Hőmérőzzünk!

Fogalmam sincs, mi az általános közvélekedés manapság a hőmérőzésről, vagy TCST-ről (természetes családtervezés), vagy ki tudja, hogy hogyan hívják még. Angolul fertility awareness, ami szerintem nagyon jó elnevezés. Nem nagyon tudom, hogy a nők használják-e, ki használja, nem forgok olyan körökben, ahonnan érdemleges statisztikát tudnék szerezni.

Jómagam eddig csak gyerek tervezésre használtam, nem is volt gond összehozni egyetlen tervezett gyermekünket, Sárit. A másik kettő nem tervezetten fogant ugyanis, ahogy már számtalanszor leírtam itt a blogon.

No, mindegy, nem erről akartam írni. Egy ideje a fogamzásgátló módszereken töprengek. A tablettától viszonylag rövid periódus után elbúcsúztam, nekem nem való. Rájöttem, hogy utálok hormont szedni, szennyezni vele a környezetet, utálom, hogy a szervezetem mesterséges üzemmódban megy. Végleges módszert nem választanék, jaj, dehogy! A spirál nekem nem opció, nem akarok idegentestet a szervezetemben, meg állítólag spirállal nem lehet jógázni, én meg mostanra kezdek igazán belejönni a jógába, szóval erről szó sem lehet.

Ezért aztán a jó öreg hőmérős módszer mellett döntöttünk, amire én teljesen rákattantam, mert hihetetlen érdekes dolog ez. Szerintem minden nőnek ezt kellene csinálni, mert nagyon jó önismereti kurzus is egyben. A nő barátságot köt a szervezetével, megtanulja értelmezni a jeleit, üzeneteit.

Röviden összefoglalom a lényeget, most hormonok nélkül, de akit érdekel, az mindenképp olvasson utána, az internet tele van hasznos infóval, de én most inkább praktikus megközelítésből írnék.

1. lépés

Először is: kell egy hőmérő. Vannak profi, úgynevezett bazális hőmérők, amik nem csak azt írják ki, hogy 36,5, hanem mondjuk 36,56, tehát 2 tizedesjegyig mérnek. Ez nagyon hasznos, de szerintem a sima digitális lázmérő is megteszi, nekem is csak “mezei” van. Ha megvan a hőmérő, akkor jön a neheze: kell egy telefon is, ami minden reggel ugyanakkor csipog. Mert hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha minden reggel pont ugyanabban az időpontban mérjük a hőt. Pár bakis nap után (mondjuk 5 óra 55-kor elmegyek pisilni, és 6-kor csipog a telefon, akkor már mindegy, mert felkelés előtt kell mérni) hamar bele lehet jönni. Úgy is jó, ha az ember 5-kor mér, aztán még visszaalszik egy órára. A legolcsóbb kis hőmérők is elmentik az utolsó mért hőt, tehát nem kell még megjegyezni sem.

Ha erre a ritmusra sikerül ráállni (és sikerül ignorálni az “Anya, miért a lázmérővel alszol?” kérdéseket), akkor valójában nyert ügyünk van, mert ez a hőmérőzés sarokköve, a többi már csak a hab a tortán.

2. lépés

Kell egy jó online program. Ez azért kell, mert a program szépen megrajzolja a hőgörbét, neked nem kell strapálni magad, nem fog elveszni, stb. Magyarul a ciklus.hu-n lehet ilyet vezetni, de aki bírja az angolt, annak a fertilityfiend-et ajánlom, mert szerintem szuper, én ezt használom. Minden hasznos infót el lehet érni, válaszolnak a kérdésekre, van charting course-nak nevezett ingyen online képzésük is, szóval nagyon profik.

Tehát ha regisztráltunk az ingyenes felületre (mindkettő ingyenes), akkor elkezdhetjük vezetni a naptárunkat. Itt egy átlagos ciklus képe, példaképp, és azon elmagyarázom, mi mindenre érdemes még figyelni.

3. lépés

Elsődleges jelek

A hő mellett még egy dologra érdemes figyelni, ez pedig a hüvelyváladék. Ezt is érdemes minden nap feljegyezni, a szoftver erre minden nap lehetőséget ad. Minden ciklus első napja a CD1 (cycle day 1) az a nap, amikor a vérzés elkezdődik. Mikor ennek vége, akkor általában szárazabb napok következnek, illetve nem termékeny hüvelyváladékot észlelünk, pl. krémes vagy ragacsosabb jellegűt. Ha bőségesebb váladékot észlelünk, akkor általában közeleg az ovuláció. Termékenységet jelző hüvelyváladéknak számít a vizes (watery) és a tojásfehérje-szerű (eggwhite). Az elnevezés magáért beszél, mindenki fel fogja ismerni ezt a fajta váladékot, aki odafigyel. Ha a fertilityfriend-be bejelölöm, hogy tojásfehérje-szerű a váladék vagy vizes jellegű, akkor aznapra csak ez az egy jel alapján termékenynek fog jelölni, annyira fontos jel a váladék milyensége. Ovuláció napja csak akkor biztos, ha aznap a hüvelyváladék is termékeny jellegű.

4. lépés

Másodlagos jelek

A másodvonalban csekkolható jel a méhszáj állapota. Légyszi, aki idáig elverekedte magát, ne hagyja most abba, mert a dolog nem annyira rémes, mint elsőre hangzik.

Tehát: elég, még egyszer mondom, elég a hőt és a váladékot figyelni, ebből a 2 adatból remek pontossággal meghatározhatók a termékeny napok, amelyeken absztinencia vagy barrier módszer (óvszer, spermicid, pesszárium) alkalmazandó, de szerintem nagyon fontos a méhszáj állapotának követése is.

Én sosem figyeltem a méhszájamat a szüléseim előtt, és azt gondolom, ezzel sok nő így van. Az a nőgyógyász dolga, nem? Hát, én úgy gondolom, hogy a méh is csak egy testrész és bizony érdemes ezt is felfedezni.

