Ötletek

A hétköznapok sivárságában és egyhangúságában nem mindig könnyű jókat főzni. Nekem sokszor semmi ötletem sincs, de tényleg, olyan üres a fejem és a gyomrom is és semmi ihlet és csak a fejemre húznám a takarómat és másnap reggelig ne is szóljon hozzám senki.

De ilyet meg nem lehet, akinek van felesége, férje, barátnője, kutyája, gyerekei (tehát szinte mindenki, tényleg nincs új a nap alatt), az tudja, hogy valahonnan erőt kell elővarázsolni és megfőzni a virslit, megsütni a palacsintát, a paradicsomlevest betűtésztával, kakaóval töltött bögréket, aztán valahogy elmosogatni, összepakolni, másnapra kitalálni, mit együnk.

Aztán valahogy minden megoldódik. Csak néha olyan nehezen.

20140723_IMG_6163

Mostanában nem sok jó ötletem akadt, bár a grillszezon kicsit feldobott. Hihetetlen jó pisztrángokat sütöttünk, meg grilleztünk kápia paprikát, padlizsánt, gombát, sajtot csirkemellet, grillkolbászt, de még egy unalmas virsli is nagyon finom a grillen. Mindezekből a kedvencem a padlizsán; mindig meglep, hogy ez a fura, szagtalan szivacsos zöldség (ehh, gyümölcs?) milyen átalakulásokra képes. Én nem szeretem, mikor puha és szottyadt (mondjuk a muszakában), joghurtos padlizsánnak szoktam elkészíteni, sok fokhagymával és petrezselyemmel és római köménnyel, vagy padlizsánkrémnek turmixolva, ehhez meg paprikával, paradicsommal és lilahagymával sütöm össze. Nem rossz, nem rossz…

Na, de grillezve hihetetlen finom!

Kicsit lesózom előtte, aztán kinyomkodom, aztán kókuszolajból, citromléből, citromhéjból, borsból és fokhagymából álló páclészerűségbe mártom, illetve hagyom, hogy kicsit fel is szívja a levet. Aztán az Uram megsüti. És megesszük. Fénykép nem készült. Pedig kellett volna, olyan jól néz ki ilyenkor minden, de a legjobb pillanatokról úgysem készülhet kép, nem készülhet mindig kép, nem?

Itthonra felfedeztem a sült céklát mascarponéval. Főtt céklát veszek (botrány, botrány!), belenegyedelem egy jénaiba, egy kis vaj, egy kis só, bors, kakukkfű, egy kis újhagyma-karika, egy kis balzsamecet. Hű.  A balzsamecetből, meg a céklából kisül egy kis cukor, attól kicsit karamelles lesz, nagyon finom. A mascarpone egyszerűsége nagyon klappol hozzá.

A mandulalisztet úgy döntöttem, hanyagolom. Drága, és pattanásaim nőttek tőle. Egy kis mandula, nyersen, magában belefér minden nap akár, de nem bírok sokat enni belőle. Valamit kell enni a 81%-os csokihoz is. Úgyhogy mostanában, ha valami lisztes állagúra vágyom, akkor lenmaghússal sütöm meg a gofrit, és bármilyen esetlenül bénán hangzik is ez, nagyon nagyon finom. Szilvalekvárral, egy kis tejszínhabbal. Egy kávéval. Pont jó, pont elég.

Aztán még itt vannak a szokásosak: rakott karfiol. Fasírt (inkább húspogácsa, persze), karfiolleves, brokkoli reszelt sajttal. Tojásleves. Karfiolrizs (mostanában a kedvencem, a gyerekek is szeretik). Húsleves. Káposztaleves. Gyümölcsleves. Mostanában akár hetekig “vegetáriánus” a menü, július lévén a kovászos uborka a főfogás.

Persze, érik a barack, lassan a szilva is, ezt is enni kell (mikor, ha nem most, a fáról?!), mit lehet tenni? Azt hiszem, a fáról leszedett, fa alatt megevett langyos napsütötte őszibarack inkább gyógyszer, mint méreg. Hogyan is lehetne ellenállni?

Anyám tyúkjait elvitte a róka. Mindet. Most új tyúkjai vannak, s éjszakára megerősített ajtóval védve térnek nyugovóra, és heti 30-40 tojást is tojnak. Kellene egy kutya is falura…(ez is egy ötlet).

20140723_IMG_6162

No, hát ilyesmi ötleteim vannak. Ez meg itt egy jó kis blogbejegyzés amolyan telefőzöm-sütöm a hűtőt egy hétre előre témában.

Kinek milyen ötlete van?

