Mit együnk? T3 és kortizol

A táplálkozásról, kicsit, megint. Ha már így jobban vagyok!

Nagyon szeretem ezt a témát és sokat olvasok, foglalkozom vele. Számomra döbbenetes, hogy mennyi „szakértő” laikus van, akik tényleg azt hiszik, hogy értik, mi hogy van. Én ezt fel nem foghatom, hiszen minél többet olvasok a témában, annál inkább úgy érzem, hogy átláthatatlan, felfoghatatlan mélységek és magasságok vannak itt, semmi sem fekete-fehér, minden elképesztően bonyolult! A visszatérő kérdés, amit nekem szegeznek mostanában: a kortizol és a szénhidrátszegény diéta kapcsolata. Meg a pajzsmirigyhormonok. Azok ugyanis csökkenek a szénhidrátban szegény diéták fogyasztása során, a kortizol meg emelkedik; vajon én stresszes pajzsmirigybeteg vagyok-e már? Nos, még nem, de ki tudja, mit hoz a holnap? Vagy ez a 2015-ös év! 🙂

Egy harvardi tanulmány szerint a ketogén diéta (50 g szénhidrát/nap alatt) a kortizol nevű stresszhormon szintjét 18%-kal emeli, emellett az aktív pajzsmirigy hormon (T3) szintet meg 12%-kal csökkenti. Ez a változás állítólag akkora stressz-szintet jelent, mintha egy maratont futna az ember.

PAJZSMIRIGY HORMON

Az aktív T3 szintet nem egyszerű mérni. Azt meg egyáltalán nem tudjuk megmondani egy szimpla vérvételből, hogy ennek a bizonyos aktív és szabad pajzsmirigyhormonnak mekkora része köt oda a receptorokhoz. Illetve, mégis tudjuk, csak nem közvetlenül.
Erre szolgál a TSH szint.
Ha szeretnénk tudni, hogy vajon az agynak elég-e a receptorokhoz kötődő pajzsmirigyhormon mennyisége, akkor meg kell néznünk, kér-e még többet? Ha kér, akkor a TSH szint emelésével (még 1-2 lépcső közbeiktatásával, de az most mindegy) szokása kérni. Ez a pajzsmirigy stimuláló hormon.

Tehát ha egy betegünkről azt sejtjük, hogy hypothyroid (alulműködik a pajzsmirigye), akkor TSH szintet mérünk. Ez megmondja, hogy az agyunk elégedett-e a pajzsmirigyhormon mennyiségével, vagy kevésnek találja azt.

Kutatások például azt is mutatják, hogy egy ketogén diétán (50 g/nap szénhidrátmennyiség alatt), a szabad pajzsmirigyhormon nagyon lecsökken a vérben (amit én olvastam, ott 137ng/l-ről 108-ra esett).

A következetetésünk tehát lehetne ez, hogy: szénhidrátban szegény diétán megbetegszik a pajzsmirigy. Alulműködik, ezért fázunk, lassulunk, hullik a hajunk.

Vagy nem? Az a a lényeg, mit gondol erről az agyunk. A vérben keringő mért pajzsmirigyhormon annyi, amennyi, nem tudjuk, ebből mennyi köt a magreceptorokhoz, sokkal fontosabb visszajelzést ad az agy a TSH mennyiségével erre a kérdésre.

A cikkben a TSH eredmények a következők voltak: a magas szénhidráttartalmú diétán emelkedett (tehát az agy még kért pajzsmirigy hormont), a ketogén diétán pedig csökkent.

Összegezve: a ketogén diétán a csökkent pajzsmirigy hormon szint ellenére az agy mégsem kért többet, ennyivel is tökéletesen elégedettnek tűnt. Ez meg csak azt jelentheti, hogy a receptorhoz kötött T3 aránya javul a szénhidrátcsökkentett diétán. Vagy nem? Ezt sosem tudjuk meg biztosan (amíg nem tudjuk mérni), de talán ez a következtetés itt levonható.

Nyilván, ha alacsonyabb T3 szinteken működnénk, akkor lehet (lehet!), hogy nem kellene annyi jódot sem ennünk. A szénhidrátgazdag diéta több pajzsmirigyhormont „használ”, több jódra is van szükségünk egy ilyen diétán. Érdekes gondolat ez is.

Nem tudok és nem is akarok válaszolni arra a kérdésre, hogy akkor most tényleg mindenki előbb-utóbb pajzsmirigybeteg lesz-e egy alacsony szénhidráttartalmú diétán? Fogalmam sincs. Ezek a study-k tényleg rövidek, felületesek is, de arra nagyon jók, hogy 1-1 összefüggést megláttassanak velünk.

DSC_0070

KORTIZOL

Akkor a kortizolról is kicsit.

A kortizollal az a helyzet, hogy van egy előalakja, a kortizon. Van egy enzim, a 11bétaHSD1, nevezzük Lajosnak. Lajos az előalakból gyárt aktív kortizolt. Ezt az angol nyelv kortizolregenerációnak nevezi. Aztán, olyan enzim is van, ami a kortizolt és a kortizont bontja kis darabkákra, úgynevezett metabolitokra. Ez legyen mondjuk Zénó. Zénó végzi a takarítást, a clearance-t.