A méhszáj a közhiedelemmel ellentétben nem egy helyen van mindig, hanem a ciklus során kedvére jön-megy. Itt most csak azt jelzem, hogy az ovulációhoz közelítve a méhszájat egyre magasabban tapintjuk, egyre puhábbnak érezzük és egyre nyitottabb is. Ha belegondoltok, magától értetődik. Ovuláció után újra kemény, jóval lejjebb helyezkedik el és a száj zárt. Természetesen ezt is bejegyezhetjük a szoftverbe és a görbénk alatt minden napra regisztrálja a program az aznapi méhszájleletet is.

Ami még nagy segítség az az ovulációs “érzékenység” (nem igazán fájdalom ez szerintem) az épp petét kibocsájtó petefészek tájékán. Ezt is fel lehet jegyezni, szerintem nagyon megbízható jelzés arra nézve, hogy hamarosan itt az ovuláció, érdemes védekezni, ha nem szeretnénk épp babát.

5. lépés

Rakjuk össze!

A módszer tehát nagyon egyszerű: a hő és a hüvelyváladék segítségével adatokat gyűjtünk és ezeket értelmezzük. A menstruáció és az ovulácó közötti időszakban, amint látható, nem sok “biztonságos” nap van, szerintem ebben az időszakban érdemes védekezni. A spermiumok 5 napig élnek jókedvvel a nő szervezetében. Elképzelhető, hogy 5 nappal az ovuláció előtt még nem fogunk termékeny hüvelyváladékot tapasztalni. Ennek ismeretében tehát nem tudhatjuk biztosan, mely napok biztonságosak. Nyilván, vannak nők, akiknek nagyon rendszeres a ciklusuk, de szerintem általában fogalmuk sincs a nőknek, mikor ovulálnak, mikor nem (hacsak épp nem gyereket terveznek).

Az ovuláció után a hő pár tized fokot emelkedik és úgy is marad. Általában 3 következetesen magasabb hő után abszolút terméketlennek tekinthetjük magunkat arra a ciklusra, tehát ebben a második 10-20 napban (kinek mennyi) barrier módszer nélkül sem fogunk teherbe esni. Valójában már az ovuláció másnapján sem nagyon lehet megtermékenyülni már, mert a pete nem él sokáig (24 óra körül) és a spermiumoknak még oda is kell érni…ezért a FF másnaptól terméketlennek jelez, ami igaz is. A 3 magasabb hő azért kell, mert ez erősíti meg 100%-ban az ovuláció tényét-utólag.

Röviden, ennyi. Persze, bele kell jönni. Macerásnak tűnhet, de szerintem nem az, meg aztán van itt még valami. Szerintem szép dolog a szex, a gondtalan még szebb. Ha meg valaki nem engedheti meg magának, hogy a családját a “jó Isten bővítse saját belátása szerint”, akkor is érdemes felelősséget vállalni a döntésben. Kicsit úgy érzem, hogy a fogamzásgátló módszerek leveszik ezt a terhet a vállunkról (mindig valamilyen áron, persze), de valójában nem, mert az a bűvös 1% körüli érték minden módszer esetén ott van (minden csak 99%-ban tuti). Ennek a módszernek sincs nagyobb kockázata helyes alkalmazás esetén, mint a tablettának. De mellékhatásmentes és merész. Lemondást követel bizonyos napokon, tehát nem “szabad”. Valahogy mégis az. Én szabadabbnak érzem, mint bármi mást és egyben felelősségteljesnek is. Persze, mindenki döntse el, mit gondol róla…

Jó lenne egy felület, egy fórum, ahol nők, akik ezt a módszert gyakorolják, segíteni tudnák egymást. Jelenleg ilyen csak a babát vállalni kívánó populációban létezik, amit én nagyon sajnálok. Ha egyszer elég jelentkező összegyűlne, akkor tuti indítanék egy ilyet. Ja, illetve szóljon, aki tud ilyenről, szívesen csatlakoznék!

Hasznos linkek a témában:

Természetes Családtervezés (magyar)

Ciklus (magyar)

Fertility Friend

TCOYF

 

Felicitasz blogjáról egy alapos összefoglaló

Utólag hozzáadva:

Köszönöm, hogy jeleztétek a cikk pár hiányosságát. Nem írtam le, hogy a hőmérsékletet a szájban kell mérni. Lehet a hüvelyben is, de nekem az már túl sok lenne kora reggel, a szájban mérve szerintem elég jó.

A másik lényeges dolog, hogy szoptatás alatt óvatosan! Aki még nem ovulál, az is gyakorlatilag hiába hőmérőzik, a szervezet próbálkozhat és esetéeg termékeny hüvelyváladék nélkül is ovulálhat, szóval rendszeres, prolaktinmentes ciklusok alatt lehet csak megbízhatóan használni.

Aztán az is fontos, hogy az ember lánya – nagyjából – egészséges legyen. Sok minden befolyásolhatja a természetes női hőingadozást, és az egészséges hüvelyváladékot is, pl. pajzsmirigy problémák, PCOS, fertőzések, láz, stb.

 

 

 

 

 

 

 

86 Hozzászólások

 1. Vikisays:

  Tapasztalatom szerint a digitális hőmérő nem jó ehhez a módszerhez, mert egyáltalán nem mér pontosan a tizedesekben. Legalábbis az enyémmel sosem sikerül kétszer egymás után ugyanazt az eredményt mérni.

 2. Viki, az enyém elég megbízható, de meg fogom próbálni, vajon az enyém többször is ugyanazt méri-e? Én higanyossal nem mérnék, mert egyrészt minimum 2 perc, de a legjobb higanyos mérő 5 perces. És ha reggel lealszom közben, akkor meg ráharapok, ennek meg a gondolatától is kiráz a hideg… 😀

 3. Memősays:

  Szia! A mamami-n van egy TCST topik. Már egy éve tuti, hogy működik. Nem csak babára vágyók fordulnak ott meg.