14 Hozzászólások

  1. PMZsusays:

    Lecsó, minden mennyiségben, rizzsel, karfiolrizzsel, tojással, baconnel, cukkinivel… És a nyári szerelem, a tökfőzelék, jó sok kaporral, benne főtt csirkemellel, tök híján akár cukkiniből is. A gyerekeknek zabkása, banánpalacsinta (1 banán + 2 tojás összeturmixolva, esetleg egy kis rizsliszttel, amerikai palacsinta méretben sütve), cukkini-répatócsni, és hát a grill nálunk is jön ilyenkor 🙂 A padlizsánt ki fogom próbálni, eddig ugyanaz volt a bajom, mint neked, hátha így megszeretem 🙂

  2. Krisz76says:

    Szia Liv, ilyenkor nagyon szeretem a paradicsomos tökfőzeléket, rántás nélkül. Hagymát megpirítom valamilyen zsiradékon, hozzá 3 jókora paradicsom felkockázva, tök, só és a kapor egészben, a végén ki lehet venni és eldobni. Isteni !

  3. Kiddysays:

    Nálam kifogásgyár és bizonyítványmagyarázás van, túl sok liszt, krumpli és rizs csúszik le, sajnos ez van. Meg lelkiismeret-furdalás, meg időhiány, meg kifogásgyár, meg bűnbak (pedig nem is olyan válogatós). 🙁
    Na, de nem ez volt a kérdés. 😀
    Húsgolyóra-fasírtra itt egy remek ötlet: Almás fasírt sült káposztával
    Nagyon szeretjük. Persze marha helyett sertésből, átszellemült arccal, mozsárban porított csillagánizs helyett csipetnyi, készen vett mézeskalács-fűszerrel, olívaolaj helyett mangalicazsíron, káposzta helyett krumplival (maradék zsíron átpirítom a főtt krumplit, jaj), tányérban nyakon öntve joghurttal.
    Lecsós ízvilágú, szintén darált húsos étel a bakonyi betyárgombóc: Jó sok tejföllel!
    Készült a múltkor húsgombócos karfiolfőzelék, kompromisszumos megoldásként keményítővel lett sűrítve a mártás. Agymenés itt: Karalábéfőzelék húsgombóccal Rizs kihagyható a gombócból, keményítő is, akkor már talán belefér. 🙂
    Vagy néha előkerül még (ha épp kapok a Lidlben akciós jégsalátát): jégsaláta + sonkafelvágott + reszelt sajt + főtt tojás, rajta mustár-majonéz-joghurt-tejföl-só-bors-kapor, ezt D. is szereti. Ha épp dolgozik hétvégén, és egyedül vagyok, akkor jégsaláta + 1 lecsöpögtetett babkonzerv + 1 lecsöpögtetett tonhalkonzerv (saját leves fajta) + reszelt sajt, meg a fenti öntetkatyvasz. Mondjuk itt a bab a gyenge láncszem.
    Plusz a hétvégi kaják: szeletelt tarja, megkenve mustárral, alatta halomban hagyma, paprika, fokhagyma, répaszeletek, alma, zeller, fagyos kelbimbó, ami épp van otthon. Vagy egybekaraj, esetleg kolbásszal felszúrva, jól besózva (semmi egyéb fűszer nem kell), alatta szintén a fenti zöldségek. Vagy ugyanez csirkecombbal. (Köretnek meg rizs, a gyenge láncszem.)
    Vagy ha nem egybehús, akkor kockahús. Raguként, mert kánikulában süssön a hóhér. 😀 Mustáros-tejszínes-tejfölösen, többnyire, alapban paprikával, gombával, kukoricával, ami van. Vagy paprikás-tejfölösen. Vagy lecsósan. És mindenre egy-két marék reszelt sajt a tányérban. Na jó, talán a lecsósra nem.
    Edzős napokon (amikor fél tízkor érek haza, ma is így lesz) és nincs maradék (ma sincs, jaj), na, akkor tejbegríz – rántotta – szendvics vetésforgó. 🙁
    Lehetne jobban is, igen…

    Nem is értem, miért nem grillezünk gyakrabban, az idén még csak egyszer volt, de akkor nagyobb buli. Kolbász, sok-sok fantasztikus fűszervajas gomba (L.dl akció, naná, legalábbis a gomba, a fűszervaj azért saját), pácolt karaj- és tarjaszeletek, a csapat annyira nem volt nyitott a zöldségre. Régi nyaraláson készült parázsba (bogrács alá) ültetett egész fokhagyma, krémmé sültek a gerezdek, pazar volt. Vagy a tasakos répa, amit innen vettem, a 4. a 101-ből: http://www.nytimes.com/2010/06/30/dining/30mini.html Cukor nélkül, vajjal, alufóliában, parázsban.
    Kérdésem, is lenne, Liv. 😀
    1. Miért botrány a főtt cékla? (Lehet ilyet kapni? LOL )
    2. Mi lett Pankával?

  4. Agnessays:

    Kedvenc nyári leves: Dél-olasz cukkinileves már alig vártam a cukkini szezont. 🙂
    Múlt héten pedig ez aratott nagy sikert: Szekfűgombaleves
    Gazpacho, ami nagyon egyszerű és finom.
    Főzelékek: tök kapor helyett tárkonnyal, és szigorúan görög joghurttal sűrítve, cukkini creme fraiche-sel, zöldbab szintén creme fraiche-sel, feltétnek feta, grillsajt, tükörtojás és néha hús. 🙂
    Aztán van még patiszon, cukkini sörtésztában sütve, és az új kedvenc istengyalulta tök (spaghetti tök), amit megsütök, szálakra szedek és jénaiban paradicsomos hús raguval, reszelt sajttal megsütöm.

