Mellékvese kimerülés

Régóta szeretnék írni erről a szerintem fontos és mellőzött témáról. Tavaly futottam bele először ezekbe az információkba és azt gondolom, hogy rengeteg embert (főleg nőt) érinthet. A közvetlen környezetemben is van 1-2 ember, akit “diagnosztizáltam”, de persze én nem tudom kimondani a végső szót, az egy endokrinológus dolga.

A helyzet nem könnyű, mert az orvosi irodalom általában csak a mellékvese elégtelenséggel foglalkozik (Addison kór, Cushing kór), a  kimerüléssel nem, mely, mint látni fogjátok, nem konkrét, specifikus tünetekkel jelez., tehát nehéz felsimerni. De fel lehet!

A téma a szénhidrátban szegény diétákat követők számára azért is különösen fontos, mert sokszor ez a háttérben lévő probléma a szénhidrátmennyiség csökkentésével drasztikusan előtérbe kerül. Tehát aki már próbálta mondjuk a paleolit, GAPS, vagy egyéb, szénhidrátszegény diétát és nem bírta, mert 1 hét alatt annyira kimerült, hogy abba kellett hagynia, akkor gondoljon a mellékveséire.

1. Mi a mellékvese?

A mellékveséről talán nem is tudnak sokan (vagy inkább úgy mondom, nem emlékeznek rá), jelentéktelennek tűnő kis szerv, olyan, mint egy kis sapka a vesék tetején. Mindkét vesén ül egy.

A külső, kéregrész  feladata a szteroid hormonok termelése. A belsejében (velő) termelődik az adrenalin. A kéreg 3 rétegű. Az első rétegben termelődik a só és víz háztartást szabályozó aldoszteron.

A középső rétegben termelődik a kortizol, ami egy egész szervezetre, leginkább az anyagcserére ható hormon.

A belső rétegben termelődnek a nemi hormonok.

2. Mik a mellékvese kimerülés tünetei?

A mellékvese kimerülés tünetei elsősorban a kortizol termelődésének zavarára vezethetők vissza. Normális esetben a kortizol szintje reggel magas és este alacsony.

Tünetek:

Az első és legfontosabb tünet, hogy reggel nem akaródzik felkelni (és nincs reggel étvágy). A második tünet, hogy este – bármennyire fáradt is az ember – nem tud elaludni. Előfordul, hogy már a harmincas éveiben altatót kell bevennie időnként, mert máshogy nem megy az alvás.

Ezekből következik, hogy kialakul egy krónikus fáradtság. A kozmetikai márkák eladói jól megszedik magukat, mert a szem alól a karikákat el kell tüntetni valahogy. Krémeket veszünk, hogy ne látsszon. Kávé és tea kell, hogy a napot túléljük. Ja, és édesség! Erős az édesség utáni vágy.

A fáradtság tovább erősödik attól, hogy a glikogéntárolási képesség romlik. Az ilyen hölgyek (mondtam már, hogy elsősorban nőket érint a probléma?) nem tudnak kirándulni, hosszabb sétákra menni, sportolni, mert idő előtt nagyon kimerülnek az izmaik.

A vérnyomás mindig alacsony. Gyakori a szívdobogásérzés. A végtagok sokszor hidegek, akár nyáron is.

Súlyosabb esetben a többi fent említett hormonnal is probléma lesz; először is az ösztrogén kezd el dominálni a nemi hormonok közül, ennek a következő jelei vannak: premenstruációs szindróma, alacsony hő (aki hőmérőzik, annak ez feltűnhet), cisztás ováriumok és mellek, vérzészavarok, miómák, fibroidok nőnek. Ezek mind azt jelzik, hogy a nemi hormonok termelésben zavar állt be. Ennek megvan a biokémiai magyarázata, a mellékvesekéreghormonok ugyanis nagyon hasonló szerkezetűek, szinte egyik a másikból képződik, nagyon érdekes. Ezért lesz a szindróma egyre komplexebb.

