Zsír

Üdv mindenkinek!

Sokat gondolkodtam, hogyan is kezdjek hozzá ennek a kimeríthetetlen témának, s igazából még most sem tudom, úgyhogy ma egy általános ismeretterjesztő epizód következik.

Már említettem, nem fogyókúrás célból diétázom, bár a súly megtartása egy kifejezett előnye ennek az életmódnak, ezt nem tagadom. A családomban minden nő hajlamos a hízásra, ebből is látszik, hogy valami metabolikus gond mindenképp van a háttérben nálunk. Ezt csak sejtem, persze, lehet, hogy csak szeretünk enni és kész. Én nagyon szeretek enni és elég sokat is eszem, emellett egy olyan betegség miatt diétázom, amely során a vesékben ciszták növekszenek, s ennek következtében a vese előbb utóbb teljesen tönkremegy. Amíg a vese működik, addig semmi gond, sőt, semmit tünet sincs, de akkor sincs kedvem arra várni, hogy vajon meddig tart a működőképessége.

Sokat ötleteltem, hogy mi legyen a megoldás (az optimizmusom töretlen, én nagyon hiszek benne, hogy a metabolikus változtatások óriási fordulatokat hozhatnak a szervezet működésében). Ez csak egy kis génecske, ugyan már!

Szerintem az eléggé elterjedt infó, hogy minden génünkből kettő van (a gének kromoszómákon vannak és azokból is kettő van mindenkinek). No, ez a cisztás betegség olyan, hogy akkor is kialakul, ha a kettőből csak az egyik gén hibás és ráadásul akkor is súlyos, tehát ebből arra következtetek, hogy “régen”, amíg nem ettünk ilyen…”modern” dolgokat, ez a génhiány nem okozott feltétlenül problémát, hiszen a génhibás emberekből rengeteg van (ez egy nagyon gyakori betegség, amely öröklődik, vagy mutálódik). Nagyon sok betegség csak akkor alakul ki, ha mindkét gén hibás, és még több betegség vezethető vissza több gén hibájára. Sőt, hogy bonyolítsam a dolgot, a gének a metabolikus hatásokra is bőszen reagálnak. Ezt meg úgy kell érteni, hogy az étkezésünkkel ki és be is kapcsolhatunk géneket, ezzel pedig a sejtjeink működését nagy mértékben befolyásolhatjuk. Tehát az “az vagy, amit megeszel” kijelentés kissé összetetten bár, de valóban igaz. (Közkívánatra szívesen tartok alap genetikai tanfolyamot, de szerintem ennyi most egyelőre bőven elég)

Így agyalok én, a józan paraszti ésszel. Persze, a kutatások mást kutatnak, mert másra van pénz, ilyen egyszerű dolgokra nem gondol senki. Ez amolyan népmesei motívum, nem? Ennek ellenére, minden kutatást elolvasunk, mert apró, töredékes információkból is sokat tanulhatunk. Nem dobunk ki semmit.

Summa summarum, arra a következtetésre sikerült jutni, hogy ha valami növekszik az ember szervezetében (ciszták, tumorok, zsírszövet…), akkor érdemes lenne úgy táplálkozni, hogy közben a szervezet, bár él, mégis valahogy úgy érezze, hogy nem kell növekedni. Teremtsünk olyan milliőt, amelyben a növekedési hormonok, faktorok stb. génjei nem aktiválódnak. A sejt érezze úgy, hogy oké, élek, de nincs felesleges energiám raktározni, növekedni.

Ezt pedig egy módon lehet elérni: mégpedig úgy, hogy az inzulin mellett kell csendben ellopakodni, hogy ne vegyen minket észre. Valahogy így a legkifejezőbb ez a dolog, s szerintem valamennyire logikus is, hiszen az inzulin nem “csak” egy hormon, amely segítségével a cukor közlekedik a szervezetben, ennél sokkal több. Erről persze már írtam, s akit érdekel, itt megtalálja.

Persze, evvel még nem érkeztem meg a történet végéhez, de  egy pontra eljutottam: valamit enni kell! 🙂

Sok fehérjét fogyasztani nem jó ötlet, kell, de a kalóriák nagy részét nem képes kitenni. A döntő makrotápanyag bevitel vagy zsír, vagy szénhidrát. A jelenlegi étkezési ajánlások a szénhidrátalapú táplálkozásra buzdítanak (60%). Összehasonlításképpen: egy “paleo” módon táplálkozó ember étrendje kb 50-60%- ban áll zsírból.

Nos, az enyém meg kb. 70%-nál kezdődik. Egy ilyen diéta szinte teljesen megkerüli a szénhidrát anyagcsere útvonalat. Ez természetesen tisztán nem igaz, hiszen mindennek van valamennyi szénhidrát tartalma egyrészt, másrészt pedig a zsír és a fehérje is inzulinogén valamilyen mértékben, tehát ezzel mindenképp számolni kell.

A végén előáll egy nagyon tiszta és egyszerű étkezési mód:  mindenféle különleges dolog nélkül kell ezt elképzelni. Általában azt eszem, amit mások, csak kenyér meg köret nélkül. Meg nem eszek sütit. Meg nem teszek cukrot a kávéba. Valójában nagyon egyszerű életmód ez, semmi különös nincsen benne és egyáltalán nem nehéz a kivitelezése, talán ami nehéz, hogy itthon kell főzni, mert sajnos egy étteremben sosem tudhatod, mi van a kajában.

A hatása pedig olyan, hogy én személy szerint mindenkinek javasolnám, nincs ember, aki ne profitálna belőle. Ha mást nem, akkor azt, hogy az emberélet útjának felétől jelentkező életminőséget rontó krónikus betegségek feltehetően jóval később jelentkeznek. Vagy nem is. De sorolok még pár előnyt:

 • Mindenféle híresztelés ellenére a szabadgyökök “csordogálását” a mitokondriumokból evvel a diétával lehet a legjobban csökkenteni.
 • Az ember nem éhes, mivel nem ugrál a cukra fel és le.
 • Bőségesen lehet enni és nem kell soha éhesnek lenni.
 • Az ember hormontermelő mirigyei is remekül funkcionálnak.
 • Viszonylag könnyű az optimális testsúly megtartása.
 • A gyulladásos jellegű betegségek, autoimmun betegségek, krónikus gócok lassan, de folyamatosan javulnak, a szervezet ugyanis ebben az üzemmódban kifejezetten hatékonyan regenerálja magát.

Szeretnék majd a tapasztalataimról is írni, mert talán valakinek hasznosak lesznek. Sajnos, ezen általánosságok felsorolása után azért el kell azt is mondanom, hogy a ketogén (és talán minden) diétát személyre kell szabni, nem könnyű magunknak beállítani. Persze, egy átlagos magyar étkezés is ilyen: ki ezt nem tudja megenni, ki meg azt, szóval ebben sincs semmi különös. Magunkon kell kísérletezni, mi a jó nekünk személyesen.

Itt vagyok pl. én. Akármennyi zsírt nem ehetek. Kb. 1800-1900 kalóriát tudok megenni naponta, de ha ennél többet eszem, az elfogyasztott zsírmennyiség inzulinogén hatása még szénhidrát nélkül is felerősödik, s bár ketózisban maradok, mégis képes vagyok 1-2 kilót felszedni. Az én metabolizmusom sem tökéletes, sajnos. 🙂 Ha kevés fehérjét eszem, akkor hullik a hajam és fénytelen a bőröm. Ha sokat, akkor pedig nem érem el a diéta várva várt hatását, az mTOR gátlást. (Ez egy nagyon izgalmas téma és alig várom, hogy legyen egy kis időm és végre elkezdjek erről a korszakalkotó dologról részletesen is írogatni, hátha érdekel valakit.) Figyelni kell, hogy eleget egyek, de ha ezt észben tartom, akkor viszonylag könnyen tartom a súlyom. Most éppen azon dolgozom, hogy az izmaimat zsírégetésre szoktassam a glikogén helyett, sajnos kevés mozgásra van időm és belső motivációm. Ja, és a magnézium bevitelem sokszor kevés, azt pótolnom kell, de ha jobban belegondolok, azt a régi diétámon is kellett pótolni időről időre.

Egyébként pedig a diéta tényleg nagyon jó hatással van rám. Fiatalon tart. 🙂 Esküszöm, ebben a szabadgyök – ügyben tényleg lehet valami…33 évesként nem panaszkodom a ráncmennyiségre, gyakorlatilag nemigen van még rajtam. 54 kiló vagyok (épp most), ami a 170 centimhez pont jó. Rendszeres a ciklusom, szép fényes a hajam, van bőségesen energiám és kifejezetten jól alszom. A velem egykorú nők hihetetlen sokat panaszkodnak az alvásra, nos, én remekül alszom és általában gond nélkül kelek reggel 4:30-kor. Mégis csak 3 gyerek van itthon, valamikor kicsit egyedül is kell lennem/ünk!

Úgyhogy majd főzök is itt, emellett pedig megosztom a tudomány érdekes, továbbgondolandó felfedezéseit, legalább is azokat, amelyek engem érdekelnek.