Bárkiben, akinek metabolikus szindrómája van (kövér emberekben szinte mindig megfigyelhető), a következő zajlik: Lajos is és Zénó is agyon dolgozza magát, ráadásul Lajos a zsírsejtekben túlteljesít, a májban meg alulteljesít.

Ebből szerintem már látszik, hogy a kortizol szint mérés önmagában nem sok mindent árul el, sőt, az emelkedett kortizolszint sem értékelhető önmagában. Lehet azért magas, mert Zénó nem dolgozik. Lehet azért magas, mert Lajos túlteljesít. Lehet normális, miközben mindketten megszakadnak (sok túlsúlyos embernek “hibátlan” a vérképe).

Ráadásul, ha Zénó nagyon sokat melózik, akkor az egész „Tengely” (régebben írtam róla) magasabb hatásfokon működik, ami nem jó, előbb-utóbb kimerüléshez vezethet. De ha Zénó működése normalizálódik, akkor még egy magasabb kortizol szint mellett is simán lehetséges, hogy a mellékvesék kényelmesen- kellemesen dolgoznak épp.

Egy érdekes cikkben olvasható (nagyon leegyszerűsítem), hogy a ketogén diétát fogyasztó kísérleti csoportban bár megemelkedett a vér kortizol szintje, az addig munkamániás Zénó lenyugodott (kövér emberekről volt szó), Lajos pedig elkezdett rendesen dolgozni a májban és a zsírszövetben egyaránt. Ez azt jelentette, hogy Lajos a májba tette át a székhelyét (ez egészséges) a zsírszövetből (ez kóros).

A vérben kortizol emelkedést mértek, maga a kortizol metabolizmus azonban normalizálódott.

A take home üzenet tehát annyi lenne, hogy nagyon úgy tűnik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták hosszú távon helyreállítják a kortizol metabolizmust. Úgy tűnik, hogy minél több zsírt eszünk, Lajos annál inkább leáll a zsírszövetben (ez ideális és jó dolog).

ÖSSZEFOGLALÁS

Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, de nagyon szeretnék. Mikor ilyen cikkeket olvasok, mindig rácsodálkozom, milyen bonyolult és összetett minden, nem lehet egyszerű, egyértelmű, minden körülmények között igaz állításokat tenni az anyagcserével kapcsolatban. Mert ilyen nincs, úgy tűnik. Nagyon dühít, amikor emberek támadják a különféle diétákat nagy általánosítások alapján. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták nagyon hasznosak autoimmun betegségek, központi idegrendszeri betegségek, PCOS betegek, vagy mint esetemben, a PKD esetén is. Sokunknak egyszerűen nincs más esélyünk, csak ez. Sajnálom mindig, ha valaki olyan okból hagyja abba a diétát, ami egyszerűen egy hibás teórián alapuló magyarázat.

Szerintem (nem tudom, így van-e, és lehet, hogy sosem tudom meg) a ketogén, vagy közel-ketogén diéták nem okoznak patológiás inzulinrezisztenciát (fiziológiásat igen), nem okoznak krónikus stresszt (okozhatnak emelkedett kortizol szintet, de a HPA tengelyt nem aktiválják, sőt), és pajzsmirigy alulműködést sem okoznak (pajzsmirigyhormonszint-csökkenést azonban igen, okozhatnak).
Én csak magamon kísérletezem és nem is adok senkinek tanácsot, mit egyen, de azt gondolom, hogy egy-két dolgot talán sikerült megértenem.

Azt, például, hogy hiába van Occamnak borotvája, azért néha elvágjuk vele a kezünket. Én legalább is gyakran.

Források: link1, link2, link3, link4

Utóirat: a maraton futás valódi stressz a szervezetnek. Ja, és ha valaki pajzsmirigy alulműködés jeleit tapasztalja egy alacsony szénhidrát tartalmú diétán, akkor nem eszik-iszik eleget. Ha valakinek nincs energiája ezen a diétán, akkor tartson ki, hamarosan annyi mitokondriuma nő, hogy bárki megirigyelheti, és ezek a mitokondriumok a zsírszövetből csörgedező szabad zsírsav ellátmányon termelik az energiát. Mostani tapasztalataim alapján azt mondom, hogy 6 hónap minimum kell, hogy átálljon a szervezet.

Aki meg egészséges, az egyen, amit jónak lát és legyen hálás érte, hogy megteheti. 🙂

48 Hozzászólások

 1. Liv!
  Engem az érdekelne, hogy a bőröd hogyan viselkedett/ik a diétában? Amikor több zsírt viszek be, totál kipattogok… Vagy rossz fajta zsírt eszek???
  Mivel viszed be a legtöbb zsírt?