Ha a kortizol+ aldoszteron termelése tovább romlik, akkor az érintettek állandóan sósat ennének, a fertőzések még gyakoribbak lesznek (az immunrendszert nagyon sok minden, köztük szinte minden hormon befolyásolja közvetetten, a kortizol különösen), az álmatlanság és a feszültség mindennapos lesz, és lassan a mellékvesevelő működése is felborul: adrenalin löketek árasztják el a szervezetet időnként, tovább romlanak a szorongásos-kimerüléses tünetek.

3.  Milyen életmód vezet mellékvesekimerüléshez?

Először is bármiféle tartós stressz, depresszió, érzelmi hullámvölggyel járó állapotok, családi problémák miatti állandó feszültség. A kortizolszint ezért állandóan magas, pedig csak reggel kellene belőle sok (hogy felébredjünk).

Bármiféle krónikus betegség (főleg ha fájdalommal jár), immunbetegség.

Gyerekek! 😀 Oké, ez most vicc, de azért nem teljesen: több szülés gyors egymásutánban, évekig tartó kialvatlanság, fáradtság mind hozzájárulhat a mellékvesék  kimerüléséhez.

Bármiféle étel-intolerancia, ami többé-kevésbé kifejezett felszívódási zavarokat okoz.

Krónikus, nem kezelt pajzsmirigyproblémák.

Remélem, a folyamat átlátható: valami, egész testre ható, kimerítő hatású esemény (testi vagy fizikai állandó stressz) miatt a mellékvesék elkezdenek kimerülni, és egy idő után már maga a mellékvese tartja fenn a problémát. A probléma tehát állandósul, és mivel egy kicsit ördögi kör jellege is van a folyamatoknak, tehetetlenül állunk: miért nem javul? Miért nem gyógyul? Miért nem menstruál, fogy, hízik? Miért nem tud felkelni reggel? Miért nem javul az alvása?

4. Diagnózis

Mindenképp kell egy orvosi kivizsgálás, kortizol szint mérés, aldoszteron szint, esetleg nemi hormonok, D vitamin szint mérés…. egy jó endokrinológus mindent megnéz. Találtam egy kérdőívet, szerintem érdemes ezt otthon kitölteni és az orvost ezzel felkeresni.  Aki gyanakszik, hogy esetleg ilyen problémája lehet, mindenképp töltse ki, mert hasznos, részletes, alapos, szerintem elég átfogó (jobb, mint az én listám itt). Egy kedves ismerősöm töltötte ki nemrég, és neki elég egyértelműen kijött, hogy mellékvese kimerülés lehet a fáradtsága hátterében. Most ezzel a kitöltött kérdőívvel megy orvoshoz.

5. Kezelés

Joggal kérdezheti mindenki, hogy a diéta segít-e ezen a problémán. Nos, a válasz az, hogy nem, sőt. Mivel az anyagcsere felborult, a szénhidrátéhség túl erős és túl kifejezett, először a hormonszinteket kell rendbe tenni.

(Aki úgy érzi, hogy a tünetek csak enyhén jellemzőek rá, az alábbi kezelési ötletek otthon is biztonságosan kipróbálhatók, segíthetnek. Ha azonban a tünetek összetettek és tényleg súlyosak, akkor érdemes mindenképp orvoshoz fordulni és vérvétellel igazolni a hormonszint problémát. Sőt, a kortizolt nyálból mérik, úgyhogy ahhoz még szúrás sem kell.)

Ha a helyzet nagyon súlyos, akkor hormonszedéssel el lehet kezdeni korrigálni a helyzetet, de nem kell mindjárt ágyúval lőni, erre az állapotra ugyanis kiválóan alkalmazhatók az úgynevezett Adaptogének. Ezek közé tartozik a ginzeng, maca, rhodiola, poloskavész, édesgyökér és még egy-kettő, aminek a nevét sem tudom kimondani. Lehet, hogy kinevettek, mert megint a testépítőket ajnározom, de ilyen étrendkiegészítőt minden testépítő boltban lehet kapni. A testépítők megelőzésképpen szedik, hogy a mellékveséjük rendben maradjon a kimerítő edzések ellenére!

