem szépen lassan szoktatom magam hozza. Mert azért nagyon jól hangzik ám:)

    Továbbra is nagyon élvezem a blogodat es köszönöm hogy belepillanthatok igy távolról is egy picit az életetekbe…

  17. Gabocasays:

    Csak a kíváncsiság kedvéért , neked miből áll ez a böjtölés? Te szigorúan csak 2 -szer eszel, vagy többször a 7-8 óra alatt amikor lehet? Minden nap csinálod vagy tartasz szünetet ? Es az a tejszínes kávé amit reggel iszol az mennyi tejszínt jelent:)?
    Na en tényleg nem vagyok ám perfekcionista haha:) csak jo egy kis ötletet lopni…

    • Nos, ez az egész remekül ment, míg nem dolgoztam. 🙂 Azóta vegyes; vannak hetek-hónapok, mikor nagyon jól megy és tényleg eszem egyet délben, egyet meg este. Aztán jönnek hetek, mikor nem bírom összeszedni magam és felborul. Próbálok nem stresszelni ezen, végül is az élet is ilyen.
      Általában próbálok annyit enni, amennyi pont jól esik és akkor végül is nagy gond nincs.

  18. Egy ideje nagyon kitisztult a bőröm (pontosan nem is tudom, mitől) és a tejet is elég jól bírom, úgyhogy mostanában tejjel-tejszínnel keverve iszom. nem sok, mindegyikből egy jó nagy korty talán. Vagy kettő. 🙂 Ha nem kívánom, vagy éppen elértem a súlyt, ami fölé nem akarok menni, akkor hosszú kávét iszom kb. egy evőkanálnyi tejszínnel.

  19. Gabocasays:

    Liv,
    Nagyon tetszik a hozzáállásod,tényleg nem érdemes stresszelni mert akkor a kortizol jon be a képbe 🙂 én is ezt tanulgatom. A bőröd vajon mitől tisztult ki? Egyebkent tényleg igaz az hogy a túl sok tejtermék azért növeli a súlyt ? Hat akkor nem könnyű , kevés szénhidrát , kevés tejtermék , ritkábban enni …hajjaj!
    Azt hiszem én 9-7 között próbálok most enni, nem megy a 8 órás “ablak “de a 10 igen;) es hat ebből háromszori eves lett de nekem ez igy pont jo. Na most mar csak azt kellene megtanulni hogy akkor enni amikor éhes vagyok es nem az óra szerint es akkor abbahagyni amikor majdnem tele vagyok … Tanulunk , lassan. De igy szép az élet es azért a heti egyszeri ( vagy kétszeri) friss péksütemény becsúszik de úgy érzem egy egészséges étkezés mellett egy kis hétvégi nyalánkság elmegy 🙂

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.