  • Memő, nem a TCST-ről szeretnék csevegni, hanem ténylegesen ezt a módszert fogamzásgátlásra használó nőkkel együtt járni ezen az úton.

   • Memősays:

    Az általam ajánlott topikban többen is fogamzásgátlásra használják ezt a módszert és azoknak segítünk, segítettem válaszaimmal, akik épp most akarják ezt a módszert kipróbálni. Többen is feltették a hőgörbéjüket, magyarázattal. Ott is inkább a fertility-t használják, én a ciklus.hu-t.

 4. azt hiszem mär ajanlottam itt a blogon christiane northruptol a nöi test nöi bölcsesseg c. könyvet, abban is nagyon jol le van irva, hogy miert hogyan es mikor, ami a hömerözest illeti. nalam is kizart barmifele hormonalis fogamzasgatlo (8 evig szedtem fogamzasgatlot, khm, köszönöm, örülök h hipphopp visszaällt a ciklusom a normalisra es nem bosszulta meg a sok merget), a többihez pedig meg “kislany” vagyok (gyermektelen) 🙂
  nekem a hömerözes valahogy nem jött be, illetve a modszer teljesen rendben van, de a rendszertelen eletvitel nem sokat segit abban, hogy megfelelö eredmenyeket kapjak, ugyhogy en a hüvelyvaladek vizsgalatra esküszöm, borzaszto egyszerüen ki lehet tapasztalni, hogy mikor termekeny az ember lanya, es tenyleg ezekkel a modszerekkel sokkal közelebb kerül az ember a testehez, sajat magahoz.
  ja, es tenyleg macerasnak tünik, de nem az, es 100ig termeszetes, en is csak ajanlani tudom mindenkinek.
  jo, hogy irtal erröl 🙂
  es ha inditasz oldalt, ott a helyem 🙂

 5. Memősays:

  Hőmérőre harapás: én mindig higanyossal mértem (én is úgy olvastam, hallottam, hogy megbízhatóbban mér, mint a digitalis) , volt, hogy elaludtam, de sose haraptam rá. Egyszerűen kifordult a számból és akkor fölébredtem és kitettem az éjjeli szekrényre.

 6. ez jo, de en nem merném. 🙂 pedig mar eleg oreg is vagoyk hozza, hgoy alapbol se legyenek olyan jok az eselyeim (par ev es negyven 🙂 ).
  a tablettat nem szedhetem (visszerek), amugy sem szednem, spiralt probaltam, nagyon rossz volt, en komolyan, ereztem, egy kicsit probaltam bujtogatni a ferjem egy vegleges megoldasra (neki lelkiismereti gondja nincs ezzel, csak fel, hgoy “elrontjak”, en meg magam tobb okbol se mennek ilyenre), es megis valahogy ugy vagyok vele, hgoy ezt nem mernem. meg aztan nem is vagyok en ehhez eleg rendszeres ember.
  a nogyogyaszom szerint ez a modszer teherbeesesre valo, nem annak elkerulesere. hat ugy, hogy a harombol mi is csak egy esetben terveztunk, en nem is nagoyn mernem.
  talan ha megoregebb leszek, es eleve megkisebb lesz az eselyem barmire is. vagy ez a modszer meddig mukodik?

  • Szerintem bármeddig.
   Szerintem tökmindegy, hogy a módszert teherbeesésre, vagy az ellenkezőjére használjuk, nem értem, hogy ha erre jó, miért nem jó amarra?

   • hat gondolom nem biznak benne, hgyo ezt ilyen jol ki tudjak ismerni a nok, es azert ajanljak inkabb teherbe esesre, ugy kisebb a “kockazat”. vegul is ha megsem jon ossze az adott honapban a baba, abbol nagy baj meg nincs, de ha veletlen osszejon, az mar vet fel kerdeseket. 🙂

  • Memősays:

   Én közel négy évig használtam fogamzásgátlásra. Sose szedtem tablettát, nem óvszereztünk stb. Én biztonságosnak tartom és nagyon ráhangol a testünkre. Nagyon örülök, hogy akkor megismerkedtem ezzel a módszerrel, mert egyáltalán nem akartam hormonokat szedni. Az egyetemen is megemlítették ezt a módszert, de mikor a doki lelkes magyarázásba kezdett, részletezve a módszer mikéntjét kedves kolléganőim szó szerint kiröhögték, hogy ne mááár, senki nem fog vacakolni holmi hőmérővel, mikor a tabletta milyen egyszerű és nagyszerű. Szóval itt nem csak az orvosokkal van a gond, hanem a nők hozzáállásával is.

   • kell hozza egy adag fegyelmezettseg es rendszeresseg. mondjuk a tablettahoz is… ki erti ezt….
    aztan lehet, hgoy egyszer kiprobalom (meg szoptatok), hatha rajovok, hgoy en is ilyen szepen mukodok, es meg az is lehet, hgoy meggyozom magam. 🙂

 7. gabi79says:

  Köszönöm, hogy írtál erről. Elavultnak tartják, pedig szerintem, ha egy nő figyeli és ismeri a testét, akkor tudja, mikor fog teherbe esni. Én rendetlen vagyok ahhoz, hogy hőmérőzzek minden nap. Gyógyszert soha többet, a spirálnak az elvével nem értek egyet, nálam most a Mirena van betervezve.

  • Gabi, de hát a Mirena is spirál, meg az még hormon is, nem? De nem vagyon képben nagyon. Én is olvastam régebben róla.