98 Hozzászólások

 1. Girasays:

  Ja, ja! Az alvással nekem is volt gondom. Én 3 éve tartok egy nagyban hasonló diétát, rengeteg pozitív tapasztalatom van, többek között ez az alvás dolog is. Azóta úgy alszom, mint a tej, és reggel kirúg az ágy… kipihenten. Még így várandósság alatt is így van, pedig emlékszem anno a terhességeim alatt fél éjszakákat malmoztam. Most nem. Még akkor se, ha pisijáratról visszatérek. Alszok tovább, mintha mi se történt volna.
  A másik pozitívum a terhességgel összekapcsolva a streptococcus. Az előző három alkalommal volt. Most írmagja sincs.
  Tényleg ki kellene mindenkinek próbálni, mert ezer fiatalító fűvel felér 🙂

 2. Girasays:

  Közben elméláztam egy részleten, és nem hagy nyugodni: a magnézium. Köze van az étrendhez? Honnan tudod, hogy kevés? Szedsz valamit?
  Ugyanis nekem kb. 1 éve szívritmuszavaraim kezdődtek. Januárban egy kis kórházi fekvés után elkezdtem keresni a megoldást, és akkor kezdtem magnéziumot szedni, aminek hatására teljesen elmúl a korábbi zavar. Ha nem szedem, újra előjön. Köze van ennek a táplálkozáshoz??? Vagy mi az oka, hogy csökkent? a magnéziumszintem? Vagy esetleg én lettem érzékenyebb a korábban is alacsony szintre? Ha nem tudod a választ, nem gond, csak éreztem valami mögöttes tartalmat a magnéziumos mondatod mögött 😉

 3. PMZsusays:

  Köszi az újabb motivációt! 🙂

 4. Szia Gira, egyszer már kitaláltam ezt, de nem emlékszem végül is, mit fundáltam ki erre a kérdésre… A szervezet nagyot változik efféle diétától, növekszik a magnéziumigény, az izmok görcskészsége is fokozódhat. Mivel a mi korunkbeli nők egy “átlag” diétán is gyakran magnéziumhiányosak, ezért nem is lepődtem meg ezen.
  A vízterek is változnak, a glikogén grammja is 4 gramm vizet köt meg, míg a ketogén hangulatú táplálkozás esetén üresek a glikogén raktárak, a zsírraktárak vannak mozgósítva esetleges fellépő energiaigény esetén, tehát nincs extra víz az izomban, májban, stb.
  Ilyen kis extrasystoléim nekem is voltak, most, hogy említed eszembe jutott.

 5. PMZsusays:

  Na, elolvastam újra az inzulinos posztot is, kezdem felfedezni az összefüggéseket a hajhullás, kitolódott menzesz között (bár ebbe még a szoptatás bekavarhat…). Május közepén álltam neki komolyan diétázni, elsősorban a súlyom, másodsorban a többi dolog miatt. És ugyan megindult a súlyom lefelé, de nem számottevő módon 🙁 Két hónap alatt mindössze 4-5 kilót fogytam, ami nem túl motiváló… Legalábbis jobbra számítottam. Most újra nekiállok, de nem tudom, mit csinálhatnék jobban. Volt, aki szerint a szoptatás miatt nem indul be rendesen, sőt, állítólag attól is lehet, hogy az egyik szemem elég rossz, és mivel eddig nem hordtam szemüveget, a szervezetem folyamatosan azzal volt elfoglalva, hogy a látásomat kompenzálja. Viszont nem voltam éhes, ez hatalmas sikerélmény volt, már csak ezért is belevágok újra. Mindenesetre Lili, ha van valami egyéb ötleted, oszd meg velem, kérlek! 🙂

 6. Regisays:

  Engem az érdekelne, hogy amit ebben a cikkedben írtál: http://www.zimonyi.hu/?p=3415 , ahhoz képest mit gondolsz másképp?

  Még konkrétabban, még mindig tartjátok az “intermittent fasting”-ot?

  Off:
  Hogy vannak a bárányosak? Hogy viselik?
  Gondolom így őszi szünetben nem tervezitek felénk?!? (Csak megsúgom, hogy találtam Petinek kinőtt Thomas-os pólót! ;))
  Puszi mindeteknek!

 7. Újra és újrakezdeni mindig nagyon nehéz és egyre nehezebb talán. Azt nem tudom, hogy miféle és mennyi akaraterő kell a változáshoz (ez egyénfüggő sztem), de ha egyszer megvan a kellő motiváció, akkor neki kell vágni és kész.
  A szoptatás lehet, hogy hormonálisan kissé megbolygatja az embert, ez tény. De ahhoz, hogy súlyvesztés induljon, le kell csökkenteni az inzulint, aztán az esetleges inzulinrezisztenciát is legyőzni. Ha az inzulin alacsony, akkor a súlyvesztés beindul, s ha alacsonyan is marad, akkor nem is áll meg.
  Érdemes a kalóriamennyiséggel kísérletezni, mert mint mondtam, a zsír is inzulinogén feleslegben (ez mondjuk inkább a metabolikus problémákkal küzdőkre igaz, nekem mindenképp az, majd kitapasztalod). Nem kell számolgatni, nem az a lényeg, inkább kajamennyiségben mérni. Legyen akkor 2 tojás, 2 bacon, egy kis sajt mondjuk reggel. Ha nem megy a súlycsökkenés, akkor legyen 1 tojás, 2 bacon, nulla sajt. Valami ilyesmi logikára gondolok.

  Az éhség kontrollja ezen a diétán kiváló, s hosszú távon egyre jobb, ez tény. Sokszor nehéz ellenállni a pékségeknek (nassolási igénynek), de tapasztalataim szerint ez elmúlik, engem már kifejezetten hidegen hagynak a kakaós csigák és a puccos szendvicsek az egyetemi büfében. 😉

 8. PMZsusays:

  Köszi Lili, akkor megpróbálom így. Folyamatosan gondolkodom ezen, rájöttem pár hibára… Azt gondoltam pl, hogy a paleo sütiket eritrittel édesítve majdnemhogy büntetlenül lehet enni, hát ez nyilvánvalóan hülyeség. Nagyon szeretjük a főzelékeket, ezeket mindig rizsliszttel sürítem, de ezek szerint nekem ezektől is meg kell válnom. Meg ha belepusztulok is ki kell dobnom a reggeli maradék mézes fonott kalácsot 😀 Majd sűrűn járok ide motiválódni 😉

 9. Girasays:

  Köszi! 🙂

 10. Katisays:

  nagyon örülök ezeknek a táplálkozós posztoknak! Még anno írtad, hogy a reggelid egy kaukázusi kefír és egy alma volt. Én akkor ezt kipróbáltam, és olyannyira bevált, hogy azóta is így teszek (csak most már sokszor alma nélkül). Teljesen jóllakom tőle, de a fő, hogy nem úgy kezdek dél körül éhes lenni, mint “régen”, mikor még kenyérfélét/péksütit reggeliztem, és pár óra múlva hirtelen majd elájultam, és szinte fájt a gyomrom az éhségtől, de aztán az evés se esett olyan jól…szóval a kefír után szép lassan, fokozatosan éhezem meg, simán elvagyok ebédig, és akkor is csak olyan jóleső éhség van rajtam, nem pedig az ájulós-rosszullevős fajta. De akkor erről már leszoktál? Jobbnak tartod a tojásos-szalonnás verziót? azt is próbáltam, de az nekem nem jött be, mert valahogy reggel nincs ínyemre az ilyenfajta étel, inkább vacsorára:)

  • Kati, a tojás meg a szalonna csak egy példa volt, nem szoktam én sem ilyesmit enni reggelire, mert sem időm, sem étvágyam olyan korán. Dél körül eszem először és ritkábban bár, de a kefir még mindig rendszeres reggeli. Alma nélkül, igen. De minden reggel iszom egy kávét tejszínnel, és az a fél deci tejszín is laktató nekem pár órára.

 11. Erikasays:

  Szia kedves Liv, sziasztok!

  Csatlakozom a többiekhez, én is nagyon örülök, hogy megint belevágtál ezekbe a témákba! Tiszta csoda, hogy újra felfedeztem a blogodat, a könyvjelzőimet rendezgettem és teljesen “véletlenül” rábukkantam a régi lezárt blogodra, onnan jutottam ide. Nagyon örülök! 🙂
  Remélem, nagyon jól vagytok.

  Máris volna két kérdésem:
  1. A zsírt akkor főleg milyen formában viszed be? Tejzsír és a húsok zsírtartalma? És külön hozzáadott zsírt eszel, pl. liba, kacsazsír? Mi a helyzet az olajos magokkal,azok is zsírosak, nem sütve, csak úgy enni? Jobb, ha visszafogjuk, vagy megfelelő zsírpótlás?
  2. Étrendkiegészítőkkel hogy állsz, álltok mostanában, mit érdemes szedni (D3-n kívül) valami multit?
  Nem érdemes túl sok bogyót, kapszulát szedni szerintem, de nagyon érdekel a véleményed, sőt, mindenki véleménye 🙂
  Én is szívesen válaszolok bárkinek, ha kérdeztek.

 12. drojsays:

  Jaj Liv! Elnézést kérek Tőled és Mindenkitől, aki túlzásnak tartja esetleg, amit írok, de Te vagy a fény a sötétségben. Ez a véleményem, és ugye “minden vélemény számít”. Ez a bejegyzés hozzám szól. Én vagyok az újra- és újrakezdő. Nem adom fel. Mindig akad valami, amivel felmentem magam esetileg a hibáim alól, ugyanakkor tudom, hogy egyszer sikerülni fog valóban legalább hat hónapig kitartanom. Mostanában a sportra fogom a szénhidrát elhajlásaimat. Pedig nem kellene. Tapasztalom, hogy remekül megy az edzés (6,5 km futás, utána rövid keresztedzés, nyújtás) úgy is, hogy nincs közvetlen szénhidrát alapom. Felemeltem a zsírt, szerintem a városban én vásárolok egyedül egyszerre 5 zacskó tejszínt… Egész nap könnyedén tartom a diétát (edzés mellett is), viszont este rettentő éhség tör rám. Ilyenkor hibázom, még nem sikerült jó megoldást találnom. Szeretettel üdvözöllek Liv! (Oh Liv, ilyen paraméterek mellett tényleg nehéz motivációt találnod az edzésre, de azért igyekezz, mert várom a tapasztalataidat.)

