Patológusok, bárányok, himlők

Tegnap érkeztem meg Siófokról, ahol a patológusok rendszeres éves kongresszusa zajlott. Ez volt a hetvenegyedik a sorban. Én még sosem voltam kongresszuson, ennyi patológust sem láttam még egyszerre (összesen 240 darab van belőlük az országban, úgyhogy ritka példányok). Sőt, szállodában sem laktam még. Ez a szálloda egy négycsillagos volt a Balaton partján. Welness, happiness, minden, de nekem fura volt. Minden drága és minden csillog-villog, rengeteg a kaja, de nem jó. A szauna meg a fürdő, na, az jó volt. Meg persze a Balaton.

A kongresszus témájával igazán nem fárasztok itt senkit, számomra nagyon érdekes volt, de leginkább azon törtem a fejem a sorok között, hogy vajon hogy fogok én ennyi mindent még megtanulni és elsajátítani a szakvizsgámig. Még három év. Most épp úgy érzem, hat sem lenne elég.

A patológusok roppant érdekes emberek, nagy tudásúak és kissé bogarasak (a bogarasság nekem is megvan már…). Vannak közöttük őrületes sznobok is. A legfurább kombináció a fiatal nagy arc, annak szerintem nem lesz jó vége, de ez meg minden szakmáról elmondható, gondolom.

A patológiáról azt kell tudni, hogy ez egy gyönyörű szakma, de méltatlanul mellőzött és még orvos kollégák körében is ismeretlen a szakmának a mélysége, precizitása és hihetetlen módon növekvő fontossága. Magyarországon patológusnak tanulni az egyik legjobb ötlet, én azt mondom. Elképesztő tudásúak a magyar patológusok, európai viszonylatban is, hiszen már az orvosképzés is remek, a patológus képzés pedig egyedülálló.

Számomra a munkámban rejlő folyamatos szellemi kihívás az, ami egy életre megunhatatlanná teszi ezt a szakmát, s emellett még sokszínű is. A betegségek egyre jobb megértése és egyre célzottabb terápiája mellett, ami engem igazán érdekel és éltet, az a bennünk rejlő mikrokozmosz folyamatos megismerése. A terápiás dolgok annyira nem kötnek le; érzem a hiábavalóságot benne. Emberek, nem még egy sokmilliós target terápia kell, arra kellene rájönni, hogyan lehetne inkább elejét venni ennek az egésznek! Ez persze egy logikus gondolatmenet, de mivel azt látjuk jelenleg, hogy egy gén „egyszer csak” mutálódik és elkezdődik a nyomán a baj, akkor már muszáj magával a kialakult problémával foglalkozni és azt meggyógyítani.

De erre a blogra talán inkább olyan könnyed információk kellenének, mint az, hogy a Zséda férje mellett ültem az egyik szekción. Illetve hogy a Kulka János nővére is patológus és nagyon szimpatikus. Meg hogy fürödtem meg szaunáztam a puccos wellness részlegben (a 750 Forintért turkált vicces retró fürdőrucimban).
Meg hogy a híres kongresszuson rajtam kitört a Varicella. S ennek a bőrpatológusok csodájára jártak.

A következő a történet. 10 éve derült ki egy vérvételsorozat során (Még hallgató voltam, s a hepatológián megszúrtam magam egy Hepatitis C-s tűvel, emiatt rendszeresen jártam vérvételre, hogy végül is elkaptam-e vagy sem. Szerencsémre nem.), hogy a szervezetem még nem találkozott a vírussal. 23 évesen már nem olyan jó ötlet a bárányhimlő, főleg egy hamarosan szülni akaró nőnek, ezért beoltottak.

Most meg, 10 évvel később elmentünk a bárányhimlőért (végre! Nóri már 8 éves, ideje volt már) és sikerült is begyűjteni. Sárin kezdődött, nagyon cuki, tele van apró pöttyökkel és gyakorlatilag kutya baja. Néha vakarózik, de tudja, hogy nem szabad.

Bezzeg én! Hajjajj! Én jól belázasodtam, van egy óriási seb a bölcsességfogam mögött, amitől alig bírom kinyitni a számat, annyira fáj az állkapcsom és minden marja és csípi, éjjel fájdalomcsillapítóval alszom. Az arcomon van két pötty, iszonyatosan fest, hatalmas és váladékozik és fáj és gusztustalan, a derekamon lévőt kidörzsölte a farmer, ezért az is levedzik és vérzik, és emellett van rajtam még számtalan aprócska pötty is, amik nem fájnak, de viszketnek és a közérzetem meg olyan, mintha végigküldtek volna egy húsdarálón.