 2. Sajnos nekem rémes rinocérosz bőröm van, vastag és zsíros, 1-2 pattanás mindig van rajtam. Általában ciklusfüggő nekem a dolog: ovulációig könnyebben begyulladnak a pattanások, utána két hétig jóval ritkábban jelenik meg rajtam.
  Bármennyi zsírt eszem, nem változtat semmin. Sőt, meg kell mondjam, amióta hámlasztok (hihi, Ilcsi nénivel) és van egy viszonylag drága középkategóriás arckrémem, hihetetlenül jobb minőségűvé vált az arcbőröm.
  A legtöbb zsír? Még mindig a tejszín és a zsíros tejtermékek és az étcsokoládé vezetnek, továbbra sem vagyok nagy húsevő. A képeket a konyhámban fotóztam, ilyesmiket is gyakran eszem, olívabogyót, mozzarellát, mogyorót, salátát avokádóból, sok olívaolajjal…Ha túl sok magot (mandulát, mondjuk) eszem, az nem szokott jót tenni a bőrömnek, de napi egy maréknál többet nem szoktam enni.

 3. drojsays:

  Liv, ez nagyon ütös! Számomra. Eddig négyszer olvastam el. Köszönettel és üdvözlettel.

 4. Erikasays:

  Sziasztok, szia kedves Livi!

  Mindenkinek boldog új évet!
  Nagyon köszi ezért az írásért, mostanában pont ezek a dolgok foglalkoztattak engem is, ezért annyira örülök, hogy pont erről írtál, és nagyon megnyugtató, amit mondasz!
  Örülök, hogy meggyógyultatok, lehet kezdeni az új évet :).

 5. Erikasays:

  Mit gondolsz, pszichés kórképekben (depresszió, hangulatzavarok, kényszerbetegség) illetve szenvedélybetegségekben (pl. függőség) is hasznos lehet a ketogén (50 gr CH-n) diéta?
  Tudom, hogy ez nagyon nehéz kérdés, és nehéz is ezt így látatlanban, általánosságban kijelenteni, csak mégis, kíváncsi lennék az első gondolatodra, véleményedre 🙂
  Köszi!

 6. Szia Erika!

  Van egy ismerősöm (33 éves fiatal lány), aki pszichés kórképének karbantartására használja ezt a diétát már vagy 10 éve, ami remekül nyugtatja az agyat. Neki elég jól bejött, de nem könnyű neki, mert ráadásul régebben kövér is volt, és ezért az alacsony leptin szintjével is küzd, s sokkal nehezebben kerül ketózisba, mint mondjuk én. Ő még húst sem tud enni, csak minimális mennyiségben, az is “összekavarja az agyát”, ahogy ő mondja, de mostanra már elég jól belejött a diétázásba. Mind magunkon kísérletezünk…

 7. Zsuzsisays:

  Köszi az írást! Ez az 50 gr ch a zöldségekből, gyümiből, magokból jön össze?

 8. Erikasays:

  Szia! 🙂

  Köszönöm szépen, a tapasztalat mindig sokat számít. Végül is ha más agyi kórképekben jó ez az étrend, (epilepszia, Parkinson, Alzheimer meg depresszió ), nagyon is el tudom képzelni, hogy általában jó a pszichés kórképekben.
  Ebben a kísérletezésben teljesen igazad van :). És milyen pszichés kórképe van neki? Valamilyen étkezési zavar? Persze csak ha etikus és szabad megmondani, ha úgy gondolod, kellemetlenség lehet belőle, akkor meg se nyikkantam.
  És miket eszik, milyen zsírt, hús helyett tojást? Vagy növényi fehérjét, zsírt? Annyira érdekel…..komolyan.
  Mindenképpen köszi a választ!

 9. Monika Pellegrinisays:

  Sziasztok!

  Én nem sokat tudok a hormonokról, a működésükről, a kortizolról stb… Egyet viszont biztosan tudok, mióta ketogén diétázom, immáron 10 hónapja, minden egészségügyi problémám megszünt. Az évek óta folyamatosan terjedő pikkelysömöröm teljesen eltűnt, helyreállt a vérnyomásom, helyrejött a zsírmájam (10 éve először teljesen jók a máj enzim szintjeim). Kiegyensúlyozott vagyok, boldog és tele energiával. Szénhidrát evős időszakomban elég depresszív voltam és állandóan fáradt. Nekem nagyon jó a ketogén diéta.

 10. Zsuzsi, összejön ebből-abból. Zöldségeket nem nagyon számolgatom, a tejtermékekben is van azért elég. Gyümölcsöt nem nagyon eszem, bár most a decemberi időszakban ettem többször is narancsot. 🙂

  Erika, a pszichés kórképekre feltehetően nagyon jó terápia lenne a ketózis, de aki már próbálta, az tudja, hogy nem egyszerű dologról van szó. Ezen a diétán sajnos nem elég éhes az ember, sokat kell inni és sózni is érdemes, ha kevés kalóriát vesz magához az ember, nem alszik rendesen (én is kevesebbet alszom, de figyelni kell akkor is), akkor komoly stresszválaszt tud okozni magának (a kortizol miatt éppen). Egy pszichotikus/epilepsziás/depressziós, stb. beteget könnyen valami “epizódba küld” a nem megfelelő diétázás (epilepsziás roham, mániás periódus, depresszió, stb.), miközben paradox módon minden elfuserált agyú embernek jót tenne ez a diéta. Az én agyam viszonylag normális (ehh, remélem a férjem nem olvassa ezt, biztos röhög most), és én nagy fokú nyugalmat és kristálytiszta gondolatokat köszönhetek a ketontestjeimnek – időről időre. Nem mondom, hogy folyamatosan. 🙂