   • gondolom azert a Mirena, mert az igy meg is akadalyozza a megtermekenyulest, nem csak “vetelest” okoz. nekem legalabbis egyik nagy bajom ez volt a spirallal. (a masik meg hogy ereztem. legalabbis ugy gondoltam)
    a mirenaval van olyan hiedelem, hgoy az csak helyben hat. en ezt nem ertem, hgoy hathat csak helyben, nekem a dokim azt mondta, ugyanolyan, mintha gyogyszert szednek, ezert nalam nem igazan jott szoba. nem tudom, hogy van ez, mert nem erdekelt emiatt a tema, de ha az hormonos is, Liv, akkor ugyanugy hat, mint a tabletta, vagy esetleg igy mar kisebb terhet jelent?

 8. borókasays:

  Kedves Liv!
  Mostanában kezdtem el egy tornát, amit pontosan ilyen dolgokra találtak ki, ez az AVIVA. Hormonoktól mentes alternatíva, a nőt teljes egészében védő-óvó torna, tulajdonképpen az altesti izmokat dolgoztatja meg ezáltal több vért keringet odalent és a hormonjaidat önmagad állítja be a szervezedet. Természetes fogamzásgátló hatása is! van. Több gyerek mellett ideális, mivel csak heti 2 napon kell tornázni fél-fél órát. Én most teljesen elköteleződtem mellette, pont babát szeretnénk. Nőgyógyászati betegségek is kezelhetők vele. Olvass utána, minden nagyobb városban tartanak szerintem foglalkozásokat. Könnyen elsajátítható, van könyv hozzá, otthon is lehet gyakorlatozni.
  Üdv és sok sikert!!
  http://avivamodszer.hu/

  • Rékasays:

   Hát én is AVIVÁztam, és tényleg meghozható vele a menstruáció, de nekem pont azért nem szimpatikus, mert akkor is meghozható, amikor már ott van az embrió beágyazódva, a kemény alhasi torna egyszerűen beindítja a nyálkahártya lelökődését…

   • borókasays:

    Ha ez így lenne, én nem vállalnám. Az oktatóm végig avivázta a terhességét. Azért ajánlottam, mert pont a fogamzás elkerülése a cél. Csak akkor kemény torna, ha úgy csinálod. Vannak ovulációt elősegítő és menstruációt meghozó gyakorlatok, előbbiek kifejezetten lágyak. Persze ezt nem neked írom, mert ismered ezek szerint.

    • Hú, nekem nagyon megjött a kedvem, kezd érdekelni a dolog! 😀

    • Rékasays:

     Igen, tudom, hogy van olyan gyakorlatsor, ami terhesség alatt is végezhető, sőt ovulációt serkentő is, de vannak menstruációt meghozók is, amire azt mondja, hogy a 28. napon el kell kezdeni csinálni.
     No de honnan tudom, hogy nincs benn embrió? A beágyazódást a torna nem akadályozza meg (sőt!). Hát ezért álltam le vele…

     • borókasays:

      Az utóbbi időben pont azon gondolkodtam, hogy ha nem szeretnél babát és a 28. napon nem jön meg, akkor tornáznod kell. Elvileg a rendszeres torna nagyon szépen beállítja a ciklust, de ha teherbe esnél “ki tudod tornázni” a megtermékenyített petesejtet, amiből te csak annyit veszel észre, hogy megjön a menstruációd. Na most, ha az ember lánya házasságban él szívszerelmével, akkor meg tudja azt tenni, hogy azt a pici életet kegyetlenül kiüldözze a méhéből, akit Isten oda szánt nekik??!! Nyilván más a helyzet a megesett egyetemista lánnyal és nemi erőszakből lett balesettel. Szóval kemény erkölcsi kérdések merülnek itt fel. Nálunk mint említettem kistesó projekt van és szeretném felkészíteni a kis helyét. De Liv, szerintem ezen Te is elgondolkodnál. Viszont a naptár módszer feat. hőmérőzés egy kicsit nekem esetleges…pont amikor nem tervezi az ember….tudjuk a mondást.:)

 9. Rékasays:

  Liv!
  Annyi kimaradt a cikkből, hogy hol kell mérni a hőt (ez fontos).
  Szívesen fórumoznék erről. 😉
  Én az első és második gyermekem között PG53-mal próbálkoztam, de totál megbízhatatlan volt (bár lehet, hogy azért, mert szülés után voltam és nem álltam vissza még rendesen), a második és a harmadik gyerkőc között pedig hüvelyváladékot figyeltem. Na egy ki tudja mi okból felborult ciklus meghozta a harmadik lurkót. Szóval a csak hüvelyváladék és naptár módszer kombináció nem biztonságos, tuti kell hozzá a hőmérőzés.
  Talán még annyit érdemes lenne fönn kiegészítéskor leírni, hogy mi boríthatja fel a dolgokat (betegség, gyógyszer…), mert ilyen is van, ha jól emlékszem, de majd újra utána olvasok. Aztán hajrá nekikezdek profi módon a CD1-emen. 🙂

  • Memősays:

   Egyetértek, sok minden befolyásolja a hőgörbét, az sem mindegy, hogy mikor fekszünk (pl. nem jó ha túl nagy eltérésekkel, hogy egyik este kilenckor és másnap hajnali háromkor), és előtte való este fogyasztottunk-e nagyobb mennyiségben alkoholt, na meg mit csináljon az éjszakai műszakot végző nő? Sok minden van és erről valóban jó lenne beszélgetni. Szóval hajrá Liv!