Az alvást mindenképp rendbe kell tenni. Sötétedés után a mesterséges fényeket jó lenne kerülni. Este időben le kell feküdni (teljes sötétségben, hogy a melatonin termelődés normalizálódhasson). A GABA aminosav szedése segíthet, s az altatót minél hamarabb el kell tudni hagyni.

Reggel/délelőtt fényes napra menni akár pár percre is, nagyon hasznos és hatásos. (nem abrakadabra, a tobozmirigy működését normalizálja inkább.)

D, B és C vitamin pótlás szinte biztosan szükséges! Ezeket egyszerű pótolni és önmagában is javulást hozhat már.

További hasznos dolgok: reggel ébredéstől számítva fél órán belül enni kell! Tudom, beszéltem már a reggeli ellen, de aki mellékvese kimerüléssel küzd, annak az anyagcseréje nem működik megfelelően, ha kihagyja a reggelit, akkor napközben egyre rosszabb lesz a helyzet.

Meg kell tanulni pihenni. Nemet mondani. Stresszt kezelni. Erőn felül semmit nem csinálni, amíg a helyzet nem javul.

A folyamatban egy ponton, amikor már az alvás rendeződött és kicsit javul az energiaszint, érdemes egy glutén-cukor-tejtermékmentes diétára átállni (legalább pár hónapig). Egy ilyen diéta különösen kíméli a mellékvesét, érdemes megpróbálni. Fontos, hogy a vércukor ne ugráljon. Szerintem mindenkinek jó lenne, de ha valami baj van, akkor különösen nem mindegy!

6. Prognózis

A prognózis nagyon jó, de tenni kell érte! Ne várjunk csak az orvostól megoldást, a fent felsoroltakon kívül nagyon fontos, hogy az életünkben lévő felesleges stresszorokat iktassuk ki és kész. Az enyhébb esetek pár hónap alatt rendbejönnek, súlyosabb esetben legyünk kitartóak, akár 1-2 évbe is telhet, mire kijelenthetjük, hogy meggyógyultunk.

7. Megelőzés

Megfelelő diéta, megfelelő alvás, újra és újraoptimalizált stressz- szint, ha kell, életmódváltás. Vitamin és ásványi anyag pótlás. Pihenés. Boldogság. Ilyen általános dolgokat tudok csak mondani.

Én meg vagyok győződve róla, hogy a mellékvese kimerülés előbb utóbb minden 21. századi embert érint, ahogy idősödünk. Mindenki fáradt. Kimerült. Sokan küzdenek alvászavarral, hormonális egyensúlyvesztéssel…ha valaki azt érzi, hogy “fáradtabb, mint kellene” és úgy érzi, hogy nem lesz jobb, nem tud kijönni a fáradtság, alvásproblémák és a stressz ördögi köréből, akkor ne törődjön bele! Kérdőívre fel!

Utóirat, azért hagytam a végére, mert fontos adalék: az összes mellékvesekéreg hormon a koleszterinmolekulából képződik… 😀

Update:
Sajnos a “sima” endokrinológus nem vette a lapot, szerinte a mellékveseproblémák nem jelentkeznek fáradtsággal és alvászavaros tünetekkel! Ezért szeretnék idetenni két Pubmed cikket (értsd: ami a Pubmedben megjelenik, az már valódi “tudomány”), ami alátámasztja a bejegyzésben írottakat, csak úgy, magamnak. Meg annak, aki orvoshoz szeretne fordulni ezzel problémával.
Amit sajnálok, hogy 2 embert küldtem el magánrendelésre, ahol nem lettek okosabbak. Szóval az első kör pénzkidobás volt!
CIKK 1
CIKK 2

A képek forrása a Wikipédia és a McGraw-Hill Inc.