 13. Regisays:

  Tegnap(előtt?) írtam már, de mivel link volt benne, és még Liv nem járt erre, nem hagyta jóvá, így az nem látszik még…

  A lényeg, hogy én sem vagyok nagy diétázós, és ha felborulnak a napjaink (gyerekbetegségek, stresszesebb időszakok, lelki mélypontok), akkor nem figyelek annyira a kajálásra sem, és az is felborul, “kényszerrágós” leszek és egyszer csak észreveszem, hogy megint fel jött rám (jó)pár kiló…
  Ezek után az én tapasztalataim:
  1. Először az agyamat kell motiválnom, hogy megértse, elhiggye, s ez által akarjam az étrendbeli változást!
  – Ehhez nekem Lilinek a tudományos alapokon nyugvó, de mégis érthető, mert nem szakbarbár posztjai remek segítségek.
  2. Fontos tudni, amit szintén Lili írt valahol, hogy 2 éhség típus van: a pszichés éhség (ezt nehezebb legyőzni kezdetben), és a valódi éhség.
  – Nekem ez a tény sokat segített!
  3. Ha képes vagyok magam a pszichés éhség tényére emlékeztetni, akkor SOKKAL egyszerűbb megállni, hogy ne egyek, mert tudom, hogy nem halok éhen, nem leszek rosszul, stb. mert csak a szervezetem “hisztizik”, amin túl kell lennem.
  – Ez kb. 2-3 nap alatt elmúlik, mert ilyenkor nem eszem semmi szénhidrátot, és cukrosat sem. Lili írta azt is, hogy a szénhidrátnak és cukornak, ki kell ürülni a szervezetből ahhoz, hogy ne legyen az agyunkba, hogy “De én ezt kívánom! MOST!” ÍGy szüntetjük meg a függőséget! 🙂
  4. Meggyőzött az is, hogy a “sokszor kevés evés” helyett jobb, a “ritkábban eleget, de jót”, mert jó, ha a gyomrunk nyugiban emészthet.
  – Kenyér/zsemle helyett én szoktam azért enni egy kevés olyan “kenyérlapocskát”, amit a Lidiben kapni (rozsos-szezámmagosat).

  Mindezek fényében, nem okoz már gondot, hogy 12-ig ne egyek semmit, a reggeli tejeskávém után. Aztán csak ebéd és vacsi legyen.
  És tényleg működik, hogy ha megálljuk, hogy ne együnk szénhidrátot, és cukrot pár napig, akkor már nem is fogjuk kívánni, akkor se ha a családban a többiek jóízűen eszik előttem! Sőt! Az ételek ízét is jobban érezni és a sóigényünk is jelentősen lecsökken!

  Ha valaki kifejezetten fogyni is szeretne, akkor nem árt valamit sportolni sem heti 2 alkalommal.

  Szerintem nem annyira bonyolult és nehéz, mint ahogy hangzik, csak nehéz elhinni, mert ez is agyban dől el!

  Fontos még, hogy szerintem mindezek szorosan összefüggenek az önbecsüléssel, önképpel, mert ha azt bármi meggyengíti, akkor nem lesz erőnk és motiváltságunk a jó táplálkozáshoz sem!
  Hajrá! 😉

 14. Regi! Liv! Többiek!
  Írnátok napi étrendet? Engem is főként az érdekelne, hogy miből viszitek be a zsírt? És napközben nincs semmi nass? (Pl. kókuszchips, mandula, dió, mogyoró, répa esetleg alma (tudom… gyümölcs)) A vacsi mennyire “nehéz”?
  Teljesen igaz, hogy a fejemben kell rendet tennem… 🙁 Átkapcsolni. 😀 Nehéz…

 15. PMZsusays:

  Engem az is érdekelne, hogy lebutítva mi számít zsírnak, és mi fehérjének? (Bocs, ha túl hülye a kérdés…) Pl a hús, tejtermékek, tojás mind fehérje, zsír pedig a zsiradék, amit használok? Vagy a bacon és a tejszín inkább a zsírhoz számít? Fehérjét nem akarok túl sokat enni, mert rögtön ragyás leszek, vagy az nem is attól van? Tényleg bocs, ha rajtam kívül ez mindenkinek világos 😀

 16. Sziasztok!

  Réka, fogok majd írni, hogy mit szoktam enni, végül is tényleg hasznos, nekem is hasznos, ha valaki leírja, mert ötleteket merítek.

  Nagy vonalakban: reggel kávé tejszínnel. Aztán dél körül “reggelizem” általában sajtot szoktam enni, paprikát vagy paradicsomot és valami felvágottat (hja, munkahely, kevés idő), tényleg, annyit, hogy pár perc alatt bekapom. Aztán ebédre általában levest viszek magammal, mert azt hamar és könnyen meg lehet főzni és napokig rájárunk. Pl: frankfurti leves, gombaleves, brokkolikrémleves, zöldbableves, gulyásleves, csirkeraguleves, vagy hát egyszerűen valami tejszínnel (liszt nélkül) sűrített, sokféle zöldségből főzött leves. Vagy valami husi, akkor ahhoz általában káposztát párolok, mert azt nagyon szeretem. Franciasaláta, abból csak kevés. Vagy valami rakott húsos-zöldésges sajtos egytálétel. Szoktam “hamis töltöttkáposztát készíteni, ami végül is darált hús, hagyma, fokhagyma és kiöblített savanyú káposzta keveréke, babérlevéllel vagy végül is bármi zöldfűszerrrel, sok borssal. És tejföllel esszük és a gyerekek is szeretik.
  Itthon csak akkor eszem nagyobbat, ha nem volt időm ebédelni, vagy ha 52 kiló alatt vagyok épp. 🙂
  no, majd folytatom, most nagy a pörgés épp… 🙂

 17. Giuliosays:

  Láttam eszkimókat dokumentumfilmben, a még meleg fókazsírt szinte élve falták lékvadászat után. Nem a húst. A zsírra fókuszáltak.

  Én fél év alatt tanultam meg a zsírt üresen is megenni. Bár amit én eszem, az már nem él.
  (Elég kevés férfi szaladgál itt amúgy.)

  Na mindegy, szóval a vércukorszint azonnal megzuhan pár falat állati zsiradéktól, nálam akár 2 mmol/l esés is lesz tőle 1 óra alatt.
  De sosem lesz hypoglycaemia emiatt.

  A zsírt nagyon finoman el lehet készíteni, például hagymával, ami persze kevéske CH, de nem kell belőle sok. És asszony nélkül is megy könnyen.:-)

 18. Giuliosays:

  És, 5-6 órán át egyáltalán nem vagyok éhes, pedig ebből csak nagyon keveset kell megenni. Nyilván ez nem birizgálja az inzulinördögöt.

 19. Kiddysays:

  “Aztán dél körül “reggelizem” általában sajtot szoktam enni, paprikát vagy paradicsomot és valami felvágottat”

  Sokszor én is. És mennyit piszkálnak érte, te jó éééég, szörnyű. Nem bírom. Pláne, hogy a paradicsomnak kiszedem a magját. Minden nap jönnek a “poénok”. =(

 20. Liv! Köszi! Ez tényleg sokat segít!!!
  Reggelire próbáltam csak kávét tejszínnel, de eléggé megfájdul a gyomrom a kávétól (magában), nem tudom, hogy mi lehet ennek az oka… Így vagy kakaót fogok inni tejszínnel (cukor nélkül természetesen), vagy joghurtot (az egy időben nagyon bejött, bár abban meg nincs annyi szír… akkor majd öntök hozzá tejszínt 😉
  Ebédelni mikor ebédelsz, ha 12-kor reggelizel?
  A vacsora pedig a legtöbbször elmarad, ha jól értem?
  Étkezések között pedig semmi?

  Arra van esetleg ötleted, hogy a káposzta miért fújhat fel? Szeretem, de kellemetlen (így van ez a borsóval is, de az érthető…). Szívesen ennék többször káposztát, mert finom és olcsó. (Bár azt is tapasztaltam, hogy ha csak hússal eszem (krumpli vagy rizs nélkül), akkor sokkal enyhébbek a tünetek. 😀 Bocs, hogy ilyenekről írok!!!

  Még egy kérdés: Mi a véleményed az olajos magvakról? (dió, mandula, mogyoró) Természetesen nem hőkezelve. 😉 Mondjuk “reggelinek” el tudnák képzelni egy jó kis diós-sajtos salátát 😉

  Ja, és nem kell most megválaszolni ezeket a kérdéseket, tökéletes, ha majd kitérsz ezekre is a jövőben. 😉
  Köszi előre is!

 21. No, csinálok majd külön bejegyzéseket a kajákról.
  Giulio, én nem szoktam zsírt “magában” enni, de tényleg nem igényel nagy odafigyelést az egész, hiszen, ha az ember nem eszi a szénhidrátféléket, akkor már nagy hibát nem véthet. PErsze, a finomhangolás nem árt, ez igaz.

 22. Kiddy: engem is mindig piszkálnak. 🙂 Persze, csak a beavatatlanok.

  Réka: A kakaó is jó sztem, ha jól esik.
  3 körül szoktam ebédelni, s mivel az idő rövid, nem sokat.