   • mynonasays:

    Én csináltam a hőmérőzést anno, de én hüvelyben mértem higanyossal, mert a nőgyógyász ezt a lelkemre kötötte, annyira automatikus volt egy idő után, hogy már ébredéskor félálomban betettem, néha vissza is aludtam kicsit vele… :).
    Nem számít az éjszakai műszak, ezt is tudom, fontos, hogy legalább 4 órát aludjon az ember, az ennél rövidebb idő nem hoz jó eredményt. És nem csak a termékeny napjaira jön rá így az ember, vagy a terméketlenre, hanem másra is, pl. olyanra, amire neves nőgyógyászati intézmények sem…. Hja… mesélhetnék…

    • mynonasays:

     Ja, és az is mindegy, hogy mikor alszol, mikor méred, nem baj, ha du. háromkor vagy reggel kilenckor. Lényeg a legalább négy óra alvás. Ha lesz több időm, mesélek. 🙂 Talán még ma…

 10. Igen, Réka, köszi, ez is kimaradt és még 1-2 telefont kaptam, hogy mit hagytam ki, köszönöm, hogy szóltál, ez tök fontos, estére lesz időm leülni és kikerekítem a bejegyzést! 🙂

 11. Igaz, nem a gyerekáldás elkerülésére, hanem az ellenkezőjére, én a Maybe Baby-t használtam, ami a nyálból állapítja meg, hogy mikor vagy fogamzóképes. Nem tudom, vajon fordítva működik-e? Talán érdemes lenne összevetni a hőmérőzés eredményével…
  A hüvelyváladékot én is figyeltem. Annyit hozzátennék, hogy ehhez az is kell, hogy egészséges legyen az a hüvelyváladék 🙂

 12. Kiddysays:

  Én is szedtem gyógyszert, 2 és fél évig. Előtte sokat bajoltam a mensimmel, de míg szedtem, egy álom volt, komolyan, ezt visszasírom. Aztán a libidóm a béka segge alá süllyedt, így leálltam a fogamzásgátlóval (két éve). Viszonylag gyorsan helyrejöttem, azóta a mensi első napján úgy szenvedek, hogy szégyellem, mindenem fáj, brrr. Viszont kb. egy éve pontosan megérzem a peteéréseimet (most is, bal oldal), meg ezt a víz/tojásfehérje-dolgot is. De mire rájöttem, hogy az a fájdalom peteérés, hát az vicces volt. =) Jelentkezett időnként 1-1 napra, aztán elkezdtem számolni, kijött, félidő. =)
  Családtervezésre azért még nem használtam a megfigyeléseket, mert még nem aktuális, másrészt én magam is “naptármódszeres baleset” vagyok. =D (Igazából annyi, hogy elvileg olyan időpontban fogantam, amikor a teherbeesés valószínűsége baromi kicsi – tartották akkoriban, ellenben te írod: ” A menstruáció és az ovulácó közötti időszakban, amint látható, nem sok “biztonságos” nap van, szerintem ebben az időszakban érdemes védekezni.” – ÍGY VAN. =P) Van fogamzásgátlós és coitus interruptusos baleset-ismerősöm is. XD Gumis nincs. Marad az, mint opció. =) Abban még bízok. Még. Hehe. =)

  • zsizsasays:

   Geréb Ági azt mondta nekem, hogy óóó, nagyon jó az óvszer, ő annak köszönheti az életét, hogy a szülei azt használták. 😀

 13. Girasays:

  Egyetlen pont hibádzik… a méhszájvizsgálat. Nekem – mint a témához laikus matematikusnak – fogalmam sincs, hogy honnan is fogom én azt tudni, hogy vajon a méhszájamat tapogatom-e vagy valami mást… Írnál erről egy kicsit gyakorlatibb szempontból… khm… mondjuk nőgyógyászati gyakorlat stílusban? 😉

  • szerintem ha kiprobalod, rajossz melyik az. 🙂

  • meg az jutott eszembe, hgoy valahol azt olvastam, es talalo, hogy olyan erzes, mint amikor az orrod hegyet erinted meg. marhogy az ujjadnak olyan erzes. 🙂 de csak akkor, amikor eppen nincs felpuhulva, Liv fent leirja, hgoyan valtozik, ha a megfelelo idoben probalod, konnyen meglesz. 🙂

 14. Annasays:

  Nekem mindhárom gyerekem ezzel a módszerrel fogant, és fogamzásgátlásra is ezt használjuk (óvszerrel kombinálva azokon a bizonyos napokon). Így több mint hét év után én eléggé lazán hőmérőzök, ugyanis meg vagyok győződve róla, hogy pusztán a váladékból és több másodlagos jelből pontosan tudom, hol állok a ciklusomban. Eddig bevált…

 15. Sziasztok!

  A Mirena hormonos, de jóval kevesebb hormont bocsát ki és csak helyben. A fene se tudja, hogyan oldották meg ezt…sokáig pecsételő vérzést okoz, aztán meg meg sem jön, elvékonyodik a nyálkahártya tehát se peteérés, se vérzés. Egy kisebb csoda! 🙂

  Anna, én szeretek hőt mérni, mert megerősítő, meg jó egy ciklus után ránézni a görbére, hogy minden rendben volt. De a rutinos nőknek simán megy nélküle is.

  Köszi a higanyos hőmérős beszámolókat, sajnos nem merek 3 gyerek közelében egy higanyossal jönni-menni. Elfelejtem, leesik, rálép, ráharap, elviszi autózni és leejti, hozzávágja….ááááááh, nálunk csak digitális jöhet szóba.