Forrás: Jack Kruse, Mark Sisson, Laborex

34 Hozzászólások

 1. Annasays:

  Mindig olyan érdekeseket írsz! Egész életemben utáltam a biológiát és a kémiát, de te olyan jól tudod elmagyarázni a dolgokat. Köszönöm mindannyiunk nevében, hogy időt szánsz erre.

 2. Évasays:

  Én – a tüneteimen (meg a körülményeimen) végignézve – több éve gondolkozom azon, hogy nálam ilyesmi lehet. (de ilyen kórkép ugye, “nincs is” – jobbára még az orvosok “köztudatában” sem)
  Jó ez az összefoglaló, hamarosan meg is csinálom a tesztet. Csak azt nem tudom, hogy a háziorvosom hogyan fog reagálni, ha a végeredménnyel eléállok. (a sok nyűgöm alapján már el vagyok könyvelve nála a hypochonder kategóriába…)

  • A háziorvostól csak egy beutalót kell kérni, ha úgy érzed, érdemes. De nyomtasd ki nyugodtan ezt az írást és vidd el neki, tudom, hogy egy orvosnak ez nem elég “tudományos”, de hátha segít meggyőzni.

 3. Írtad, hogy a GABA aminosav szedése segíthet? Ez mi pontosan? Patikában lehet beszerezni? Vényköteles?

  • Réka, itt van róla info, vond le belőle a testépítő szöveget, és akkor lesz értelme, ígérem (mármint nekünk, laikusoknak is!!!)! Patikában meglepődnék, ha lenne! 🙂

   A gamma-aminobutyric sav (GABA) központi idegrendszerünk számára az egyik leggyakoribb gátló neurotranszmitterként ismert. Valójában ez azt jelenti, hogy nyugtató hatással van szervezetünkre. A rohanó világunk okozta növekvő stressz elleni küzdelemként sokan fordulnak az olyan természetes nyugtatók felé, mint amilyen a GABA is.

 4. Krisztinasays:

  Az utóiratot világítsd meg, kérlek. Érzem, hogy csattanónak szántad, de tudatlan vagyok. Azt jelenti, hogy fordítsunk gondot a koleszterin-állományunk szaporítására?

  • Krisztina, nem gondoltam ám semmi komolyra, csak a tényre, hogy a koleszterin nem csak “azért van”, hogy infarktust kapjunk tőle. Sajnos manapság egy orvosi egyetemet el lehet úgy végezni, hogy nem esik le valakinek, hogy koleszterin nélkül nincs élet, mert nemcsak minden sejtmembrán felépítőköve, hanem hormonok is képződnek belőle.

   A szervezet képes koleszterint termelni magától is egyébként, de ha kintről viszünk be, akkor a belső termelés leáll.

   A mellékvesében egyébként nagyon magas a koleszterin szintje, mivel a mellékvesekéreghormonok mind a koleszerinből képződnek.

 5. nagyon-nagyon köszönöm! (mint tankönyvi példa)

 6. Update:
  Sajnos a “sima” endokrinológus nem vette a lapot, szerinte a mellékveseproblémák nem jelentkeznek fáradtsággal és alvászavaros tünetekkel! Ezért szeretnék idetenni két Pubmed cikket (értsd: ami a Pubmedben megjelenik, az már valódi “tudomány”), ami alátámasztja a bejegyzésben írottakat, csak úgy, magamnak. Meg annak, aki orvoshoz szeretne fordulni ezzel problémával.
  Amit sajnálok, hogy 2 embert küldtem el magánrendelésre, ahol nem lettek okosabbak. Szóval az első kör pénzkidobás volt! 🙁
  CIKK 1
  CIKK 2