  Magvak: szoktam csipegetni, igen. A mogyorót szeretem. Mogyoróvajat is szoktam enni, bevallom. Én meg tudom emészteni rendesen.

  A káposzta, hát igen, van egy ilyen hatása, szerintem mindenkiben, nálam nem üti meg a zavaró kategóriát. Próbáld egy kis ecettel vagy citromlével megszelidíteni, illetve alaposan, puhára főzni a káposztaféléket. Nyersen nekem sokkal inkább puffasztó. Tényleg egy jó zöldség, változatosan ehető, meg szinte semmi makrotápanyag nincs benne, a bélbaktériumoknak jót tesznek a rostjai.

 23. Erikasays:

  Jaj, nekem is annyi kérdésem lenne, szegény Liv 🙂 de látom, most megint/mindig pörgős neked is. Ha nem is vacsorázol, nem is reggelizel, nagyon keveset ehetsz!
  Érdekelne, hogy Te is preferálod, hogy majdnem “magában” együk a zsírt, mint Giulio?(szia, Giulio :), ne vedd bántásnak.)Finom lehet a hagymás zsír 🙂

  Réka: próbáld a káposztát fedő nélkül főzni, tegyél bele köménymagot, ezek enyhítik a puffadást.

  Nem baj, hogy a bolti tejszínben/vajban egy csomó oxidált koleszterin van? (mivel nem nyers).

 24. Erikasays:

  Látom, épp itt vagy :), még a joghurt/kefir evéshez, van Sz.G.nek egy olyan cikke, hogy A tej és a nagy inzulinválasz, és a joghurtról is úgy tudom, hogy a tejhez hasonlóan nagyon megemeli az inzulinszintet. Akkor hogyan tudunk elsunnyogni az inzulin mellett, ha eszünk joghurtot ? (én eszek amúgy, aludttejet is, kefirt, vajat….kevés sajtot, jaj 🙂
  A glikémiás index tündöklése és bukása | Fogyás, zsírégetés, táplálkozás | dr. Tihanyi

 25. Erika, amikor tejszínt említek, akkor nem a hűtést nem igénylő UHT-re gondolok, hanem a valódi friss tejszínre. A vajjal szerintem semmi gond nincs.
  Általában a zsíros tejtermékeket részesítem előnyben. S igen, az inzulint nem lehet megkerülni, s ez nem is cél. Én inkább arra gondolok, hogy amennyire lehet, kerüljük meg… 🙂

 26. Erika, a cikkre reagálva: feltehetően a gyümölcsjoghurtról lehet szó? 🙂 Na mindegy, nem kötözködöm híres orvosokkal, de… a marha lehet inzulinogén, persze ezt is el tudom képzelni, biztosan lehet olyan keményre sütni egy zsírtalanított marhasteaket, hogy a benne lévő rengeteg fehérjétől indul be az inzulintermelés. Hal, dettó. A szénhidráttartalmú ételekről nem nyilatkozom, azok erős inzulinválaszt váltanak ki, ha tetszik, ha nem.

 27. Kiddysays:

  Közérdekű közlemény: a Sparban 300 forint a 25 dkg-s mascarpone. DESPAR néven keressétek. Éljen a zsír! 🙂

 28. Erikasays:

  Liv,
  Köszi, persze, nem a dobozos UHT-ról beszélek, az nyilván rossz, te a friss, valódi tejszín alatt a poharas 2 dl-eset gondolod? Az is pasztőrözött. 95-110 fokon pasztőrözik. Szerintem a pasztőrözés is oxidálja. Nyerset nem lehet boltban kapni.

  Sajnos nem csak a cukrozott gyümölcsjoghurtok, a sima natúr és a tej is nagyon megdobja az inzulint.
  Van egy táblázat is hozzá:
  A glikémiás index tündöklése és bukása II. | Fogyás | Egészséges fogyás

  Persze jó lenne, ha nem így lenne… 🙁 én is szeretem a joghurtot, mit csináljunk szerinted?

 29. Giuliosays:

  Senkit nem szeretnék megbántani, de tanulni kellene az állatoktól.
  A borjú felnőtt tehénként nem iszik tejet. Természetes körülmények között egyetlen felnőtt emlős sem szopik,nem vadásznak tejre, és nem is legelnek tejet a házi macska és a kutya nem etalon.

  Az un. “változatos” étkezésnek szerintem semmi értelme, ahogyan nincs haszna a szakácsműveszetnek sem. Az állatok nagy többsége monoton diétán van, és kiváló formában van. Mert nem változatosan, hanem optimálisan eszik. És tudja, hogy neki mi a jó.

  Ez az általános biológiai rész.

  Ezek után meg kell nézni mit esznek a makk egészséges természeti népek, ott, ahol nincs éhezés, járvány, stb. Tehát van mit enni, és szabadon válogathatnak.

  Egyik sem eszik. sonkakrémmel töltött rántott palacsintát, utána pedig desszertet. Az én idős, egészséges betegeim egész életükben ugyanazt ették, és a mai napig nem variálnak.

  80 évesen napi 10 órákat is elkapálnak, vékonyak, szívósak, elnyűhetetlenek, és általában a kertben halnak meg munka közben. Szinte semmilyen gyógyszert nem szednek. Akkor sem, ha javasolom.:-) (Életösztön, ugye.)

  A 20 évvel fiatalabb generáció tagjai pedig már tömegesen NAGYON betegek, sokféle betegségük van egyszerre, szó szerint hullanak, mint a legyek. Ők bizony már változatosan étkeztek.:-)

  Ezért kicsit ellenszenves számomra például egy paleolit szakácskönyv, mert piaci és gourmand szemléletet tükröz. Készítsünk paleolit tortát.:-)

  Nooormális? Minek?

  Szerintem a paleolit nem csak hús(fehérje), szénhidrát, zsír arányokról szól, hanem arról is, hogy ezt ne bonyolítsuk túl, csak azért, mert a például gyerek szendvicset akar.

  A palolit korban nem volt szendvics. Még a levesben sem vagyok biztos, bár ezt el lehet képzelni. Valamit megfőztek. Mondjuk a misszionáriust, az viszont tisztítva, belezve, tavasziasan, tökéletesen paleolit.

  De a “paleolit” gombaleves kukoricacsipetkével, az nem paleolit. Az kínműsor a konyhában.

  Az egyszerű dolgok működnek a legkisebb befektetéssel, a legnagyobb hatékonysággal. Szelet sült, natúr hús. Tojás. BIZONYOS zöldségek, de biztosan nem káposzta!!!

  Ugyanis azért puffad tőle a legtöbb ember, mert vélhetően nem emberi táplálék, persze éhínség idején életmentő lehet. De minek is egyek olyat, amitől beteg vagyok? Mert sokféleképpen el lehet készíteni? És akkor sokszor lehetek rosszul?

  Szóval megint elnézést, de mint férfi, aki nem főz szinte semmit, úgy gondolom, hogy más approximációt is lehet alkalmazni az egész témakörhöz, mint a “mi legyen a menü a héten” című tipikus háziasszonyi megközelítést. És egyetértek a kiváló szerzővel abban is, hogy elég egyszer, maximum kétszer enni naponta.

  (Minden kutyatartó tudja, hogy a kutya egyszer eszik egy nap. Ha folyamatosan nassol, hamarabb meghal. A farkas, a nagyragadozó macskafélék sokszor kétnaponta vadásznak csak. A busmanok is. A busman egy csúcsragadozó.)

  A menü is lehet akár mindig ugyanaz, ha egyébként összetételében passzol a homo sapiens emésztéséhez és anyagcseréjéhez. Nem kell antilopragut főzni kaktusz zöldjével, borssal megszórva, stb…

  Ne kövezzetek meg.:-)

 30. Erikasays:

  Livi, zsíros tejtermékeken a bolti tejtermékeket érted?

 31. Giuliosays:

  A mai menüm:

  Csirkeszárnypörkölt, magyaros díszítésű fazékban elkészítve.
  ENNYI.

  Nincs leves. Nincs köret, nincs desszert, nincs speciális gluténmentes kenyér. Csak a pörkölt. Magában. Hidegen.

  Ezért szokták megszánni a nyugdíjasokat, merthogy már a nyakra sem futja.:-)

  Pedig a csirkeszárnyban fehérje van, jó zsíros, a bőr miatt magas a kollagéntartalma, és még a csont egy részét is meg lehet enni belőle, mert elrágható. És egy ragadozónak csont kell, nem CALCIUM pezsgőtabletta a csontritkulás ellen kombinálva K2 vitamin tablettával.

  Feleségem reggel elvitte anyósomat a temetőbe, és én ezen ma kiválóan elleszek. Most reggel már ettem hidegen, és a 7.3-as ébredési cukrom lement egy óra alatt 6.2-re. No metformin, no inzulin. Csak beindult a zsíranyagcserém, és rögtön leállt a cukorgyáram.
  És ugye, ez az írás lényegében erről szól. A zsírról, a májról, meg meg az inzulinról.

 32. Sziasztok!

  Én nem hiszek annyira ebben a nagy tejtermék-inzulinogéniában. Nekem még tejterméktől nem csökkent a ketózis mértéke (tehát az inzulint nem vitte fel számottevően), úgyhogy számomra ez nem olyan érdekes kérdés, emellett meg tejet nem is iszom, joghurtot is ritkán eszem, hiszen ott a tejföl…

  Igen, én poharas tejszínt veszek. Pasztőrözik, tudom, de nem érdekel különösebben, finom, nem UHT, nekem ennyi elég. A házi tejszín csemegének számít, mert elképesztő drága. Szoktam venni azért, ha hozzájutok.