  Mynona, mesélj! (már ha van kedved…) 😉

 16. Nonósays:

  Szia! tetszik ez a doog, de jóval többet kéne tudnom róla ahhoz, hogy gondtalanu élvezhessem a biztonságos napokat és ne az lebegjen a szemem eőtt, hogy vajon tuti jól csináltam-e a hőmérőzést és bizhatok-e benne? 🙂 Úgyhogy ha inditassz fórumot, mindenképpen ott leszek:-)

 17. Nonósays:

  Bocsi, de az “L” betűm néha nem műxik:-)

 18. lirumlarumsays:

  Sztem izgalmas a téma. És tuti lenne igény egy ilyen topikra ugyanis a a barátnőim 2,3,5 gyerek után mind arról faggatóznak hogy hogy mit csináljanak hogy ne essenek teherbe, mert itt is ott is becsusszant egy harmadik, negyedik, hatodik (Kiddy! több helyen is gumi mellett 🙂 és tablettázni nem szeretnének. Én szerencsére olyan alkat vagyok hogy a szoptatás 2-3 évig védettséget ad, de ez is véget ér egyszer úgyhogy már most gondolkodom hogy hogyan tovább legyen azután. Megbízhatóak az adatok arra vonatkozóan hogy ez tényleg biztosítja a 99%os védettéget? Ezt eddig csak egyházi körökből hallottam és bevallom nem igazán hittem neki… Bár a barátnőm szerint ahogy a meddőség is javarészt pszichés tényezőkön múlik, szerinte a becsusszant gyerekek sem véletlenek. Ő megjósolta több ismerős családba, akik azt hirdették, hogy “nemlesztöbbgyerekünk” hogy fog még születni baba. Szerinte védekezés idevagyoda ezt lehet érezni… Nem tudom…
  Nekem a cikkben a módszer “testtudatos” “éntudatos” “nőiességtudatos” megközelítése tetszik.

 19. zsizsasays:

  Liv,
  az unokatesóm felesége tcst mellett lett várandós, pedig ők védekezésre használták. 🙂

 20. zsizsasays:

  Kérdés: mivel lehet beállítani a ciklust (ha már tcst-ről van szó), nekem most Ági után 21-25 naposak a ciklusaim, és ezt kevesellem (főleg a 21-et)?

  • mynonasays:

   Próbáld szedni a MenoKlee-t. Müller vagy más drogéria. Nagyon jó.

  • Annasays:

   Zsizsa (szia!), nekem már évek óta ez a bajom, úgyhogy szólj, ha valami segít, én nagyon régóta kisérletezem. És pontosan tudom, hogy azzal ellentétben, amit Liv eggyel lejebb írt, nekem mindig napra pontosan 14 nap telik el az ovuláció és a menstruáció közöt, szóval a luteális fázisommal semmi baj nincs. Nekem az a baj, hogy a menstruáció első napja után 6-11 nappal van a peteérés, és ezt nem sikerült eddig beállítanom, pedig ahogy írtam, sok mindennel próbálkoztam.

   • Ja, hogy az a szakasz rövid? Hű, na, evvel vajon mit lehet kezdeni? Fogalmam sincs, de ebből is látszik, hogy kellene egy fórum, ahol ilyesmiket jól meg lehetne beszélni… 😉

    • mynonasays:

     Lehet, hogy nem kifejezetten a sárgatesthormonhiánytól lesz rövid az első szakasz, lehet, hogy mástól, de a pete vagy gyorsabban érik, vagy meg sem érik rendesen, ki se szabadul, a méhnyálkahártya meg türelmesen vár, két hétig, ha semmi, akkor leválik. A terhesség meg elhal, mert kevés a sárgatesthormon. Ha még jól emlékszem. 🙂

     • mynonasays:

      Bromocriptint szedtem rá, két hónap alatt rendbejöttem, és meglett Domi. 🙂

     • mynonasays:

      Előtte 10 évig a Kaáli I. nem jutott semmire, azt mondta, semmi bajom….de nem is hőmérőztettek, az biztos, mert elavultnak tartották, a vérvételek nem mutattak ki semmi elváltozást. Bezzeg a görbe!

      Na, ezekről akartam mesélni…
      Anna, nekem is ilyen volt a görbém. Meg lapos is, de peteérés azért volt.

     • mynonasays:

      Ja, a Meno Rotklee meghosszabbította a ciklust, tehát az első fázis is két hét lett, bár ami igazán segített, az a Bromocriptin volt.

     • Annasays:

      Nézem, nézem ezt a Bromocriptint, és nagyon durva gyógyszernek tűnik. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0000569/ Tényleg ezt szedted? Pontosan mire írták fel? És nem tapasztaltad a mellékhatásokat?

      Nem tudom, érdekel-e bárkit is, de azért leírom… szóval nálam egyáltalán nem igaz, hogy “a pete meg sem érik rendesen, ki se szabadul, a méhnyálkahártya meg türelmesen vár, két hétig, ha semmi, akkor leválik. A terhesség meg elhal.” Régebben (az első gyerek előtt, illetve az első és második gyerek között) minden orvos ezt mondta nekem is, meg olyanokat, hogy biztos nincs peteérés, stb. Én persze tudtam, hogy van, a TCsT-nek köszönhetően, és lám-lám, a második és harmadik gyerek is azonnal megfogant. A harmadik gyerek fogantatása előtti ciklusom 20 napos volt! Szóval igenis, ilyen rövid ciklusok mellett is teljesen érett petéket termelek, amik aztán kiválóan be is ágyazódnak. Arról nem is beszélve, hogy milyen tuti édes gyerekek lesznek belőlük! 😉

     • mynonasays:

      Anna, nem tudom. Nekem is kiszabadultak a peték rövid ciklusnál. A terhességek viszont sorra elhaltak. És még a NAGY INTÉZET sem jött rá mi ez. Ez is mindenkinél más, gondolom. Persze, a Bromocriptin gyógyszer. Nem hormon van benne, és a kisagyra hat. Arra, ami a reprodukcióért felelős. Állítólag nekem a stressz okozta a problémát (tényleg nagyon stresszes volt akkor az életem, még egyszer végig sem tudnám csinálni az életemnek azt a szakaszát, jó hogy túl vagyok rajta). A stressz is a kisagyra hat. Meg ott vannak a függéségért felelős dolgok is. Hehe, stresszfüggő voltam. Na, ez volt megkeveredve, az orvos azt mondta, hogy nagyon egyszerűen úgy lehet leírni ezt a gyógyszert (ami nem hormon és nem is dilibogyó), hogy ad egy kis pofont az agynak, hogy helyrerázódjon. Hát sikerült. Mellékhatása csak az első héten volt, néha megszédültem. Ennyi. Nekem megérte, ha ez nincs, lehet, hogy Domi sincs.