Na, ezért nem oltattam a gyerekeimet. Hogy ezen ne kelljen majd végigmenniük. Persze, ezt nem tudtam előre (nekem nem volt más választásom), de most meg milyen jól hangzik, nem?

Kicsit mentegetőzés is ez a bejegyzés, mert hogy nem volt időm még mindig nekiülni úgy istenigazából ezeknek a bejegyzéseknek. Wifi persze volt, de időm meg nem. A patológusok mulatni is tudnak ugyanis, ezt nem is gondoltam volna róluk.

Az utolsó nap volt a legérdekesebb, mikor is a Magyar Patológusok Társasága számba vette magát, és ismét megállapították, hogy alig maradt patológus az országban, aki még dolgozik, az is hamarosan nyugdíjba megy, a fiatalok külföldre mennek tizenötszörös fizetésért (Írországban pl. nincs patológusképzés egyáltalán), s a minimumfeltételek sem adottak a Patológiai osztályok nagy részén. Utánpótlás nincs. Remény? Az persze van.

Engem még nem számolnak maguk közé. 60 szakvizsgára készülő orvos van Magyarországon.

 

21 Hozzászólások

 1. Évasays:

  “10 éve derült ki […] ezért beoltottak.
  Most meg, 1 évvel később elmentünk a bárányhimlőért…”

  Ezt most nem értem… Mihez képest 1 évvel később? (vagy csak véletlenül lemaradt a nulla?)

  És tíz (vagy egy) évvel ezelőtt be lettél oltva, és most mégis megkaptad? És ennyire durván?
  (a környezetemben van egy másfél év körüli kisgyerek, akinél a szülők éppen a varicella oltáson gondolkodnak – ennek fényében talán felesleges)
  Neked miért “nem volt más választásod”? A tervezett terhességek miatt? (hogy ne esetleg éppen abban/azokban az időszak(ok)ban essél át a betegségen?)

 2. Igen, a nulla lemaradt.

  Azért nem volt más választásom, mert kiderült, hogy még nem voltam fertőzött és terhesen nem jó elkapni. Felnőttként nagyon durva. Hát ezért lett az oltás.

  Gyerekeknél lehet, hogy más a dolog (oltás utáni fertőzés nem súlyos egyáltalán), de én nem akartam oltatni a gyerekeimet semmiképp.

 3. Évasays:

  köszi Livi a választ!

  Ha oltással és anélkül is el lehet kapni, mi értelme az oltásnak?
  (A kérdés költői, nyilván nem véletlenül nem olttattad be a gyerekeidet.)

  Ugyancsak a környezetemben levő 2 testvér (3 és 6 évesek) is megkapták a varicella oltást (a kicsi egyet, a nagy mind a kettőt), majd az óvodában azért csak begyűjtötték a betegséget is.
  Jobbulást neked!

  • Köszi! Én továbbra is pocsékul vagyok. Sári remekül viseli (rengeteg pöttyel), a többieken még nem jött ki eleddig. 🙂

 4. SZia Liv!
  Idetaláltam én is. 😀 Mi tavaly estünk át rajta (szerencsére én már gyerekként letudtam, nem úgy, mint az anyukám anno…), nálunk a középsőnek volt nagyon durva, végül Zoviraxot kapott rá, mert szegénynek a feje 95%-ban be volt terítve vörös hólyagokkal. Úgy sajnáltam! A kislányomnak meg még mindig van a fenekén egy fél cm átmérőjű vörös pötty, ami egy mély nyílt seb volt (pelus alatt). De túléltük, bár azt mondják a gyerekorvosok, hogy mióta van rá oltás, sokkal durvábban jön ki. Nem értek hozzá, hogy ez összefügg-e. Ráadásul oltott is elkapja, csak enyhébben, ill. csak bizonyos ideig véd az oltás, ha nincs újraoltás, védtelen lesz újra az ember, így felnőttként elkaphatja újra (legalábbis én így tudom). Na de nem okoskodok, mert nem vagyok szakmabeli. 😀 Ami talán segíthet: A legjobb “szer” a szódabikarbónás vízzel lemosogatás volt (1dl langyos vízbe 1 ek szódabi, és vattával rápacsmagolni). Viszketést csökkenti és leszárítja a hólyagokat. 😉