  Jahh, és tényleg, ha kiderül a tejszínről is, hogy inzulinogén, akkor is enni fogom, sőt, ha a levelő inzulinogén lesz, akkor is fogok levegőt venni. Túlgondolkodni sem szabad ezt az egészet, nem az ideális tápláltságra hajtok, a nagyjából jó pont megfelelő nekem.

 33. Giulio, értem, amit írsz, és nagyon jókedvvel és lelkesen szoktam követni és lelkesedem a hozzád hasonló aszkéták útjaiért, de én szeretek főzni, szeretem a konyhámat. Szeretem a szakácskönyveket, gyűjtöm a magazinokat (pl. Stahl, tökmindegy, mit főznek benne, nem vagyok ezzel kapcsolatban elvakult) és szeretem lefotózni, amit főztem. Kifejezetten örülök, hogy ember vagyok és nem állat, ezért kreatív vagyok és változatosan tudok főzni és enni, jó leülni a családdal és enni és együtt lenni. Az evés is kultúra, kreativitás, én nagyon élvezem.

  Tudom, hogy az állat nem iszik tejet, de nekem ez teljesen “paleolit” még ha “neolit formában” is jön: ugyanaz az állati fehérje, ugyanabból a tehénből van ugyanolyan zsír, mint a lábszárában, szóval engem ez az érvelés még csak a szemöldököm felhúzására sem sarkallt soha.

  S nagyon kedvelem a káposztát, nem vagyok tőle rosszul. A zöldségekkel az a fenntartásom, mint talán anno az ősembernek is volt: ami nem szalad el, az máshogy veszélyes, szóval túlzásba én sem viszem a zöldség, pláne a gyümölcsevést. De azért egy jó zöldségkrémelves tejszínnel, szerecsendióval, egy kis reszelt sajttal vagy kéksajttal…na, azért az bármikor jöhet! Meg hát a paleolit sütikkel kapcsolatban is egyetértünk.

  És persze, nem kövezünk meg senkit, én nagyon bírom az ilyen úttörő embereket, mint Te.:)

 34. Kiddy, és az jó ízű? Nekem a LIDL féle mascarpone íze jött be, ami ár-érték arányban egészen kiváló. A mascarponéval vigyázni kell, nekem nagyon ízlik és tényleg rengeteg zsír van benne (asszem 78%), nagyon eteti magát, szóval csak óvatosan! Tapasztalataim szerint kissé inzulinogén is, talán azért, mert annyira töményen zsíros, de a fehérjetartalma is elég magas (ettől van az a finom tej-íze).

 35. Erikasays:

  Kedves Livi,
  Köszönöm a véleményedet,és nagyon örülök neki, a tapasztalatod ketózis terén mindenképpen többet ér,mint a “nagytudású orvosok” 🙂 véleménye (egyébként Te is az vagy :), és az biztos, hogy a tejszín, a nagy zsírtartalma miatt nem inzulinogén,mint a joghurt, szóval emiatt nyugodtan ihatjuk. Én is nagyon szeretem az ízét. És a tejfölt is, minél zsírosabb, annál jobb! Néha veszek a Sparban 25 %-os Spar Premium tejfölt, mikor akciós.
  Jó, hogy együtt gondolkodtunk, mindenképp.

  Giulio,
  sok mindenben osztom a véleményed, de Liviét is, az evés azért nem csak arról szól, hogy kalóriatankolás,mint egy autó, töltsük meg a gyomrunkat. Én is szeretek főzni, és megunnám napokig ugyanazt enni, nem esne jól pl. egész nap csak hús magában, stb.
  Este már nem is szoktam húst enni, csak délben.
  De hát persze nem vagyunk egyformák, mi is egyszerűen étkezünk, de nem végletesen. Egyik nap ezt főzök, másnap mást, aztán hetente minden sorra kerül.
  Nekem nincs a cukrommal semmi baj.

 36. PMZsusays:

  Jajjj, én most már egyre jobban összezavarodok, hogy milyen kaját hova soroljak… Meg hogy akkor a joghurtos turmix mégsem olyan jó? A kávémban a tejet is szeretném leváltani tejszínre, de úgy nekem olyan tömény, hogy nem tudom meginni. Megpróbálom majd kicsit felvizezni, hátha az segít. Azt kérdezném még, hogy ha valaki rendesen leszokik a szénhidrátról, akkor stresszhelyzetben sem nyúl utána? Pénteken a családomba belerohant egy másik autó, férjem és anyukám ült elöl, a két kisfiam hátul. Az első dolgom volt, hogy megettem két szelet csokis kuglófot… 🙁

 37. Giuliosays:

  Sajnálatos kiegészítést kell tennem.
  A tegnapi menü nagyon finom volt, DE.
  Miután epekövem is van 🙂
  Szóval délután ki kellett hívni a mentőt, de tényleg.

  Majd meghaltam. Infúzió, Tramadol, No-spa, Algopyrin, rám borították az egész gyógyszertáskájukat, mert nem akartam kórházba menni.

  Szóval.

  Aki epegörcsre hajlamos, vagy éppen kimutatott kövei vannak, az legyen nagyon óvatos a csirkeszárnnyal!!!

 38. Zsu, te jó ég, remélem, jól vannak!!
  Én ha ideges vagyok, akkor nem tudok enni, de megértem, ha valaki az ellenkező reakciót szokta meg, akkor meg kuglóf. Valahogy csökkenteni kell a feszültséget.

  A joghurtos turmix kifejezetten a bélflóra helyreállítása miatt került itt említésre, ha még emlékeztek. Zsu, fogyókúrához tényleg nem javasolnám, legalább is az elején nem. A kávét pedig próbáld meg kissé hosszabban főzni (tudod, amolyan americano- félét, vagy hosszú kávét, abba nagyon jól megy a tejszín). Az espressot tejszínnel én sem tudom jólesően meginni, tényleg túl tömény.

 39. Giulio, jobbulást!!!

 40. drojsays:

  Liv, leírnád egyszer, hogyan készíted a tojáskrémet? Nekem sosem sikerül. Pedig képzeld bejártam az egész várost római köményért, egy hétig kerestem. Magában eszed, vagy káposztalevélbe töltöd? A hagyma levesed is nagyon érdekelne (próbáltam, de ki kellett öntenem)… A cékláról mi a véleményed? Szia és köszönöm!

 41. Krisztinasays:

  Giulio, úgy érzem, tökéletesen igazad van. Tulajdonképpen mindenben. Csakhogy sokan nem hajlandóak a monoton táplálkozásra felnőttkorban. Nem úgy, mint a gyerek, aki képes hetekig ugyanazt enni, sőt követelni. Csak a felnőtt kap frászt ettől. Boldogult apám gyerekkorában kizárólag egy szelet natúr sült karajt volt hajlandó ebédelni éveken át, és remekül felnőtt. A „változatos” táplálkozás iránti igényt ma jórészt mesterségesen keltik fel bennünk. Szóval én egyáltalán nem kövezlek meg, sőt.
  Mire idáig eljutottam az írásban, akkor olvastam a továbbiakat. Jobbulást kívánok neked. )))
  Közben nagyon megértem a másik oldalt is, amit Liv ír, aki finomakat szeretne enni meg főzni, és nem mindig ugyanazt.(Bocs, ha kétszer küldtem el, légyszi töröld, Liv.)

 42. Erikasays:

  Giulio,

  Hát, nem csak a csirkeszárny volt a bűnös, hanem a sok zsír benne, alatta. A bőr elég zsíros. Mégsem kéne akkor magában enned a zsírt sem.:(
  Úgy tűnik, az epeköveseknek, vagy bármilyen epeproblémával küszködőknek mégsem annyira jó a sok zsírt tartalmazó diéta.
  Nagyon sajnállak, biztosan sokat szenvedtél.
  De jó, hogy leírtad, legalább okulunk belőle mindnyájan.
  Én is jobbulást kívánok!

 43. Erikasays:

  Livi,

  újra olvastam a fenti írásodat, és most tudatosult bennem, hogy mi is tulajdonképpen a betegséged, eszembe jutott, hogy a múltkori Szabad Föld újságban pont erről olvastam egy tudományos cikket, rohantam megkeresni, az okt. 11. számban, és megkerestem itt a neten is, kérlek, ez nagyon fontos, olvasd el, és alkalmazd 🙂 🙂 én annyira belelkesedtem

  Jótékony citrusok – Szabad Föld Online
  Pont neked való, ha csak egy kicsit segít, már megérte!
  Próbáld ki, ártani biztos nem fog, minden nap nyomjál be egy narancsot és egy grapefruitot, vagy a narancs helyett szerintem citrom is jó, ha nem akarsz annyi cukrot (na a savanyú narancsban nem sok van).
  Sok szeretettel:
  Erika.