  Próbálok találni egy “elvetemültet”! 😀

 7. Te jó ég.. Évek óta van diagnosztizált epilepsziám, ami mellé nem is olyan régen társítottak egy RSL-t is (ReStressLegs). A tüneteim igen komoly lábrángások (főleg éjszaka, de újabban már nappal is előfordult egyszer-egyszer). Amit írtál, rólam szól. Este nem tudok elaludni, nem ritka, hogy éjjel egyig is ébren vagyok. Reggel nem tudok felkelni, akárhány óra ébreszt is, de még a férjem hangjára is csak negyedszerre. Folyton csokit ennék.. vagy sütit. És épp ma iszonyatosan megkívántam a sós mogyorót. A rendszertelen étkezés is stimmel, a koffeinnel együtt..
  Na, hát kíváncsi leszek, ha ezzel beállítok az orvoshoz….
  Mindenesetre én is köszönöm ezt az írásodat (is)

 8. Erikasays:

  Szia Dius!

  Rengeteg anyag van a nyugtalan láb szindrómáról a neten , keresgélj, hátha tudsz azért segíteni valamit rajta magad is: itt.

  vagy csak írd be a gugliba: nyugtalan láb szindróma kezelése – lesz egy csomó találat,pl. egyiknél ezt javasolják:
  “Vashiányt vagy cukorbetegséget rendezni kell, célszerű elhagyni az élvezeti szereket, a cigarettát, a kávét illetve az alkoholt. Inakítv, nem sportoló páciens esetén a rendszeres testmozgás elkezdése szinte csodát tehet, de hatásos lehet a gyakori lábfürdőzés is.”

  A másik: tudtad, hogy az epilepsziát ketogén étrenddel lehet gyógyítani? Nem javasolták neked? Nézz utána, nagyon jó eredmények vannak. Biztos Liv is tud adni tanácsokat. Liv, bocs, ha hülyeségeket írtam.
  Ha kell, keresek neked linket. 🙂
  Szeretettel: Erika.

  • Köszönöm Erika.

   A sportolást javasolták elsőre nekem is. Konkrétan nordic walking-ot mondott az orvosom. 🙂 Na, az azért még nem, de aktív gyaloglás jelen van az életemben azóta (még nem vettem észre változást). Valamint magne b6-ot és calciumot javasolt.
   Ó, és igen, jó lenne, ha egycsapásra elhagynám a kávét és a cigit, csak sajna ehhez kicsit gyengécske vagyok (még).
   A ketogén étrendről még nem is hallottam, de utánanézek.

   • A mozgás ne legyen túl intenzív, mert az ronthatja a tüneteket. A kálcium helyett (mellett?) én magnéziumot javasolnék és egy jó erős B vitamin komplexet (ja, most látom, magne B6, az sem rossz). Érdemes lehet a gluténmentes diéta, én több cikket is olvastam arról, hogy ez a szindróma gluténmentes diétára jól reagál.

 9. Erikasays:

  Szia, Dius!

  Ó, hát akkor hátha van remény. NÉzd:
  http://www.elitmed.hu/folyoiratok/szemle/0703/3.htm

  vagy: http://www.mdosz.hu/pdf/2010_absztr_hossz_mak_erzsebet.pdf

  De rengeteg anyag van. Én biztos kipróbálnám. De jó lenne, ha meggyógyulnál! 🙂 Sőt,azon csodálkozom, hogy orvos nem ajánlotta. 🙁
  A lábfürdőt is csináld,szerintem használni fog, meg lábtornát, akár csak TV nézés, vagy munka közben.
  Sok sikert!

 10. tundemamasays:

  Lili! le szerettem volna tölteni és kitölteni a kérdőívet de nem sikerült. nem tudnád elküldeni email-ben ?
  köszi:Csóri