 5. Szettisays:

  Nálunk úgy zajlott a bárányhimlő, hogy amikor a fertőzőn voltam gyakorlaton, csináltattam szerológiát, hogy vajon átestem-e már rajta, (anyukám szerint nem,) hasonló megfontolásból, gyerekvállalás előtt álltunk. Az jött ki, hogy már voltam (poz. volt az IgG-m). Anyukám erősen kételkedett… Erre kb két-három éve, amikor durva bárányhimlő volt az oviban, én voltam az első, aki elkapta, tele volt a bőröm és minden nyálkahártyám kiütéssel, nem is viszkettek, inkább szörnyen fájtak. Aztán pontosan két hét múlva kijött a lányokon is, rajtuk sokkal kevesebb pötty volt. Túléltük. Szerencsére két terhesség között vészeltem át.
  Az oltást nem erőltettem volna, ha nem kapják el, akkor sem, errefelé is mindenki arról panaszkodik, hogy ugyanúgy elkapja, sőt. Amúgy sem oltunk nem kötelező oltást, csak kullancs ellen, a gyerekekből már marha sokat szedtem ki, Gergő idén Lyme-kórt is összeszedett.
  A többiekkel várd ki a két hetet, aki még nem kapta el, biztos elkapja 🙂

 6. Huhh, ez durva, nem is tudtam, Szetti. Nekem nem sok nagy kiütésem v van, de éktelenül fájnak és nagyon nagyok is. A nyálkahártyám a számban gyakorlatilag lepusztult, enni sem bírok rendesen.

  Tapasztalat, hogy ugyanúgy elkapják az oltott gyerekek, sőt, még akár rosszabb is lehet? De hát hogyan? Erre most így hirtelen nem látok logikus magyarázatot.

  Réka, köszi a tanácsot, ez a szódabikarbónás víz még jól jöhet. Sári remekül viseli egyelőre, meglátjuk, a másik kettő hogy bírja majd.

 7. Pontosítok: Nem azoknál durvább, akik oltva voltak (náluk enyhe tünetek voltak, pár kicsi pötty), hanem azoknál, akik nem lettek beoltva (náluk kitombolja magát a vírus), legalábbis ezt mondták a gyerekorvosok.
  (Az is tök érdekes, hogy a skarlát is különböző féle képpen jelentkezik, nem mutatja a klasszikus tüneteket, de ez már egy másik történet. :D)

 8. Szettisays:

  A tapasztalat az oltás utáni gázos bárányhimlőről nem tudományos, és nem széleskörű, az óvónők és a szülők mondják mindenhol. Nekünk nincs tapasztalatunk az oltásról, mert mint mondtam, nem oltottuk őket.

 9. Okés. Megkérdezem majd a gyerekorvosunkat.

 10. Giuliosays:

  A vírusok 4 milliárd éve röhögnek ezen a bolygón. Hihetetlenül alkalmazkodóak, variabilisek, azt pedig tudnod kell,hogy a RES megkerülésével direkt a vérbe adott védőoltások gyakorlatilag kalap kakit érnek.
  A védőoltásokat profitért adják, nem védelem okán.

 11. Azért az elég érdekes, hogy a bárányhimlő súlyosabb (lehet) oltottakon. Feltehetően az immunreakció erős.
  Azt most már többen is írták és mondták nekem, hogy az oltás után simán el lehet kapni a bárányhimlőt, s örüljek, hogy ennyivel megúsztam (5 napig haldokoltam, de tényleg, főként a nyálkahártyáimon lévő nyílt sebek miatt).
  Hihi, “feljelentettek” az ANTSZ-nek (a háziorvosom), remélem, nem lesz ebből semmi utólagos papírmunkám. 🙂

 12. Giuliosays:

  Az immunreakció nem ERŐSEBB, hanem hibás. Hiszen az immunválaszt nem a természetes behatolási kapukon keresztül bevitt kórokozóval hozták létre. EZ rendszerszintű hibákhoz vezethet.
  Az agyon oltott magyar óvodás gyerekek gyakorlatilag ÁLLANDÓAN betegek.
  Tudom, mert vegyes körzetben dolgozom. Ilyen régebben egyszerűen nem volt.
  És ha belegondolsz, hogy az oltási kampányok pont ősszel/télen vannak, akkor ez önmagában is megmagyarázhatatlan, hiszen ekkor a legrosszabb az immunstátuszuk. (D-vitamin hiány.) Ilyenkor van az influenza és az ILI vírusok szezonja is, állandóan cirkulálnak mutálód vírusok a gyermekközösségekben.
  Én erre már sokszor rákérdeztem, soha senki értelmes választ nem adott. A régi himlő oltást én még scarificatio formájában kaptam.
  És mi van a bőr alatt? RES. Hol a feketehimlő? Eltűnt.
  Érdekes.:-)
  Minek szúrni? Átugrani a természetes szűrőket?