 44. PMZsusays:

  Sziasztok, szia Lili, hála Istennek, mindenki jól van, az ütközés oldalán ülő férjem és nagyobbik gyerek ütötte be a fejét, őt viselte meg egyébként a legjobban (hála az Úrnak az extra erős autóért meg a függönylégzsákért…). Amikor anyukám hívott, először jól kibőgtem magam, utána zabáltam be. Mondjuk mindig ilyen voltam, jó lenne, ha a diéta hatására előbb-utóbb ez a stressz-evés is elmúlna… Kipróbáltam a hosszú kávét tejszínnel, még mindig fura a töménysége, de megszokható 🙂 Joghurt felejtős, a kefír is, vagy az mehet reggelire? Meg ha lesz egy kis időd, tisztába tennéd nekem ezt a fehérje-zsír kérdést? (Bocs az értetlenkedésért…)

 45. Kávéról tapasztalat (hátha valakit érdekel :D):
  Erős kávé + tejszín: nekem se megy le, vagy legalábbis nem esik jól, mert túl tömény.
  Erős kávé + házi tej: megfájdul a gyomrom tőle, ha nem eszek mellé mást.
  Erős kávé + házi tej + tejszín (jó nagy löttyintés): Ez az igazi! Finom, tápláló és nem fáj tőle a gyomrom. 🙂 (Ez totál hasonló a hosszú kávé + tejszín-hez. Legalábbis szerintem…)
  Amikor nincs kedvem kávézni ezt iszom: Kakaó házi tej + holland kakaóporból (cukor nélkül) + tejszín bőven.
  (Ugye a kakaó is mehet???)

 46. PMZsusays:

  Köszi, Réka 😀 Vicces, ma én is pont úgy ittam, ahogy te szereted, épp van itthon házitej 🙂 Most már nagyon érdekel ez a kakaós verzió is, ki fogom próbálni, mondjuk az ebéd utáni kávé helyett 😉

 47. Nekem is van olyan időszakom, mikor tejjel és tejszínnel nyomom a kávét. Mostanában csak tejszínt teszek bele. Ha azonban a munkahelyemen meghívnak egy lattéra, nem szoktam visszautasítani. 🙂

 48. Erikasays:

  Liv,
  Elolvastad a jótékony citrusok cikket? Én úgy örültem neki, miattad, hogy hátha segíthetek neked.

  Más: ketogén étrendet hogyan lehet csinálni, ha valakinek van egy kis (kb. 1-1,5 cm-es) epeköve? Félek, hogy úgy járok, mint Giulio? Mit javasolsz? Esetleg ketogén, de gyakrabban enni egy nap, hogy ne kelljen az epének hirtelen olyan nagy mennyiségben ürülnie?

 49. Kiddysays:

  Erika, én a Maria Treben könyvben azt olvastam, hogy az epekövet oldja a retek. De senkiről nem tudok, aki kipróbálta volna…

 50. Erikasays:

  Kiddy,
  Köszönöm, nekem is megvan, akkor böngészem kicsit 🙂
  Jut eszembe, van itthon valami Raphacol granulátom, retekből, akkor eszem azt is.

 51. Giuliosays:

  Beteg vagyok, taknyos, és kapkodom a C-vitamint.2-4 grammot, pár napig. De miért is?

  Mert, ellentétben a ragadozókkal én nem tudom szintetizálni.

  A kutyám tudja.Ragadozó.

  A csimpánz nem tudja, és a tengerimalac sem tudja. Mindkettő döntő mértékben növényevő (a vadon élő csimpánzok néha vadásznak is.)

  Szóval ez a defektünk, hogy a C vitamint nem vagyunk képesek szintetizálni, ez nekem nem fér össze a paleolit elmélettel.
  Ettől még nem változtatok a menün, de a gondolat már befészkelt, hogy itt ellentmondás van.

  “C vitamin

  Az állatok többsége képes C vitamint előállítani. A bioszintetikus folyamat glükózból állítja elő a C vitamint
  pár lépésben. A szintézis emlősökben a májban történik.

  Az emlősök közül az orrtükör nélküli majmok alrendjében (Haplorrhini), tengeri malacban és a denevérek összes
  fontosabb családjában veszett el a C vitamin előállítás képessége.

  Ezen élőlényekben az L-glükolakton-oxidáz enzim génje hibás. A legtöbb orrtükör nélküli majom az emberi fogyasztásra
  előírt mérték 10-20-szorosát fogyasztják C-vitaminból.”

  Jó lenne tudni, hogy mikor következett be ez a defekt az embernél…És utána mi történt a táplálkozási szokásokkal?

 52. PMZsusays:

  Lili, erről olvastál már?
  http://futo-kaland.blogspot.hu/2012/02/harcosok-etrendje.html
  Mit gondolsz róla? Végülis valami hasonlót csinálsz a gabonák elhagyásával, nem? Harcosnő 😀

  • Szia Zsu, hallottam már róla, de fogalmam sincs, nem néztem még utána.

 53. Gabocasays:

  Giulio,
  Nekem évekig problémám volt az epemmel- egyszerűen nem urult az epeholyag, hala az alacsony zsirtartalmu etkezesnek 🙂 de persze kő meg nem volt. A doki mindenképpen ki akarta venni, en meg mivel akkor fedeztem fel a Paleo dietat, gondoltam hátha szép lassan emelve a zsír bevitelét meg tudom mozgatni a dolgokat. Hat úgy magában nem jött be, állandóan fajt a zsíros ételek után, de elkezdtem szedni egy itteni amcsi márkájú Cholcol nevezetű dolgot, es voila, minden rendben. Ez egy sima epeso a marhabol, biztos otthon is lehet hasonlót kapni. Kb 2 évig szedtem es teljesen helyrealltam:) na nem próbálkoztam meg sima csirke szárny pörkölttel…. A lényeg hogy mszaj valamivel pótolni az epet ha a szervezet nem termeli, de Liv te ezt biztos jobban tudod.:) ja csak egy tanács: kis mennyiségben kezd, ha túl sokat veszel be az epesobol akkor gyönyörű hasmenést okoz:):)
  Remelem segít ….

 54. Gabocasays:

  Bocsánat a neve a tablettanak Cholacol , amazonon láttam mar…

 55. Giuliosays:

  Köszi, futok egy kört. Utána néztem.

  Egyébként most, hogy Karácsony lévén gyakorlatilag már öt napja nem dolgozom, (viszont elég sokat eszem), a cukrom ketogén diétán 3.5 és 5.5 között mozog. (Hal, pulyka, ilyesmi van a menükön.)

  Ez egyrészt azt jelenti, hogy ez biztosan jobb, mint a standard “diabetológiai gondozás”.:-)

  Másrészt azt, hogy a munka, az azzal járó stressz igen nagy mértékben káros az egészségre.

  Máskor 6.5-7.2-7.5 között mozgok. Gyógyszerek nélkül.

  Érdekes dolgok ezek, study ebben a kérdéskörben Magyarországon biztosan nem született.

  Ennek egyik oka a ketogén diéta eretnek volta, a másik a munka (értsd robot) túlértékelése egészségügyi szempontból.

 56. Hát, ehhez most nem tudok lőni, de majd utánanézek. Sok nőnek vannak viszont epekövességhez hasonlóan jobb bordaív alatti fájdalmai, ami általában a puffadásból adódó bélfeszülésre vezethető vissza. A vastagbél ugye a jobb “sarokban” indul és kanyarodik felfelé, a gázok pedig beszorulnak a jobb felső sarokba és ott tudnak a máj alatt feszülést, fájdalmat okozni. Na, ezért a puffadós fájdalomért operálnak meg szerintem egyeseket. Erről még csak angol nyelvű cikket olvastam. Most erről az epe dologról jutott eszembe, a differenciáldiagnózis nem ártana műtétek előtt.

  Az epesó jó ötletnek tűnik, ahogy az emésztő enzimek szedése is jól jöhet, főleg, ha valaki nagyon puffad mindentől.

  A munka stresszes, mindenképp, evvel egyetértek. 🙂

 57. Gabocasays:

  Szia Liv,

  Mi a véleményed az alacsony szenhidratrol szoptatás alatt? Húgomnak 9 hónapos babája meg legalább 3 hónapig szopikal (reméli ) es addig nem mer a hugica kevés szénhidrátot enni mert fel hogy nem lesz elég teje. Mar így is kevés es kecsketejen gondolkodik potlaskent tapszer helyett. Szeretne mar nagyon leadni a terhesség alatt föl szedett felesleget de hogy??
  Mi lenne a megoldás?

  • Szia, szerintem ez személyfüggő is, nem tudok erre megbízható választ adni. Nem érdemes kockáztatni a tejet, mégiscsak ez a legfontosabb.

 58. Zsuzsisays:

  Hurrá! Én most vettem észre, hogy újra jöhetek okosodni, lesz mit visszaolvasnom 🙂 Liv, tudom, hogy ez nem egy orvosi tanácsadó oldal, de lenne tipped arra, hogy hogyan tudnánk koleszterin-arányt fordítani? Majdnem “jó” koleszterin értékről van szó (bár alapból nem érdekel a határérték), viszont amit talán nem jónak gondolok, hogy pont fordított a HDL-LDL arány, mint kellene. A sok sport nálunk csak “mértékkel” zajlik, sajnos munka kapcsán sok ülés van. Ami még eszembe jut az a zabpehely, de azt ugye kerüljük… Kb. olyasféle módon igyekszünk enni, ahogy te is..ilyen keretek közt mit tehetünk vajon? Egy megjegyzés – sajnos elég sok csoki lecsúszik (mondjuk jórészt 70%-os).

 59. Gabocasays:

  Liv,
  Köszi szépen 🙂 meg azt megv tudnád mondani hogy hogy lehet feliratkozni a blogodra mármint hogyha újat írsz akkor arról értesítést kapjak ? Vagy ha választ írsz egy hozzászólásra ?