 11. Zsuzsisays:

  Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek (is).A fenti kérdőív James Wilson könyvéből van, ezt még tavaly rendeltem meg magamnak. Ebben a könyvben van egy apró hasznosság, amit szeretnék megosztani a sorstársakkal: só. Én himalájasót használok és tényleg bevált. A doki azt írja, hogy ebben a kimerült állapotban igenis szükség van a sóra, nekem nagyon jót tett, néhány nap alatt éreztem a hatását. Tehát: bátran sózni és a reggelt egy fél teáskanál sóval elkevert vízzel kezdeni. Nem kell megijedni, ahogy a mellékvesék jobban lesznek, az ember nem is kívánja annyira a sót (már én sem). És bizony pihenni, pihenni, pihenni. Ha van rá mód, reggel 9-ig aludni, állítólag 7 és 9 között jól tud regenerálódni a mellékvese. Teljesen sötét szobában aludni. És hosszú regenerálódásra felkészülni 🙂 Egyébként angolul olvasóknak bátran ajánlom a könyvet, nagyon hasznos, alapos a témában, mindenről ír.

  http://www.bookdepository.com/Adrenal-Fatigue-James-Wilson/9781890572150

  Kitartást! 🙂

  • Zsuzsi, köszönöm!!! Ezt a könyvet megveszem mindenképp, talán feldolgozom itt a blogon fejezetenként…nagyon hiányzik ez a könyv a magyar orvosok könyvtárából, és a köztudatból. Én nagyon hiszem, hogy ez egy létező betegség, ami rengeteg ember életét nehezíti, még sem foglalkozik vele senki.

 12. Zsuzsisays:

  Liv!

  Nem is tudom, melyik bejegyzésedhez írjam. Nem rég futottam bele a leptin-témába. Állítólag ha ezt a hormont normalizáljuk, akkor a pajzsmirigy és a melllévese is rendesen működik majd. Megvallom, sokmindent nem értek, mármint a biológiai magyarázatból, de nagyon jók a tapasztalatok. Ha nem bánod, belinkelem a Jack Kruse nevű doki által kidolgozott programot, kíváncsi vagyok a véleményedre:

  http://jackkruse.com/my-leptin-prescription/

  • Szia!
   Igen, nagyon kedvelem Jack Kruse blogját és a leptinről írt cikksorozata nagyon tetszett! Jó lenne ide is írni a leptinről, de nagyon sok munkám lenne vele, most nem látok rá időt sajnos.
   A leptin egy nagyon érdekes hormon, ez “jelent” az agynak a test energetikai állapotáról, és úgy tűnik, hogy rengeteg betegségben a fő ok a leptinrezisztencia, ami végül is azt jelenti, hogy az agy “nem tudja”, hogy milyen állapotban van test.
   Kruse-nak van egy jó kis programja leptin-reset néven, gyakorlatilag újraindítja az anyagcserét, érdemes kipróbálni, azt olvastam, hogy nagyon sokaknak nagyon bejött. segített.

   • Zsuzsisays:

    Igen, ezen a leptin-reseten gondolkozom egy ideje, nagyon jókat olvasok róla én is, a tapasztalatokról mármint. De azt írja, hogy akkor érdemes belevágni, ha vállalható a dolog vagy 2 hónapig. Készülök rá, lélekben 🙂

    • Zsuzsi, Robb Wolf legutóbbi podcast-jában beszél a leptin reset-ről, hátha érdekel, én most fogom meghallgatni.

     • Zsuzsisays:

      Livi, szerinted akkor hohgyan számoljam a leptin-resethez a szénhidrátot? Bocs, hogy ennyit kérdezek, csak szeretnék tisztán látni, mert ha jól emlékszem, Kruse a reset idejére low-carbot javasol. Akkor válasszak low-carbos fodmap-et és számoljam pl. a zellert is?
      Kösz a podcast tippet, meg is hallgatom. 🙂

 13. Nem tudom, hány kiló vagy?
  Szerintem, ha tartod az ő ajánlását és nem eszel semmilyen keményítőt (krumpli, rizs, banán), akkor nem kell számolni a zöldséget. Reggelire mindenképp minimális szénhidrát legyen és legyen megfelelő fehérje adag, annyim hogy naponta 2x elég legyen enned, tehát vacsoráig ne éhezz meg. Ez szerintem elég könnyen megoldható, ő is biotojást javasol reggelire hússal vagy hallal. Egyszerű, nagyszerű. 🙂