 13. Az erősebb immunreakció mindig hibás, persze. A behatolási kapukkal egyetértek, de az oltásokat a vérbe adni tényleg hiba. Én úgy képzeltem, hogy a subcutan oltások a nyirokrendszerrel lépnek kapcsolatba, nem a véráramba kerülnek elsősorban.
  A D vitaminnak elég erős az immunszupresszív hatása (tapasztalataim szerint is), fertőzésekkor szedni kifejezetten ront a helyzeten. Gondolj csak bele, mennyit segít a D vitamin az “erős” immunreakcióktól szenvedő betegeken (autoimmun cuccok).

  Én olyan régen szeretném már érteni az oltásokat, s még mindig nem tudok dűlőre jutni…sajnos az ovisok tényleg mindig betegek. Még nem asszociáltam az oltásokkal ezt a jelenséget, s persze, simán lehet, hogy teljesen igazad van. 🙂

 14. “A D vitaminnak elég erős az immunszupresszív hatása (tapasztalataim szerint is), fertőzésekkor szedni kifejezetten ront a helyzeten. Gondolj csak bele, mennyit segít a D vitamin az “erős” immunreakcióktól szenvedő betegeken (autoimmun cuccok).”

  Liv! Ezt leírnád egy kicsit részletesebben is? Nem értem teljesen. 🙁 Tényleg immungátló hatású a D-vitamin? Vagyis betegség idején adva az, egyébként meg támogatja az immunrendszert? (Vagy ez utóbbi nem igaz?) És használják autoimmun betegeknél kezelésként? És allergiásoknál is segít? Vagy ront? (Pl. krónikus bronchitisesnél ront vagy segít a D-vitamin adagolás??? Vagy ez is az aktuális állapottól függ?) Hú, ez tök izgi!!! 🙂 Újabb érdekes dolgot tudok meg itt… 😉

 15. Réka, az a helyzet, hogy megvan az a téves tendencia vitaminok terén is, mint sok mindenben: ha valami jó, akkor abból még több biztosan még jobb. Ez a D vitamin esetében sem igaz, mint annyi sok más esetben sem.

  Ha valaki D vitamin hiányos, akkor nyilván, kell pótolni. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a D vitamin egy hormon (inkább, mint vitamin), és a hormonkezeléssel óvatosan kell bánni. A D vitaminnal is.

  Igen, interakcióba lép az immunrendszerrel, gátolja a B és T sejtek érését is.

  Ennek ellenére nyilván érdemes szinten tartani az elért normál D vitamin szintünket, aki elérte, annak télen egyéni igénye szerint szedni, nyáron napon lenni, stb…ez mind fontos. Nagyon is. Normál dózisban (ez túl egyénfüggő, nem írok ilyet) adva nem gátol semmit.

  De gyereknek/felnőttnek vírus vagy bakteriális fertőzés esetén jól megtolni az adagját teljesen fordított hatást fog elérni.

  S igen, autoimmun betegeknél sokat segít az emelt dózis. Sőt, több cikk is említi, hogy az autoimmun betegek D vitamin szintje az átlagnál jóval alacsonyabb szokott lenni, s a szint helyreállítása javulást eredményez.

 16. Aha! Értem. Van esetleg erről cikked, amit tudsz linkelni? Megköszönném. Ill. még egy kérdés: amikor betegek vagytok pl. most, leálltok a D-vitamin szedésével? (Mostanában én már adtam hébe-hóba a gyerekeknek 1-2 cseppet, mert a napocska egyre kevesebbet süt ránk :()

 17. Giuliosays:

  Szerintem ezen okból az intradermális oltások, oltópisztoly, vagy a nasalis aerosolok a jók.
  A subcutisból azonnal irány a véráram, ld. inzulin, LMWH, stb.
  Az izom meg kész merénylet.:-)

 18. Giuliosays:

  Megnézném, kik szponzorálták a kutatásokat.:-)

 19. De minden oltást izomba adnak. Nem??? 😮

  Liv! Köszi a linket!!!

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.