 60. G azt mondja, utánajár, majd csinál valami gombot ide az oldalra. 🙂

 61. Gabocasays:

  Köszi szépen 🙂

 62. Gabocasays:

  Kedves Liv megint en vagyok;)

  Mostanában azt vettem észre hogy ha egy kicsit följebb viszem a napi szénhidrát bevételt (100g-150g) akkor azonnal , szinte egy-két nap alatt föl csúszik 1-2 kiló. Pont annyi hogy a kedvenc farmerom nem tudom kényelmesen hordani. Es aztán ez az 1-2 kiló ottragad, hetekig, hónapokig. Talán el kellene fogadnom hogy a testem egy kicsit magasabb súlyt szeret?? A kedvenc súlyom a 172 centimhez 57 kiló lenne de ezt csak ugy tudom tartani ha napi 50g szénhidrát fölé nem megyek. Általában 59-60 között mozgok ( nadrág begombolasi kemyelmetlenseggel). Nem tudom hogy ez hiúság vagy egészség kérdése? Mivel egesz nap ülök a munkahelyen es decembertől márciusig nem nagyon dugom ki az orrom mozogni ( egyébként napi fel órát gyalogolok, ennyi telik :() így a súlyom télen mindig több, nyáron kicsit sikerül lejjebb vinni. Néha irigység fog el minor látom hogy a kedves férjem mindenféle sütiket , csokikat eszik rendszeresen es mivel naponta súlyt emel stb. Így egyáltalán nem hízik. Hat ez nem fair:):)

  Na kíváncsian várom gondolataid

 63. Gabocasays:

  Ja meg annyit hogy az en családom is hizasra hajlamos de en nem szeretnem az életem nagy részét állandó hízástol való félelemben tölteni es arról gondolkodni hogy na akkor ezt a kanál rizst most ehetem vagy nem es csak tojáson , huson es zöldségen szabad élni…. De talán csak ez a hosszú tavu megoldás? A ketogen diéta?

 64. Annyira bonyolult és sokrétű ez az egész táplálkozástudomány, hogy tényleg, csak erre a válaszra tudok visszatérni: ki kell kísérletezni magunknak mindent. Mitől lesz jobb? Mitől lesz rosszabb?

  A szénhidrátfogyasztás mindenképp köt meg vizet a szervezetben, lehet, hogy a “határeset” nadrágok ezért nem mennek fel. Kifejezetten jellegzetes a szénhidrátmentes táplálkozás során az, hogy a hasüregből, tehát belülről a zsír nagy része távozik. Ennek az általános (egyébként teljesen tünetmentes) gyulladásos paraméterek csökkenése is az oka.

  Akiknek meatbolikus zavaraik vannak, azoknak a szénhidrát megszorítás mellett is “diétázni” kell, csökkenteni a kalóriabevitelt (tehát a zsírmennyiséget), ahhoz, hogy fogyjanak.

  Tapasztalataim szerint a mozgás segít, de a mozgás mellé az étvágynövekedéssel is számolni kell.

  Én, ha rendszeresen jógázom (ez nem az üldőgélős fajta, hanem kemény és fárasztó), akkor 1-2 kilóval több vagyok, mert sokkal éhesebb vagyok, mint általában az üldögélő életmódom mellett. 🙂

 65. Mint minden diétát, ezt is annyira meg lehet szokni, hogy az ember már nem is gondolkodik, enne-e rizst, vagy sem.
  Nem tudom, vannak-e máshol Aranycipó pékségek, de itt Baranyában nagyon népszerű helyek. Ezekben jól látszik, hogy mennyire kenyérközpontúak a magyarok (és általában Kelet-Európa). Szendvicsek, rengeteg kelt tésztás pékáru, ilyen liszt, olyan liszt, mindenféle cucc kapható itt. Hetente egyszer vagy kétszer ilyen pékségben reggelizünk (értsd: kávézunk) még munka előtt az Urammal és elképesztő, hogy mindenki jön és eszi, viszi ezt a rengeteg kenyérfélét, salátás, mozzarellás, szalámis, sonkás szendvicset, kiflit, zsemlét. Persze, hihetetlen jó illat van, amire gyerekkorunk óta kondícionálódunk.
  Na, ezt nem is tudom, miért írtam le, csak most annyira kikívánkozott.

 66. Ágnessays:

  Én Németországban lakom, és azt kell, hogy mondjam, hogy az emberek itt is kenyérfüggők, legalább is ez a részen biztos. Mindenhol pékségek vannak, ezerféle kenyér, péksütemény, cukrászsütemény kapható. Az óvodába minden gyerek kenyérfélét visz tízóraira, a legnépszerűbb a perec. Csíráját sem látom a tudatos táplálkozásnak sajnos. A boltokban cukrot adnak a pénztárosok a gyerekeknek, mindenhol gumicukorral kínálják őket (az óvónő is). Még a fogorvos ismerősünk is gumicukrot hoz ajándékba. Így hirtelen ez jutott eszembe, de biztos tudnék még írni.
  Livi, a “konyhában történik” posztnál kérdeztem, ha lesz időd, válaszolnál?
  Köszi!

 67. Erikasays:

  Liv és Ágnes!

  Nagyon jól tettétek, hogy leírtátok, én is látom, hosszú sorok kígyóznak a pékség előtt, mindenki két kilójával viszi a kenyereket, nagy zacskó zsömléket, édes péksütiket. Ez alap, az emberek nagy többségének eszébe sem jutna megkérdőjelezni, hogy a gabonára szükség van.

  Liv, nagyon érdekeseket írtál Gabócának,:
  “A szénhidrátfogyasztás mindenképp köt meg vizet a szervezetben”
  ez mit jelent, hogy hízékonyabb az ember, vagy többet is kell a szénhidráthoz innia? 🙂
  Metabolikus zavar az is, ha magas az összkoleszterin szint?

 68. Erikasays:

  “Ennek az általános (egyébként teljesen tünetmentes) gyulladásos paraméterek csökkenése is az oka. ”
  Akkor viszont a szénhidrátdús táplálkozás növeli a gyulladásszintet? Bocs, hogy ennyit kérdezek 🙂

 69. Hát igen, pontosan.

 70. Erikasays:

  Köszönöm, Livi,ez nagy segítség nekem, és az előzőben feltett kérdéseimre is tudnál valami okosat mondani? 🙂
  A szénhidrát – sok vizet kíván téma, meg a metabolikus zavar….

 71. Bogár Imresays:

  Elolvastam ezt-azt a cikkek közül.
  Kedves Liv, rendkívüli módon szimpatikus a tárgyilagos hozzáállása, a szélsőségesség kerülése, a tudományos megalapozottsága, a szemléletmód, ahogyan az egyes témákat megközelíti.
  Örvendek, hogy olvashattam.
  Én is orvos vagyok. Mindenféle hirtelen támadt divatot ki szoktam várni,míg helyére kerül…
  Semmiféle speciális diétát nem követek, mert azt hiszem én egészséges vagyok, mégis nagyon tanulságosak számomra is cikkek.

 72. Gabocasays:

  Kedves Liv,

  Nagyon köszönöm a válaszod, nagyon szépen es érthetően magyarázol meg mindent es ezt külön értékelik azok -mint en is- akiknek nem sok tudományos hátterűk van:):)

  Hat akkor előre fehérje es zsír, es csak ritka vendégként szénhidrát. Na most mar csak a pszichológiai ehsegnek kellene elmennie:)

 73. Ágnessays:

  Mindig újra olvasom a posztokat, és mindig találok bennük valami érdekeset, amit már elfelejtettem, vagy átsiklottam felette. 🙂 Ez az mTOR gátlás nagyon izgalmasan hangzik, remélem, nemsokára írsz róla részletesen.
  A zsír anyagcserével kapcsolatban lenne kérdésem, amire még nem találtam választ. Ha átáll a szervezet 4-6 hét alatt zsír anyagcserére, és egyik nap mondjuk mégis több szénhidrátot eszem, akkor visszaáll szénhidrát anyagcserére vagy ez hogy működik?

 74. Ha a szervezet “átáll” valamire, ezt leginkább úgy értem, hogy hatékonyan tud energiát biztosítani a szervezet számára és nem érzi magát fáradtnak az ember.
  A szénhidrát fogyasztása jóval egyszerűbben juttatja instant energiához az embert, tehát arra nem is kell visszaállni. a fiziológiás inzulin rezisztencia, ami a kevés szénhidrátmennyiséget fogyasztó emberben kialakul, feloldódik és a cukrot felhasználják az izmok. Egyszerűen hangzik, tudom, általában így működik. 🙂

 75. Kedves Imre, szerintem aki egészséges, annak semmilyen diétára nincs szüksége. Én is csak töprengek itt, meg a saját tapasztalataimat írom le, nem is nagyon tudok mást, hiszen annyi egymásnak ellent mondó információ kering. Sok érdekes összefüggésre bukkan az ember, ha érdekli ez az igen érdekes téma. Nekem az egyik hobbim ez, ha lehet ilyet mondani egyáltalán… 🙂

 76. Ágnessays:

  Köszi a választ Livi! Tényleg egyszerűen hangzik. :)))
  A Good Calories, bad calories című könyvet még mindig ajánlod elolvasásra? Most néztem az Amazonon elég olcsón hozzá lehet jutni használt példányokhoz. Mindenféle eü előképzettség nélkül is érthető?