 11. Mónika, jó neked, sokunk nehezen “érkezik meg” erre a diétára. Én már egészen kedvet kapnék a paleóhoz (persze, a kazeinimádatomat nem biztos, hogy lenne kedvem leküzdeni), mert sokszor annyira de annyira unom ezt az étkezési módot, de én (is) terápiás okokból maradok ennél a “szélsőséges”-ebb diétánál.

 12. Gaborsays:

  Kedves Liv! Nagyon érdekel a téma, remélem lesz még folytatása! Egy kis technikai kérdésem lenne. Van az oldalnak RSS feed-je? Sehol nem találom. Köszönöm!

 13. Szia, nincs, de a WordPress-ben elvileg tudsz követni.

 14. Girasays:

  Szia Liv!
  Én 4 éve tartom a diétát. 2 évvel ez előtt stroke gyanúval kórházba vittek. Nem találtak semmit. 11 hónapos kísérletezésem, és nyomozásom eredményeképp rájöttem, hogy a szívritmus zavaromat a magnéziumhiány okozza, és a fura szédülős, bénulós, beszédzavaros érzésemet meg a cinkhiány, Ami furcsa, hogy mindezen tünetek akkor erősödnek fel, miután disznót vágunk, és sok zsírt eszek… főleg a cinkhiányos tüneteim ekkor rosszabbodnak. Ami még hatással van erre, az a ciklusom. Menstruáció környékén rosszabb. Terhesség alatt teljesen elmúlt. Ja és ami még befolyásolja, az az, hogy ha gyorsan felszívódó szénhidrátot eszek, akkor is enyhülnek a tünetek. Van erre valami ötleted? (Cink szedésével egyébként teljesen kordában tudom tartani, ebből tudom hogy valóban ez lehetett a gond. De nem hiszem, hogy ez így normális. Vajon milyen reakció eszi ennyire a cinket és a magnéziumot a szervezetemben?) Tudsz erre valamit mondani?

 15. Gaborsays:

  Koszonom! Akkor jol ertem, mar alulmukodo pajzsmiriggyel is mukodhet a ketogen dieta? Netan javithat is az autoimmun probleman? Az igazsag, hogy egyszer mar nekifutottam, de sajnos egy honap utan mar nem esett jol. Lehet keves volt a folyadek es a kaloria, ahogy irtad. De most az irasod feldobta a kedvem az ujabb probahoz! 🙂

 16. dorasays:

  A tejtermékek hatalmas gyulladasolat okoznak
  A boromon azota (3.5 eve) nincs sem mitteszer sem akne vagy pattanas hogy atalltam a paleo-ketogenre.

 17. Zsuzsisays:

  Gira, a pyroluriáról hallottál már? Nagyobb dózis cinkkel meg b6tal kezelik. Persze csak egy tipp, semmi más. Hátha…

 18. Szia Gira, nem tudok, de majd utánanézek. Zsuzsinak köszi a tippet, erről elvileg már hallottam. 🙂

  Gábor, ha Hashimoto-ról beszélünk most, akkor nem, azon nem fog segíteni a diéta (illetve, segíthet az autoimmun-részén, de megoldani nem fogja), pótolni kell a hormont, különben a TSH is és az antitestek is károsítják a még meglévő pajzsmirigyállományt. Állítólag a gluténmentes étkezés már eleve segíthet, ilyenekről már hallottam.

  Dóra: én nem szeretem az ilyen kizárólagos mondatokat. Nem tudom, mi ez a paleo-ketogén (mármint értem a szóösszetételt, de nem ismerem a “szabályokat”, valami új trend?), de ezek szerint neked bevált, szuper. 🙂

 19. Gaborsays:

  Igen, hashimoto. Bar nekem elvileg meg gyengebb szinten van. Kulsoleg semmi problema meg a pm-mel, az ai resz is “csak” 23rol(0-9) indult, de fel eve paleozom, teljesen glutenmentesen, azota ez lement 18-ra. A tsh-m valtozik 2 es 4 kozott, se tobb, se kevesebb, tehat soha nem is volt a klasszikus, magas tsh problemam. Szoval remelem meg mentheto. Igazabol a fenti kerdesemmel inkabb arra gondoltam, hogy amugy maga keto nem kavar-e be a hormonrendszerbe meg jobban, ha mar egyszer ott valami nem stimmel. Tehat az irasod inkabb a meg jo allapotu pajzsmiriggyel rendelkezo emberekre ervenyes?