     • mynonasays:

      Elolvastam, amit belinkeltél, nekem nem volt magas a prolaktinszintem, legalábbis soha nem mutatta ki egyetlen vérvétel sem. Bonyolult dolgok ezek, és én azt hiszem, az ember minél többet tud meg valamiről, annál bizonytalanabb. Ezek a fekete-fehér, rossz és jó minősítések bárminél legtöbbször a kevés tudást mutatják. Mint ahogy már annyiszor megtapasztaltuk. 🙂

     • mynonasays:

      Viszont az is igaz, hogy simán a ciklus rendbehozatalára én sem szedtem volna. Valahol el kell dönteni mi mit ér meg és mit nem. Én belementem, nekem kellett gyerek. És 40 évesen ennyi küzdelem után már olyan mindegy volt, hogy hormon vagy nem, durva gyógyszer vagy sem.

    • mynonasays:

     Liv meg hozzácsap a honlaphoz egy fórumot. 😀

    • Annasays:

     Igen, a fórum szerintem is nagyon jó ötlet (ha ezt eddig nem említettem volna).

     • Hááát, időm nem nagyon lenne rá, de egy zárt helyet lehet, hogy érdemes lenne kérni a Török Katitól (mamami.hu)….ha én is csak egy résztvevő lennék, az szuper lenne.

   • dittarekasays:

    egyszerűen van olyan, hogy a ciklus első szakasza rövid, és van, akinek hosszú. Ilyenek vagyunk, van, aki 150 cm, van, aki 190. És ez mind normális.

 21. Gira: hát, a méhszáj ott lesz valahol a hüvelyben. :)Általában egy kemény, félgömb alakú izé a közepén egy kis mélyedéssel. “Nézz körül” odabenn! 😀

  Zsizsa: egy biztos módszer van szerintem, ha az ember nem csinálja és kész. A többibe csúszhat hiba, persze. Elszakadhat az óvszer. Hiba csúszhat a számításba. Nincsenek illúzióim.
  A ciklushosszt gondolom sárgatest elégtelenség okozhatja (csak pár nap van az ovuláció után és megjön). Biztosan van rá valami, én a málnalevélteáról hallottam, hogy erre is jó lehet, de inkább utánanézek majd.

  Mynona, ez a MenoKlee, az internet nem találja, mi ez? 😀

 22. mynonasays:

  Menoklee, de lehet, hogy mas a neve, lucernatabletta, osztrogent utanzo termeszetes anyag, nem hormon, de a tested azt hiszi, hogy az :). Nekem bejött.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 23. mynonasays:

  Megneztem, Meno Rotklee pontosan, de van sok mas hasonlo, voros here tulajdonkeppen.

 24. mynonasays:

  Sargatestelegtelenseg, na erröl (is) akartam meselni. A ciklus ezert (is) lehet rövid, de az ovulacioig rövidül az idö, neha ovulacio is elmarad. A görbe lapos, nincsen az a jellegzetes villamforma (lezuhan, majd felmegy) az ovulacio idejen. Persze lehet, de gyengen. Utana a ket het az marad a menstruacioig, de a görbe eleje rövidül, 7-10 napra. Erre is jo a Meno Rotklee. Aki mar erzi a valtozokort, tehat mar nem mai gyerek´:) , az inkabb hagyja, mert myoma-t elösegitheti. Tisztara kimüveltem magam ebböl 10 eve… 🙂

 25. mynonasays:

  Meg annyi: Nem minden sargatestelegtelenseg mutathato ki vervetellel. Legalabbis az enyem nem… 🙂

 26. zsizsasays:

  Köszi a válaszokat! 🙂
  Szerintem nekem mindkét szakasz rövidebb egy kicsit, de inkább az eleje. Ovuláció valószínűleg van, mindenesetre 1-3 napig olyan szurkálás van az éppen adott oldalon, hogy eleinte azt hittem, vakbélgyulladásom van (amikor a jobb oldalon volt), aztán rájöttem, hogy tüszőrepedés. 😀
  Majd jövök még, most gyereket fektetek.

 27. zsizsasays:

  Még azt akartam írni, hogy az első gyerek után is 23-24 napos ciklusaim voltak, de nem okozott gondot, hamar megfogant a második (próbálkozás 2. hónapjában korai vetélés, rá a 2. hónapban Csabi jött).
  És azért gondolom, hogy a második szakasz nagyjából megvan 12-13 nap, mert elég hamar fájogatok tüszőrepedés miá (ez olyan jó szó, “miá” 😀 ).
  Lehet, hogy azért elkezdek hőt mérni, bár meg kell mondanom, nem biztos, hogy lesz rá energiám, így a suliba járás mellett (mármint hogy Gabi jár suliba, nem én, de emiatt 5.30-kor kelek hétköznap, elég fárasztó).
  A Meno Rotkleenek meg utánanézek, köszönöm! 🙂

 28. Anna, ez tök jó. Szerintem elég kevés nő van, akinek egyáltalán, soha semmi baja a ciklusával. Az én ováriumaim is jó cisztásak, a nőgyógyászok persze mind azt kérdezték, hogy nem volt-e gond a fogantatásokkal, mert hogy ha ilyen sok ciszta van, akkor a pete “ki se szabadul”. Nos, nekem úgy tűnik, elég jól kiszabadultak, még a tonnányi prolaktin mellett is teherbe estem (Peti), miközben csak szoptattam a 10 hónapos Sárit. Persze, én cisztaképződésre hajlamos vagyok, úgyhogy valószínűleg ezért van, de ezt csak egy urológus tudja így nézni. A nőgyógyász csak PCOS-t lát.