 77. Gabocasays:

  Szia Liv,

  Gondoltam itt megosztom egy könyv címet amit mostanában olvasgatok, fenomenális. Made to crave, Lysa TerKeurst. Mar több könyvet olvastam tőle, nagyon őszinte es humoros. Az alcíme a könyvnek: Satisfying your deepest desire with God, not food. Keresztenyeknek ajanlom foleg, azoknak akik többféle diétával próbáltak fogyni es hat csak nem sikerül az egészséges életmód, csak visszaesnek a cukor rabsagaba stb:) Nem egy új dietat reklámoz hanem inkább egy kis szellemi , spiritualis segítség ahhoz hogy sikeres legyen az ember az egészséges életmód megtartásában, mindegy hogy melyik személyre szabott módot választod. Nagyon melegen ajánlom:):)

 78. Ágnes, jó könyv a Taubes, de sok benne az adat, mert hát szegénykém egy újságíró. Hasonló a Szendi-könyvhöz, sok adattal, számmal, elemzéssel. Vannak jobb könyvek is, valójában rengeteg jó könyvet lehet olvasni, attól függ, mi érdekli az embert.
  A paleo-életmód és táplálkozás igen messze áll az enyémtől, de ettől függetlenül érdekesek a könyveik.
  Én most egy ebook-ot vettem, mégpedig ezt ( ezen az oldalon a Keto-Adapted című ebook), ez nagyon jó. Érezni rajta, hogy “kvázi-laikus” írta (egy amerikai, főiskolát végzett dietetikus végzettségű tapasztalataim szerint egy magyar biológia-érettségi szintnek felel meg tudásban), mert sok egyszerűsítés (pár kisebb hülyeséggel együtt) van benne, de alapvetően remek kis könyv és nagyon egyszerűen foglalja össze a keto-adaptáció minden előnyét. Talán most ezt javasolnám, én kb. 3000 forintért töltöttem le.

 79. Gaboca, hogy mik vannak! 🙂 Megnézem majd, hogy milyen, köszi!

 80. Ágnessays:

  Köszi, Livi! Tegnap este beleolvastam, ma pedig meg is vettem. Az a baj, hogy minél többet olvasok, annál több kérdésem van. 🙂 Már bánom nagyon, hogy nem egészségügyi irányban tanultam tovább, de akkor még nem gondoltam, hogy valaha ez foglalkoztatni fog. Így viszont nagyon nehéz megítélnem, hogy mi lehet igaz, és mi hülyeség.
  Azt, hogy valaki már zsírt éget-e, a ketonteszttel lehet biztonsággal megállapítani, ugye? Ezt minden nap érdemes ellenőrizni?

  • A ketonteszt jó és olcsó, arra pl. tökéletesen megfelel, hogy tudd, elég alacsony-e a szénhidrátbevitel. Szerintem reggelente érdemes mérni, mert akkor koncentráltabb a vizelet. Napközben akár negatív is lehet, főleg, ha sokat iszik az ember. Emellett pedig csak egyféle ketont mér (több féle is termelődik), ráadásul, egy idő után a szervezet nem “pocsékolja” el a vizeletbe a ketonjait, szóval ha jól adaptálódik a szervezet, akkor hamis negatív eredményt is adhat.
   Mindezekkel együtt szerintem az első kezdeti időszakokban nagyon hasznos tud lenni.
   Egy idő után a közérzeten teljesen érezhető, hogy ketózisban van-e valaki vagy sem. Nekem például az agyam kristálytiszta és nagyon koncentráltan tudok dolgozni ilyenkor, odafigyelek, nagyon összeszedett vagyok. Az agy nagyon szereti a ketontesteket, hatékonyan tud működni ilyen állapotban.

 81. Ágnessays:

  Megírnád nekem, hogy milyen tesztet használsz? Most éppen Magyarországon vagyok, és próbálkoztam néhány gyógyszertárban, de sehol nem tudtak adni olcsót, csak olyan volt, ami sok mindent mér, és 100 db 7000 Ft. Jó lenne, ha jövő keddig valahol tudnék venni olcsóbbat.

 82. Ez van nekem. 790 Forint az 50 darabos.

 83. Ágnessays:

  Köszi! Közben megtaláltam és meg is rendeltem. 🙂
  Elolvastam a könyvet is. Tényleg igaz, hogy az evés közbeni ivás felhígítja az emésztőnedveket? Illetve te milyen magnéziumot szedsz?
  Bocs, hogy ennyit kérdezek, de nagyon érdekel a téma.

 84. Na, az pont egy hülyeség. Érdekes, hogy ez mennyire elterjedt… szerintem ha evés közben ihatnékunk támad, akkor igyunk és kész.

  A legolcsóbb magnéziumot szedem, a Swanson féle 250 darabos Mg oxidot. Teljesen igaz, hogy a citrát meg az egyéb más vegyület jobb hatékonysággal szívódik fel, de a magnéziumhiánytól ez is megvéd, úgyhogy a célnak megfelel. 🙂

 85. Ágnessays:

  Valahogy éreztem, hogy azt fogod írni, ez hülyeség. 🙂 És meg is nyugtattál, mert a lányom ahogy bekap egy falat ennivalót, azonnal szomjas.

 86. Nyilván, két liter ásványvíz biztosan higít valaennyit a nedveken, na de 1 pohár víz? 🙂

 87. Ágnessays:

  2 litert azért nem iszik meg szerencsére. 🙂

 88. Gabocasays:

  Liv,
  Újra olvasgatom ezt a blogot és hat pont ma gondolkoztam megvenni a Keto-Adapted könyvet! Az író blogján sok érdekeset olvastam mar es hat kipróbálnám szívesen ezt a keto “diétát”. Én eddig úgy tudtam napi 50g szénhidrát az meg ketozis de itt úgy tűnik hogy 20 es az alatti számról beszélnek ! Ez tényleg így jó? Én nem fogyás miatt csinálnám hanem a sok más fizikai es mentális előny miatt. Te mit szólsz így 2 év után hozza? Meg csinálod?

  • Szia! Teljesen egyén függő, és időfüggő is, kezdetnek 20 g alatti szénhidrátmennyiséget javasolnak, azonban pár hónap után – főleg, ha mozgásban vagy, sportolsz – 70-80 g mellett is ketózisban lehet lenni. Nem egy egyszerű diéta, sok kísérletezést igényel, s én nem is szoktam ajánlani senkinek, mert fogyókúrára szerintem alkalmasabb a fehérjedúsabb-zsírszegényebb, kb. 100 g szénhidráttartalmú diéta, “csak úgy” meg igazán kegyetlen tud lenni. Ez egy terápiás diéta, abban viszont a legjobb.

 89. Gabocasays:

  Liv bocs de megegy kérdésem lenne. A keto életstílusban hogy a csudába férnek bele a zöldségek ? Nézem a szénhidrát tartalmakat es hat elkeserítő. A napi 20 grammba nagyon kevés fér. Akkor talán nincs rá szükségünk ? Mert a gyümölcsrol lemondani ok ( persze nyáron megy a barack :);) na de a zoldsegekrol? Es itt nem a sütőtökrol beszélek meg a borsorol hanem a többiről. Na erről is írnál? Lehet hogy itt megint én pánikolok es inkább vegyem meg a keto csíkokat es hat az majd megmutatja mennyit ehetek:)

  • Nos, kezdetekben érdemes a karfiol-brokkoli-zellerszár- nem édes paprika – zöldbab – bogyós gyümölcsök vonalra ráállni, ezekkel általában nincs gond. Aztán vissza lehet hozni a répát, gyökeret, céklát, sütőtököt, borsót is.

 90. Gabocasays:

  Szia bocs azt írtad hogy ” nem egy egyszerű diéta , sok kísérletezest igényel s en nem is szoktam ajanlani senkinek ” … Viszont a lap tetején rengeteg előnyt soroltal föl… Meg mindig így gondolod? Mert amiket felsoroltál , hat azok amik miatt en szeretnem továbbra is próbálgatni ezt az életstílust :):)

 91. Teljesen így gondolom. De akkor is igaz, hogy nem könnyű szépen kiegyensúlyozni a diétát, sokaknak elmegy tőle a kedve. Illetve, a másik gondolatom meg az volt, hogy az előnyök sokaknak feltehetően kevesebb zsír-több fehérje diétán is jelentkeznek.

  Azt látom, hogy a diétát az tudja hosszú távon fenntartani, aki egyedül él vagy magányos típus vagy a született úttörő. Én egyik sem vagyok, és az étkezés nekem több, mint létfenntartás, ezért én nem vagyok az ideális alapanyag ehhez a diétához, de mégis, évek alatt csak kikísérleteztem, hogy tud működni nekem, nálam.

 92. Gabocasays:

  Na örülök hogy azert meg mindig állnak a fentiek 🙂 es külön köszönöm hogy a szélsőséges irányzatok között tőled mindig egy jo kis józan elemzést kapok 😉

  Jót mosolyogtam az étkezés több mint létfenntartás mondaton, en is ebben a cipőben járok, szeretek finomakat enni , új recepteket kipróbálni , örülni az életnek ( es persze közben nem kilókat felszedni haha) … Tegnap éppen egy gyönyörű citromos habos krémes tortát csináltam a ma esti vacsora Klubra , es hat büszkén mondhatom, szuper finom lett , es teljes lelkifurdalás nélkül eheti mindenki:)

  Ja, en egyébként azt hiszem s született úttörő kategóriába tartozom ;):)

  Mégegyszer nagyon nagyon köszönöm hogy bátorítást adsz mialatt próbálom en is megtalálni a számomra egészséges ( de nem kell hogy tökéletes legyen!!!) étkezést.

  Nagyon áldott karácsonyt kívánok es kíváncsian várom a decemberi blogodat, a tavalyin majdnem elbogtem magam … Hiába itt kint egy kicsit ( nagyon ) más a karácsony …. Magyarországon nekem mindig meghittebb volt… Amerikában az anyagiasság miatt harcolni kell a szép , csendes, bensőséges karácsony hangulatáert.

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.