 20. Köszi Liv a válaszod! Amióta csökkentettem a szénhidrátbevitelt (nem ketogén diétát tartok), azóta a bőröm rosszabb lett. Nekem is ciklusfüggő, hogy mennyire pattogok ki, de azt éreztem, hogy ez erőteljesebb lett… Nem tudom, hogy mitől lehet…

 21. Gábor, az írásom arról szólt, hogy a ketogén diéta helyesen kivitelezve valószínűleg nem okoz pajzsmirigy alulműködést, én mindössze ennyit állítottam.

  A Hashimoto olyan a pajzsmirigyben, mint az 1-es típusú diabétesz a hasnyálmirigyben, a pathomechanizmus hasonló. Az 1-es diabétesz is jól viselkedik a ketogén diétán (persze, itt extra plusz a cukorkontroll), de inzulin kell akkor is. Meggyógyulni nem fog. Hasonlóképp a Hashimoto is: én biztosan csinálnám a diétát, ha Hashimoto-m lenne, de ha (előbb utóbb esetleg) hormonpótlásra szorulnék, nem utasítanám vissza, csak a diétában bízva, illetve mindenképp vállalnám a gyógyszeres kezelést, ha az antitestek magasra emelkednének (vagy a TSH, mert az is károsítja a még meglévő ép állományt, túlstimulálva). Meggyógyulni nem fog, de ezt csak azért írtam, hogy ne utasítsd el a párhuzamos “hagyományos” kezelést. Bocs, ha ez nem volt egyértelmű.

  Feltehetően ezt mind tudod, nem akartam túlmagyarázni. Szóval persze, hajrá diéta, nem nagyon van más opció, bár talán lehet, hogy pont neked lenne jó az autoimmun paleo protokoll…ha autoimmun beteg lennék, lehet, hogy tényleg letenném a tejtermékeket. (link) A linkben a csaj autoimmun nagymenő, mittudomén, hátha még nem hallottál róla. 🙂

  Na, befogtam. 🙂

 22. Réka, nem tudom, sajnálom. Ha van energiád, kísérletezz. 🙂

 23. Emmasays:

  Szia Liv, sziasztok
  Nagyon érdekes az egész téma. A ketogén szakaszoknál (én tejtermék-mentes módot választottam) az a tapasztalatom, hogy a nagyfokú belső nyugalom mellett “le is lassulok”. Ez alapvetően kellemes, de nem tudok olyan fordulaton élni, amit modern világunk diktál, azaz mindenben lassú leszek. Picit olyan, mint egy “takaréklángon égő, tompított üzemmód” a tempót tekintve. Egyébként vannak bennem erőtartalékok pszichés és fizikai is, csak a lassúság érdekes. Konfliktusaim is adódnak ebből. Mindez azzal is jár, hogy sportolni nagyon esetlegesen tudok. Akkor is, ha sok kalóriát fogyasztok.
  Ha visszaállok picit magasabb szénhidrátra, (60-100g) akkor ez megszűnik. (glutént, cukrot tejet nem fogyasztok)
  A következő kérdőjelem a hormonális egyensúly: az én bőröm is pattanásra hajlamos, tipikus olajos-korpás seborrhoeas A bőr állagán a ketogén szakaszok minimálisan javítottak, de pattanások azért vannak. És a női hormon működésem/ciklus sincs a helyén.
  Van ezekhez valami tippetek?
  u.i. Alapvetően bélrendszerből eredő gondjaim voltak mindig (és ezek okozzák az összes makacs hormonos és egyéb tüneteket), ehhez kísérleteztem ki étrend(eket) magamnak. A bélrendszer működésében érzek javulást a keto is és a picit több szénhidrátos paleos étrenddel is – feltéve, hogy a stressz szintemet kordában tudom tartani – de a hormonális zűrzavar nem akar letisztulni.

 24. Szórád Mariannsays:

  Sziasztok! Én tejmentes ketogén étrendet követek 3 hónapja. Vannak kortizol tüneteim- izom görcsök, hőhullámok, éjszakai gyakori felébredés…. És a magas vérnyomásom sem javul.Mit kéne másképp csinálnom, h ezek megszűnjenek? (Pajzsmirigy alul működésem van)

 25. Emma, szerintem 60-100 g szénhidrát tökéletes, neked nem jó az? Lelassulni nem jó.
  A hormonrendszer különböző szereplői együtt értelmezhetők csak. Nem tudok mást mondani, rendesen kell enni. A ketogén üzemmód nem egyszerű, akinek nincs feltétlenül szüksége rá, ne egyensúlyozzon itt; egyen kicsit több fehérjét, zsírt, zöldséget, gyümölcsöt… Sokszor ennyi pont elég, hogy helyreálljon a ciklus (annyi minden közrejátszik: hány éves vagy, mennyit fogytál, eleget eszel-e, mióta csinálod?).

  Mariann, az első tippem, hogy nem eszel, nem iszol eleget. 3 hónap alatt képtelenség alkalmazkodni ehhez az étkezési módhoz. Meg hát miért kínlódnál a ketózisban? Menjél feljebb, szerintem 80-100 g szénhidráton remekül éreznéd magad, meg a pajzsmirigyed is. (Én biztosan elpusztulnék a mellékveséimmel és a pajzsmirigyemmel együtt egy tejtermék mentes ketogén diétán.)