  Try to limit carb intake to 25 grams if you are overweight by more than 30 lbs. If you are fit and have a small amount of weight to lose, (less than 30 lbs.) you can titrate up your carb loads. Even then, I do not advocate potatoes or rice as some Paleo diets allow for. You will be able to eat them eventually, but try to avoid starches until you have mastered your cravings and hunger. Do not count calories; it is not needed at this point. Any time I eat carbs I use liberal amounts of butter, heavy cream, coconut or palm oil. I do not recommend other oils initially such as olive oils or industrial seed oils. I would also avoid nut oils at the initial stages. My personal favorite is coconut oil because of the great metabolic effects of MCT, and how it helps heal the guts of LR folks.

  (innen)

  Nagyon érdekel, hogy mit tapasztalsz majd, mindenképp számolj be!

  • Zsuzsisays:

   Hát, nincsen rajtam súlyfelesleg, sőt…Akkor alacsony fodmap zöldségeket fogok használni, meg jó sok kókuszzsírt. Amúgy ez azért is szuper, mert nagyon jól kombinálható a GAPS-sel, volt már itt szó róla a blogon.
   Ja, én úgy emlékeztem, hogy 3x kaja, csak legyen minimum 4 óa közöttük, és lefekvés előtt kb. ugyanennyivel legyen az utolsó. Mindegy, még úgyis bele kell ásni magamat.
   Amúgy 2 hete hétvégén csináltam 2 próbanapot és nem könnyű azonnal enni, van rá fél óa ugyebár. 🙂
   Mindenképp beszámolok, most még készülök rá, olvasgatom!

   • Azt írja Kruse, hogy annyi reggelit kell enni, hogy vacsoráig ne éhezz meg, tehát napi 3x étkezéssel kell kezdeni, és addig emelni a reggeliben a fehérjét, hogy csak késő délután éhezz meg. Lefekvés előtt 4 vagy 5 órát mond, igen, ez nekem is rémlik.
    A kókuszzsír ilyen “terápiás” alkalmazásra különösen jó szerintem. 🙂

 14. Ilonasays:

  Sziasztok! Nekem is valami ehhez hasonló problémám van. Nagyon jó, hogy valahol magyarul is olvashattam erről a témáról. Nagyon érdekelne az a bizonyos leptin reset. Mivel nincs meg a könyvem, nem tudná valaki belinkelni a kedvemért. Persze, csak ha elég rövid.

 15. Juliasays:

  Sziasztok! Én is magamra ismertem a tünetekben, pánikbetegséggel küszködöm, és egyre rosszabb. Hogyan lehet nekiindulni a dolgoknak? Tervezem a kortizol tesztet nyálból elvégezni. De kihez lehet utána fordulni, hogy valóban szakértő kezekben legyek, és ne írjanak fel mindenféle olyan gyógyszert, amit nem is kéne szedni?
  Nagyon köszönöm a cikket, igazán jól összefoglal mindent, amit én is olvastam eddig itt-ott.

 16. andussays:

  Na, ez azért döbbenetes! Én pszichoszomatikából részletesen tanultam az egyetemen (pszicho szak) Kulcsár Zsuzsától erről a kórképről… Nem értem, hogy az orvosokhoz ez miért nem jut el??? (Mondjuk Kulcsár emberfeletti külföldi szakirodalmat dolgoz fel minden anyagához…)

 17. Szia Liv! Talán még olvasod… Évekkel ezelőtt volt egy zseniális írásod arról, hogy ha sok óra telik el két étkezés (praktikusan a nap utolsó és a következő nap első étkezése) között, az afféle pihentető “miniböjt” a máj (és/vagy talán hasnyálmirigy?) számára. Borzasztóan szeretném ezt az írást megtalálni, de nem járok sikerrel. Be tudnád linkeni kérlek? Előre is nagyon köszönöm!

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.