  5. Igen igen, a tökfőzeléket én nem szeretem, s ezzel sok mindent kihagyok a nyár örömeiből, tudom. A kaprot sem szeretem különösebben, a kovászos uborkában persze nem zavar, de a tökkel együtt nem megy.
    A lecsó, naná, el is felejtettem, hamarosan már annyi paprika lesz, hogy érdemes lesz nekiállni főzni.
    Kiddy, ezek de jók! A karalábés izé nagyon tetszik. Régen csináltam töltött karalábét, de mostanában nem babrálok vele, hanem megcsinálom kockázott karalábé, darált hús, hagyma, jó fűszeresre, tejföllel, az íze ugyanolyan menő és nem kell órákig bíbelődni vele.

    Hű, ezek tökjó ötletek, köszi. A lecsót én is variálom, szoktam lecsós hússzeletet is csinálni.

    A cukkini nálunk rántva kerül az asztalra, szigorúan vidéken anyámnál (panelben én nem rántok semmit), ha már nem tudjuk hová tenni, akkor padlizsánkrémszerűen, paprikával paradicsommal, mustárral, teföllel összeturmixolom, csípősen római köménnyel jéghidegre hűtve nagyon finom ez is, lehet kenni, lehet vele ízesíteni.

    Jahh, most látom, hogy ez a főzős blogod? Tökjó! 🙂
    A főtt cékla is a Lidlben van, négyesével becsomagolva, megpucolva. Azért botrány, mert ki is húzhatnám az éltető földből (bár nincs céklánk a kertben) és megpucolhatnám és megfőzhetném én magam. Szóval azért bortány, mert lusta vagyok… 🙂
    Panka lelépett, mikor elkezdődött az iskola és hazaköltöztünk végleg.

  6. Ági, köszi neked is, tök jó ötletek. A cukkinilevesen már én is gondolkodtam, attól féltem, hogy nem lenne elég íze, de akkor ezt ki fogom próbálni. A cukkini tényleg ránk rohad, ha nem esszük folyamatosan. Nekünk most citromsárga is van, de nem olyan jó az íze, mint a zöldnek.

  7. Agnessays:

    Cukkiniből szoktam még olyan kencét csinálni, hogy a felaprított hagymát megpárolom, a cukkinit lereszelem, és a hagymához adom, kicsit párolódik, aztán leturmixolom és összekeverem ricottával vagy krémsajttal, só, bors, pici citromlé, esetleg mehet bele parmezán is.
    Illetve mindenféle low carb cukkinikenyereket vagy muffinokat sütök. 🙂
    Szoktam még vékonyan felszeletelni, és pici olajjal megkenve sütőpapíron meggrillezni a sütőben, ez mondjuk inkább a vékony, zsenge cukkinikből finom.
    A padlizsánt pedig felkockázom, és kevés fűszeres (sumac, római kömény) olajjal összekeverem, 220 fokon pirulásig sütöm, isteni saláta lesz belőle paradicsommal, kecskesajttal. Asszem ennyi. 🙂

  8. Cukkinilevesnél szerintem a titok az, hogy vajon vagy liba/kacsazsíron jó megpirítani a hagymát, utána rakom bele a cukkinit, pici sót, borsikafüvet (csombor), felöntöm vízzel és van, hogy megy bele egy krumpli is… aztán leturmixolom.
    Töltött cukkini is fincsi nagyon (ha zsenge a kikapart rész a töltelékkel együtt beletölthető).
    Cukkini-répa főzeléket nagyon szeretjük tejszínnel főzve.

    Ez a lenmagcucc darált lenmag? Hol szerezhető be?
    Mandulánál azt tapasztaltam, ha áztatom 1-2 napot és utána kiszárítom, akkor nem leszek tőle pöttyös. 😉

    • Hát igen, a kacsazsír feltehetően segít. 🙂 A padlizsán szerintem nagyon finom lesózva, kinyomkodva, sütve, a cukkinivel az a fő bajom (meg a tökkel is), hogy vizes a húsa, van egy olyan állaga, amit én nem bírok. Krémleves formában ez mondjuk eltűnik, úgyhogy ezt szeretném.

      Én mindig a Herbaházban veszem, de biztosan máshol is kapni. Van lenmaghús és lenmagliszt is, a lenmaghús szerintem sokkal jobb.

      Köszi a mandulás ötletet, már most érzem, hogy ehhez túl lusta leszek…. 🙂

  9. kata.msays:

    🙂 Én csak olvasok most.

  10. PMZsusays:

    Na, de eltűntél megint…

  11. Cukkini ötletek, ha még (sok) van: link1, link2

  12. bocs, ez kimaradt!
    A fehér (sárga) cukkiniből a legjobb:
    hamis almás pite
    almás paleocsinta

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.