  Tudom, hogy kicsit abszurd, hogy inkább a magasabb szénhidrát szinteket ajánlom, de én biztosan szívesebben ennék egy Jaminet-féle (évekkel ezelőtt olvastam a könyvet, már nem emlékszem pontosan az ajánlásra) szénhidrátszinten, ha lenne választásom. Sajnos én nem tehetem meg, de aki megteheti, miért nem próbálja meg?

  Réka, eszembe jutott ez a csajszi meg a Paleo for women oldal (itt a link). Hátha ír valami használhatót az aknéról…

 26. Erikasays:

  Kedves Livi!

  Nagyon köszönöm a részletes választ! 🙂
  Hát igen, egy “elfuserált agyú” embernek pláne nehéz egy szigorú diétát betartani, pedig lehet, hogy jót tenne neki.
  Köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólását! 🙂
  Ha már felmerült az autoimmun pm alulműködés….és ha valakinek nem autoimmun, akkor melyik étrend tudja ezt gyógyítani? Elég a sima paleo, vagy jobb a ketogén? A glutén elhagyása mindenképp javít ezen is,úgy, mint a hashimoton?

 27. Erikasays:

  Ja, bocs, és mi a véleményed a hormonpótlásról nem AI eredetű alulműködés esetén? Akkor is mindenképp érdemes szedni, diéta ide vagy oda? 🙂

  Nagyon tetszik különben Livi, hogy javaslod a picit magasabb CH tartalmú diétát, pl. a Jaminetet, annak, akinek nincs feltétlenül szüksége ketogénre.

 28. Szórád Mariannsays:

  Rendben, akkor emelem a szénhidrátot…de remélem, az energikusságom azért megmarad! 🙂 Arról nem szívesen mondanék le! Megpróbálok rákeresni erre a Jaminet féle étrendre, hátha okosabb leszek! Köszönöm a tanácsot!

 29. Erika, van, akinek jót tenne, van akinek meg nem. 🙂

 30. Erikasays:

  🙂 Bocs, Liv, ezt most melyikre írtad, a paleóra, a ketogénre, a glutén elhagyására vagy a hormonpótlásra?
  Így jár aki sokat kérdez….:)

 31. Emmasays:

  Kedves Liv,

  a történetem túl hosszú bejegyzésben leírni, röviden meg félinformáció. 🙂
  Kérdésedre: a szigorú paleo keretek mentén (de saját igények szerinti összetevő arányokkal, időnként teljesen húsmentes intervallumokkal stb…) több, mint 2,5 éve megy. Ez is alacsony CH-val. Vannak ketogén időszakok (1-2 hónap volt a leghosszabb) főként azzal a céllal, hogy megtapasztaljam gyógyír-e a megmaradt rezisztens egészségi gondjaimra. (bélrendszer, hormonok, női ügyek, idegrendszer).
  Húsra időnként szükségem van, de nem tudok sokat enni belőle (hisztamin intolerancia is, minimális DAO szint), alapvetően fehérjéből sem. Zsírt nagyon igénylek sokat és tojást.
  Érdekes még, hogy időnként almát kívánok nagyon és abból többet. Csak azt, más gyümölcs a legkevésbé sem vonz.

  Számomra még a ketogén étrend is (!) bővülés és nem szűkülés, mint a legtöbbeknek. A 2,5 évvel ezelőtti váltást megelőző 10 évben alig néhány dolgot tudtam megenni és azok sajnos több szempontból tovább rombolóak voltak: csokoládé, zsíros/édes/krémes dolgok (pl. nutella krém magában), nagy mennyiségben mert ezen éltem (napi 1-2 tábla). Csak ezeket, mást elvétve.

  Én úgy érzem, hogy a ketogén étrend valóban regenerál – dacára annak, hogy a gondjaim egy részénél egyelőre nem látok előrelépést. Most úgy látom, hogy ez a rezsim egy időszak lesz a számomra, kifejezetten terápiás céllal. Később pedig nagyobb CH mozgásteres paleo “keret” a testem igényei szerint.

  Olvasva a bejegyzéseket még mindig az a kérdés tört utat magának bennem újra és újra, hogy vajon mi lehet ez a rejtélyes kellemes “lassúság”? Pl: hiába vagyok motivált tenni valamit, tölt el örömmel a tettek gondolata és vagyok alapvetően energikus stb.. mégis mindent csak lassan tudok csinálni. Különben frusztrált leszek. A lassúság nekem nem kellemetlen :-), inkább a környezetemnek az. Lehet, hogy több idő? De az is lehet, hogy ez az üzemmódom és megpróbálni elfogadni, megnézni hogyan változik? Változik-e? Még nem tudom…

  Operatív praktikus: Te/Ti hogyan kezelitek az étrend logisztikát, ha utaztok? Vagy nincs lehetőség sütni/főzni?

  szépséges napot mindenkinek

 32. Erikasays:

  Kedves Emma!