  Na, mindegy, szerintem ha a luteális fázis (ov. után) elég hosszú ahhoz, hogy a pete be tudjon ágyazódni (utána már termeli magának a progeszteront), akkor nagy baj nincs, a gyerekek megfogannak.

 29. Zsizsa, én is elég korán kelek, hamar meg lehet szokni, hogy az ember első mozdulata, hogy megméri a hőjét, hamar megvan, felírni meg ráérsz, ha hazaértél a reggeli fuvarozásból. Szerintem sok dologra rá lehet jönni, ha az ember pontosan figyelemmel kíséri a ciklusait.

 30. Millasays:

  A leiras ebben a mehszaj-vizsgalathoz sokat segithet:

  http://www.holnaphonlap.hu/termcsalterv/termcsal.htm

 31. hehe, ez jó téma, annak idején én is írtam róla, igaz más miatt: http://newrim.freeblog.hu/archives/2008/08/29/az_fogantatasrul/

 32. Kicsit utananeztem es kiderult, hogy itt lehet olyan homerot is kapni, amit direkt erre talaltak ki, ket tizedesig mer, tarolja az adatokat, kirajzolja a hogorbedet, meg mindenfele. Az a neve, hogy asszonyok homeroje:)) De en most rosszul ertettem azt, hogy Te e modszer alkalmazasa mellett estel teherbe az utobbi ket alkalommal?

  • Zsu, ebből az egyik tervezett volt, a másik meg szoptatás mellett történt, valójában fogalmam sem volt róla, hogy már újra termékeny vagyok…úgyhogy fogamzásgátlásra most használom először. 🙂

   • Jaj, Liv, ne haragudj, ha indiszkrét lenne, de hogy jöttél rá, hogy Peti már érkezőben van? Teszteltél rendszeresen? Vagy érezted?

    • Éreztem, azon nyomban. Az első pár teszt ráadásul negatív lett, de engem nem tudott átverni… 🙂

 33. Ja, itt egy kep az asszonyhomerorol, nemtudom atmegy-e a link:

 34. Teszek ide linket, egy csomó részletkérdésről írtam benne (a módszert több mint 4 évig fogamzásgátlásra, aztán teherbe esésre, egy ideje megint fogamzásgátlásra használom, úgyhogy most már eléggé tapasztaltnak mondanám magam).
  http://felicitasz.blog.hu/2009/08/18/teherbe_eses_terv_szerint

  A terminológiához: a természetes családtervezés tényleg “családtervezést” jelent, aminek nevéből adódóan az egyik fele a fogamzásgátlás.
  Vagyis, a TCST alá besorolódik az itt tárgyalt tüneti-hőmérőzéses módszer, és még sok minden más is.

  • Köszi, Felicitasz! Hű, de jól leírtad! Ezt be is teszem a bejegyzésbe a linkek közé!

 35. Kiddysays:

  Bocs, hogy ide írom, de nem lehetne visszaállítani a Legfrissebb hozzászólásoknál, hogy a linkek a hozzászólásokra mutassanak? Régebben úgy volt, most viszont csak a posztra dobnak és keresgélni kell. Lusta vagyok. =)

 36. Rékasays:

  Szia Liv!
  Hallottál már a NaPro Technológiáról?
  Ha rákeresel a NaPro Technology-ra ill. FertilityCare-re megtalálod. Ez a TCST lenne tulajdonképpen? (hőmérő, nyák, méhszájvizsgálat)
  Ez elsősorban meddőségi okok feltérképezésére van, de a lényeg gondolom hasonló. Most nov. 25-én lesz Pécsett egy konferencia is.
  http://www.magyarkurir.hu/node/37135

  Réka

  • Nem hallottam róla. Úgy látom, hogy itt valami többről van szó, természetes fogantatást elősegítő valami.

   Ezt írják:

   Kidolgozták a természetes családtervezés Creighton Modell rendszerét, majd
   ennek továbbfejlesztésével hozták létre a NaPro természetes fogantatást
   elősegítő technológiát (Natural Procreative Technology), amely jóval több,
   mint pusztán a női ciklus alapján működő természetes családtervezési módszer
   kiterjesztése

   Jó lenne meghallgatni az előadást, lehet, hogy elmegyek. 🙂
   Köszi az infót!

 37. Sziasztok!

  Nem is tudom már, ki írta, de tényleg nem lesz jó ez a digitális…kezdek rájönni, hogy nem túl pontos. Most rendeltem egy bazális hőmérőt, remélem, ezzel nem lesz gond.

 38. De jó, hogy írod! Pedig már gondolkoztam azon, hogy kipróbálok egy digitálisat, mert ilyen pinduri gyerekek mellett a higanyossal nem lehet hőt mérni és az ágy mellett tartani elérhető magasságban… Te hol tartod Liv? A gyerekeket nem érdekli nagyon? Nálunk Máté tuti eltüntetné rögtön és persze “meg is szerelné”. 😀

 39. Kiddysays:

  Poénból elkezdtem én is hőmérőzni, egyelőre olcsó digitálissal.
  Őőő, izéizé, pirul, létezik, hogy ahol a méhszájamnak kéne lennie, nem érzek semmit? Ez a hátrahajló méhem miatt van? (Ez is megér egy misét, ma voltam orvosnál, afv került a papírra, holott két éve a saját szememmel láttam uh-n, hogy hátrahajló. Most nem volt uh. Ki érti ezt? =D)

  • Ha nincs ott a méhszáj, ahol kellene, akkor bizony hátrahajló. (Nekem is az volt, a harmadik gyerekig, most már előre hajlik.) Valahol meg fogod találni, tuti megvan… 😀

   Az olcsó digitális nagyon megfelel, nekem most már van egy elég profi, jó, hogy kicsit pontosabb, de nagy különbség nincsen.

Szólj hozzá

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra. Kötelező kitölteni a *-al jelölt mezőket.