  A lassúsághoz nem tudok hozzászólni, mert én inkább pont túl pörgős vagyok, de a bélrendszer rendbetételéhez próbáltad már a GAPs étrendet?
  Lehet, hogy már igen, vagy csak hallottál róla, de pár hónapig érdemes lenne csinálnod. Persze ott alap a hús- csontleves (a húst nem muszáj megenned : ), nem tudom, a fermentált dolgokat, magvakat mennyire tolerálod.
  Ha még nem próbáltad, esetleg nézz utána, a bevezető pár nap/hét elég kemény, de utána lazít a gyeplőn :). Bár neked már semmi sem nehéz ezek után!
  Jó gyógyulás, bármit is csinálsz! 🙂

  http://www.gaps.me/preview/?page_id=20
  Az ne ijesszen meg, hogy elsősorban pszichológia problémákra ajánlja, mindenképpen bélregeneráló diéta, akárki is csinálja.

 33. Emmasays:

  Erika, köszönöm. Igen ismerem a GAPS-t, elmeit használom is (fermentáltakat nem tolerálom sajnos).

 34. Erika, nem tudok a kérdésedre válaszolni. Tényleg van, akinek könnyedén rendbe lehet tenni a pajzsmirigyét, van, akinek meg nagyon nehéz. Szerintem a stressz csökkentés, ideális testsúly, testmozgás, és a saját tapasztalatok/közérzet alapján az optimális táplálkozás a legjobb megoldás, ha kell, akkor persze hormonpótlással. De hogy kinek mi válik be, nem tudom, nincs egységes recept.

  Emma: sok sikert! 🙂

  Én ha utazom, akkor azt eszem, ami épp van, roppant szétszórt vagyok, nem tudok hosszútávon ilyesmikre felkészülni.
  Ha nincs időm főzni, akkor rendszerint összeomlik a diéta és megint csak eszem, ami épp van. Szerencsére ilyen ritkán fordul elő, de a kollégáim (aki képben van) is rákérdeznek már: szendvics? Hehe, na, ilyenkor nem volt időm, ha már idebenn is szendvicset eszem. A tavalyi ősz katasztrófa volt ebből a szempontból, új feladataim lettek, s nem voltam képes a főzést is megfelelően uralni. Egyébként szervezés kérdése minden, az idén pl. megfogadtam, hogy minden flottul fog menni, és jól szervezem a konyhát. Hátha sikerül. 🙂

 35. Erikasays:

  Emma!
  Örülök, akkor sok sikert! Kár, hogy a savanyúk nem mennek.

  Livi! Köszönöm, kikísérletezzük magunknak :).

 36. Agnessays:

  Livi! Mi a magyarázata annak, hogy ketogén diétán sokat kell inni?
  Én lassan egy éve kezdtem ezt az étrendet, de sajnos, ahogy jött a nyár, meg a finom gyümölcsök, úgy kerültem egyre messzebb a ketózistól. 🙂 Nem sokkal, de szinte mindig túlléptem a szénhidrát keretet. Aztán kb. két hónapja újra nekiálltam. Az a dilemmám, hogy ha kb. 40-50 gramm szénhidrátot eszem naponta, az már nagyon közel van a ketózishoz, viszont a legtöbb jótékony hatás csak ketózisban jelentkezik, nem “majdnem ketózisban”, akkor már miért ne próbáljam meg 10-20 grammal csökkenteni?
  A másik, hogy mindenhol látom, hogy nagyon jó fogyókúrás módszernek használják a ketózist, ehhez képest én 4-5 kg-ot híztam. Viszont előtte mindenki szerint túl vékony voltam, és ez jobban áll. Lehetséges, hogy a szervezetem szerint ez a testsúly az optimális? (Amikor régebben testsúly/magasság arányokat néztem, mindig az jött ki, hogy az alultápláltság felső határán vagyok.)

 37. Emmasays:

  Ágnes, olvasmányaim szerint a víznek azért van külön kiemelkedő jelentősége, mert a szervezet glicerinből (zsír), vízből és aminosavakból képes glükózt előállítani az agy és az izomzat működéséhez szükséges mennyiségben.

  Én is átalakultam: a nőiesebb részeim nőiesebbek, de a siluett-em karcsúbb, a derekam még vékonyabb. (én is nagyon karcsú alkat vagyok). Kilókat nem tudok, de nem is számít. Egészségesebbnek érzem. Ha Te egészségesebbnek érzed így magad, akkor mindegy ki mit mond 🙂

 38. Köszi Liv a linket! Megnézem.
  Nekem szerencsére nem kell nagyon alacsony szénhidrát szintet tartanom, nincs problémám, hála Istennek! Egyszerűen csak annyit vettem észre kísérletezgetés során, hogy ha túl sok gabonát eszek, akkor puffadok… Meg egyszerűen jobban érzem magam, ha nem a szénhidrát dominál az étrendemben. De lehet, hogy veszek egy nagy levegőt, és beszigorítok még jobban. 😉
  Csak ez a női hormonokra gyakorolt hatás izgat… ha véletlenül olvastál/olvasol valamit ezzel kapcsolatban, írsz, vagy linkelsz??? Valami összefüggés lehet valamivel 😀 (hús? tej? vagy más? vagy nincs is összefüggés?)

  Még annyit akartam írni, hogy idén nagyon toppon vagy Liv! Rekord gyorsasággal írtad meg az év első bejegyzését! 🙂 🙂 🙂

 39. Emmasays:

  Liv, csúcs az a női link, amit mutattál Rékának!
  Én is megnéztem. Nagyon régóta kerestem már olyan emészthető leírást praktikumokkal együtt, ami a bélrendszer és bőr/hormonok összefüggéseit bogozza. 🙂 Köszönet!

 40. Emma, örülök, ha bármit tudok segíteni. Nem vagyok valami jó tanácsadó….:)

 41. Ági, nem tudom. 🙂 Valahogy a vese másképp működik. Sokszor én sem értem, de tényleg.

  Az én alakzatom teljesen megváltozott, de én jógázom is, nem tudom, mi változtatott többet, a diéta vagy a mozgás. Mindenesetre én sem fogytam, sőt, ha túl sok mascarponét eszem, könnyedén összekapok 1-2 kilót. 🙂 Én könnyebben lefogyok, ha nincs időm rendesen főzni és összevissza eszem. Ki érti ezt? 😀

 42. Liv! Ma olvasgattam ezt a női linket és nagyon jó kis postok vannak rajta. Köszi!

 43. Agnessays:

  Emma, nekem a sziluettem sem lett karcsúbb. :))) Igazából nem zavar, csak jó lenne tudni, hogy normális vagy valamilyen metabolikus zavar az oka.

  Livi, köszi! Azt hittem, van valami egyszerű magyarázata a sok folyadéknak, amivel eddig még nem találkoztam. 🙂
  Én is szoktam kisebb-nagyobb rendszerességgel jógázni, meg futni is elkezdtem, de azt most a hideg miatt felfüggesztettem.
  Tudnál ajánlani olvasnivalót olyasmivel kapcsolatban, hogy a metabolizmust, emésztést hogy lehet optimalizálni? (Persze a legjobb lenne, ha te írnál róla, de nem akarok telhetetlen lenni. :))

 44. Szia, ne haragudj, nem a poszthoz kapcsolódok – hanem egy régebbi posztodhoz. Az otthonoktatásról volt Nálad több, nagyon összeszedett írás, ha jól emlékszem, egy könyv kapcsán, amit a témában olvastál. Nem találom ezeket a cikkeket, tudnál segíteni?

  Köszönöm!

 45. Szia Timi, sok minden elveszett a blogból, illetve önkényesen archiválta magát egy szerver leállás kapcsán, úgyhogy ebben nem tudok segíteni, de azóta eltelt már talán 7 év is (őrület), és rengetegen oktatnak otthon, úgyhogy az információ az interneten bárhol elérhető.

 46. Eltunt oldalak visszahozasara hasznos lehet a tarolt valtozat itt:

  http://archive.org/web/

 47. Hirt Szabolcssays:

  Kedves Liv!

  Gerle Évának is írtam a ‘csakazolvassa.hu’ blogjára, úgy sejtem, Önök ismerik is egymást…
  Szóval had idézzem Évának írt levelem, mely egyben Önnek is szól, hiszen mindkettejük véleményére kíváncsi vagyok rettentően a következőkben olvasható levél témájában:

  “Egy ideje szinte teljesen az Ön által is gyakorolt ketogén étrendig jutottam.
  Ebben számomra nehézségek nem nagyon akadtak, hiszen lassan, észrevétlenül történt – a folyamatos olvasgatások, információ beszerzés, tanulás mellett közben 6-7 hónap telt el. Végül elhagytam a napi 40g-os zabpehely adagomat is, sportolóként a fehér rizs megmaradt kizárólag sportolás után 40g-os adagban (~30g szénhidrát) minőségi fehérjékkel, bogyós gyümölcsök (~5% szénhidrát) ritkán max. 100g/nap, rengeteg zöldség és csak és kizárólag laktóz mentes, hosszan érlelt, kemény sajtok, mondjuk az nagyjából minden nap kb. 150g-ot is kitesz.
  Azonban mostanában olvasott néhány website-on megjelent néhány cikk megijesztett.

  Szeretnék kérni valami minimális véleményt Öntől a következő cikkekről:

  https://www.zoldhaz.info/szenhidratcsokkentett-etrend-veszelyei

  https://www.zoldhaz.info/autoimmun-betegseg-gyogyithato

  Válaszát, erre szánt idejét előre is köszönöm,
  tisztelettel:

  Hirt Szabolcs”

  Hát ez lenne az idézett levél, mely Önhöz is szól.
  A levél utolsó soraiban kifejezett köszönetet, tiszteletet kérem komolyan venni! 😉

  • Kedves Szabolcs!

   Ne hagyja, hogy cikkek ijesztgessék Önt! Hallgasson józan eszére! 🙂
   Köszönetét és tiszteletét komolyan véve:
   V. L.

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.